UPDATE ora 10.45: Ministerul Apărării a transmis că Garda de Coastă verifică situația și a vorbit despre posibilitatea existenței unei a doua mine marine.
„Forțele Navale Române au pregătit o echipă de scafandri EOD care urmează să se îmbarce pe o navă a Gărzii de Coastă din Mangalia, urmând ca împreună să se deplaseze, în cel mai scurt timp posibil, în raionul indicat, în vederea evaluării situației și intervenției pentru neutralizare, în măsura în care mina este identificată”, a anunțat MApN.
UPDATE ora 10.25: O echipă de scafandri a fost trimisă la Costinești pentru a investiga situația, iar misiunea este una dificilă și prezintă „un grad ridicat de risc”, a declarat Corneliu Pavel, șeful biroului de presă al Forțelor Navale Române, pentru Libertatea.
„Avem o echipă de scafandri EOD, scafandri specializați în distrugerea dispozitivelor explozive. Echipa se deplasează spre Costinești pentru a investiga și apoi vom avea mai multe detalii. Este o misiune cu un grad ridicat de risc, pentru că manevrăm explozibili”, a spus reprezentantul Forțelor Navale pentru Libertatea.
UPDATE ora 10.15: Purtătorul de cuvânt al ISU Constanța, Ana-Maria Stoica, a declarat că nu există nicio victimă: „Sosiți la faţa locului, colegii au perimetrat zona. Din fericire, nu au fost înregistrate victime. Se confirmă faptul că este vorba de o explozie în dig”.
***
Știrea inițială: Autorităţile din Constanţa intervin după o explozie care a avut loc în Costineşti. „Explozie (posibil mină marină) în zona digului din fața Hotelului Forum în Costinești. Intervin Stația Tuzla cu 1 ASAS, SMURD B2 și RHIB Eforie”, a transmis ISU Constanța.
Nicio persoană nu a fost rănită în urma exploziei, precizează autoritățile.
Mai multe cazuri în care au fost implicate mine marine s-au produs în acest an.
Pe 26 ianuarie, o mină marină a fost găsită de polițiștii de frontieră de la Garda de Coastă, în timpul unei misiuni. Mina a fost observată plutind în derivă ușoară, la țărm, pe o plajă din localitatea Sfântu Gheorghe.
Pe 13 aprilie, scafandrii EOD ai Forțelor Navale au neutralizat prin distrugere o mină marină care punea în pericol navigația și activitățile de pescuit, în apropierea litoralului românesc, mai precis pe Capul Midia. Scafandrii EOD au constatat că mina era din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Pe 16 mai, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, au descoperit, pe Marea Neagră, lângă Sulina, o mină marină. Ulterior, mina a ieșit din câmpul vizual al polițiștilor de frontieră, intrând în apele ucrainene.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro