Mergi direct la conținut »
Explozie Manhattan. 29 de persoane au fost rănite. Cinci suspecți ar fi fost reținuți| VIDEO și FOTO
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Explozie Manhattan. 29 de persoane au fost rănite. Cinci suspecți ar fi fost reținuți| VIDEO și FOTO

Explozie Manhattan. 29 de persoane au fost rănite. Cinci suspecți ar fi fost reținuți| VIDEO și FOTO

Explozie Manhattan. O explozie a zguduit în timpul nopţii zona rezidenţială newyorkeză Chelsea din Manhattan. 29 de persoane au fost rănite. În apropiere de locul deflagrației, autorităţile au descoperit un al doilea dispozitiv exploziv nedetonat.  Guvernatorul statului,  Andrew Cuomo, a precizat că explozia din Manhattan a fost un act de terorism, însă până acum nu a fost găsită nici o legătură cu vreo grupare teroristă  internațională.

[libgallery id=”1601522″]

FOTO: EPA

UPDATE 08.30/19 septembrie: Primarul orașului New York, Bill de Blasio, a anunțat că toate victimele exploziei din Manhattan au fost externate.

UPDATE 08.20/19 septembrie: BBC News informează că autoritățile au confirmate că ambele dispozitive plasate în cartierul Chelsea din New York, cea care a explodat și cea nedetonată, erau bombe realizate în oale sub presiune, cu telefoane și fire conectate, similare cu cele din atentatul din Boston. Totodată, potrivit unor informații neconfirmate cinci suspecți au fost reținuți de polițiști și interogați, în legătură cu explozia din New York.

UPDATE 18.00: Cuomo a mai declarat în fața jurnaliștilor americani că peste 1.000 de ofițeri și membri ai Gărzii Naționale au fost mobilizați în rețeaua de transport, fiind puși să patruleze în stațiile de autobuz, de metrou și în aeroporturi.

UPDATE 17.40: Guvernatorul Andrew Cuomo a mai precizat că explozia a fost un act de terorism, însă până acum nu a fost găsită nici o legătură cu vreo grupare teroristă  internațională. ”Cine a plasat aceste dispozitive explozive va fi găsit și adus în fața justiției”, a mai spus acesta.

Paul Stănescu lovește telefonul reporterului! ”Sunt baron, da, baron local! Hai, mă, lasă-mă-n pace!”
Recomandări

Paul Stănescu lovește telefonul reporterului! ”Sunt baron, da, baron local! Hai, mă, lasă-mă-n pace!”

 

UPDATE 17.30: Andrew Cuomo, guvernatorul din  New York, a declarat pentru CNN că explozia de sâmbătă seară din cartierul Chelsea a produs „pagube semnificative”. „Când vezi ce pagube mari a produs, chiar am fost norocoși că nu au fost și morți”, a spus acesta.

UPDATE 13.30: Reprezentanții NYPD au făcut apel la populație să îi ajute să-l prindă pe autorul exploziei. Astfel, cei care au văzut sau au auzit ceva ce ar putea să-i ajute la identificarea sau prinderea acestuia sunt rugați să sune la două numere de telefon. O nouă conferință de presă pe acest subiect urmează să aibă loc în cursul zilei de astăzi, la ora locală 12.00.

UPDATE 11.45: Deborah Griffin, o femeie de 50 de ani, care locuiește în Manhattan,  a declarat că explozia „a arătat ca un vulcan”. „Era roșie, iar în mijloc era portocalie. A fost un cerc de foc. Întregul bloc s-a zguduit. Foxul se putea vedea în aer. Oamenii fugeau pentru a-și salva viața”, a spus Deborah.

Un spaniol a renunțat la bani și s-a mutat în România pentru o viață mai bună. Așa spun și românii care pleacă în Spania
Recomandări

Un spaniol a renunțat la bani și s-a mutat în România pentru o viață mai bună. Așa spun și românii care pleacă în Spania

 

UPDATE 11.30: New York Daily News susține că polițiștii au găsit și un bilet în punga în care se afla oala sub presiune cu dispozitivul exploziv nedetonat. Însă, nu s-a dezvăluit ce scria în el.

UPDATE 11.15: Consulatul General al României la New York nu a primit solicitări de asistenţă din partea unor cetăţeni români, în urma exploziei care a avut loc, în cursul nopţii de sâmbătă, în cartierul Chelsea din Manhattan, a precizat Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat.

UPDATE 10.35: Poliția investighează un al treilea loc din cartierul Manhattan, unde se pare că s-ar afla încă un dispozitiv exploziv. Alerta s-a dovedit a fi însă falsă.

UPDATE 10.28: O sursă a declarat pentru New York Daily News că NYPD a interogat deja un posibil suspect ce a fost „săltat” la opt blocuri distanță de locul unde a avut loc  explozia. Oficialii nu au confirmat încă informația.

Andreea Berecleanu, prima reacție după ce a fost înlocuită la Observator. „Nu voi accepta situații impuse”
Recomandări

Andreea Berecleanu, prima reacție după ce a fost înlocuită la Observator. „Nu voi accepta situații impuse”

 

UPDATE 10.25: Printre cei 29 de răniți se află și un copil, în vârstă de opt ani, însă potrivit New York Daily News, victimele au suferit răni minore. O singură persoană a fost rănită mai grav și a fost dusă la spitalul Bellevue.

UPDATE 10.20: Martorii au transmis live momentul în care un robot al poliției ridica al doilea dispozitiv exploziv fabricat cu o oală sub presiune.

UPDATE 9.30: Al doilea dispozitiv exploziv a fost îndepărtat de o echipă de geniști, transmite presa americană.

UPDATE 8.57: Președintele american Barack Obama a fost informat despre această situație, a anunțat un oficial de la Casa Albă. Subiectul a fost abordat și de candidații la alegerile prezidențiale din noiembrie. Hillary Clinton a afirmat că a fost informată despre explozia din Chelsea, dar și despre dispozitivul exploziv din New Jersey. Ea a spus însă că va face mai multe declarații privind explozia din New York, atunci când vor fi mai multe informații.

„Trebuie să facem tot ce putem pentru a-i susține pe cei care au intervenit. De asemenea, trebuie să ne rugăm pentru victime”, a declarat Hillary Clinton, potrivit NBC News.

Republicanul Donald Trump a făcut și el declarații despre subiect, înaintea unui miting din Colorado Springs. Acesta a spus că o „bombă a explodat în New York”.

„Chiar înainte să cobor din avion, o bombă a explodat în New York și nimeni nu știe ce s-a întâmplat”, a afirmat Donald Trump.

Hillary Clinton a vorbit și ea despre o bombă în fața jurnaliștilor, deși până acum oficialii din New York nu au anunțat oficial că explozia a fost provocată de o bombă.

Explozie Manhattan. Momentul deflragrației, susprins de camere

UPDATE 8.50: Camerele de supraveghere de la o sală de fitness au suprins momentul exploziei din zona Chelsea din New York. În imagini se vede cum mai mulți oameni aleargă disperați după momentul deflagraței.

Explozia a avut loc în stradă între 6th Avenue şi 7th Avenue, pe una dintre arterele principale ale cartierul Chelsea.

„A fost extrem de zgomotoasă, mi-a rănit timpanele. Băiatul meu era pe scaunul din spate al maşinii, iar explozia a distrus geamul din spate”, a declarat o martoră, pentru CNN.

UPDATE ora 8:05. Al doilea dispozitiv găsit în apropiere de locul deflagrației este asemănător unei oale sub presiune şi seamănă cu dispozitivul folosit în explozia din Boston, din anul 2013, anunţă CNN.

Oala sub presiune avea mai multe fire de culoare închisă, dar și un dispozitiv micuț de culoare închisă, potrivit autorităților americane. Niciun oficial nu a precizat însă dacă se afla ceva în interiorul oalei.

Autorităţile studiază la această oră înregistrarea video de la faţa locului, în care apare o persoană care aruncă ceva în urma sa şi pleacă. Acest lucru confirmă anunţul iniţial, şi anume că explozia a fost act intenţionat.

UPDATE ora 7:40. Autorităţile au recomandat cetăţenilor de pe anumite străzi să nu se apropie de ferestre, până  când zona unde s-a produs explozia nu este complet curăţată. Poliţia a anunţat că are o înregistrare video cu momentul în care s-a produs explozia.

Până la această oră, nu se cunosc cauzele exploziei şi cine a fost în spatele acesteia. Primarul oraşului New York, Bill de Blasio, a declarat că este vorba despre un act intenţionat, însă că nu există momentan nicio legătură cu terorismul.

 

După explozie, circulaţia metroului new yorkez pe mai multe linii a fost oprită, din motive de siguranţă.

Deflagraţia s-a produs într-o zonă populată, iar la faţa locului au ajung agenţi FBI, genişti, pompieri şi poliţişti. În apropierea locului unde s-a produs explozie, autorităţile au descoperit un al doilea dispozitiv exploziv.

Cu câteva ore înainte, o bombă a explodat în localitatea Seaside Park, statul american New Jersey, într-un coș de gunoi pe traseul pe care urma să se desfășoare o cursă sportivă. Potrivit oficialilor, competiția sportivă din Seaside Park, New Jersey, a fost anulată. Este vorba despre o cursă de 5 kilometri, organizată în scop caritabil, la care urmau să participe 5.000 de oameni, însă se pare că nu există nici o legătură între această explozie și cea din Manhattan.

Close
Închide
  Close