Exploziile au avut loc la intrarea în spitalul Sardar Mohammad Daud Khan, cu 400 de paturi, din centrul Kabulului, iar forțele de securitate au fost trimise în zonă, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Qari Saeed Khosty.
Nu a existat nicio confirmare oficială a numărului victimelor, dar un oficial de securitate taliban, vorbind sub condiția anonimatului, a spus că au fost cel puțin 15 morți și 34 răniți.
Grupul de ajutor italian Emergency, care administrează un spital de traumatologie la aproximativ 3 km de locul exploziei, a declarat că până acum au fost aduși nouă răniți.
Imaginile distribuite de rezidenți au arătat un val de fum deasupra zonei exploziilor, aproape de centrul Kabulului, iar martorii au spus că cel puțin două elicoptere survolau zona.
Nu a existat o revendicare imediată a atacului, dar agenția oficială de știri Bakhtar a citat martori care spun că un număr de luptători ai Statului Islamic au intrat în spital și s-au ciocnit cu forțele de securitate.
Exploziile completează o listă din ce în ce mai mare de atacuri și crime comise de jihadiștii din Statul Islamic de când talibanii au preluat controlul asupra țării la mijlocul lunii august. Atacurile subminează promisia talibanilor de a restabili securitatea în Afganistan după decenii de război.
Un cadrul medical de la spital, care a reușit să scape, a spus că a auzit o explozie urmată de câteva minute de focuri de armă. Aproximativ zece minute mai târziu, a avut loc o a doua explozie, mai mare, a spus el.
Statul Islamic, care a desfășurat o serie de atacuri asupra moscheilor și a altor ținte de la capturarea Kabulului de către talibani în august, a organizat un atac complex asupra spitalului în 2017, ucigând peste 30 de persoane.
Atacurile grupării au provocat îngrijorări tot mai mari în afara Afganistanului cu privire la potențialul ca țara să devină un refugiu pentru grupări teroriste, la fel cum a găzduit al Qaeda până la intervenția americană din 2001.
Îngrijorarea este agravată de o criză economică tot mai pronunță care amenință milioane de oameni cu sărăcia pe măsură ce se apropie iarna. Retragerea bruscă a sprijinului internațional în urma victoriei talibanilor a adus economia fragilă a Afganistanului în pragul colapsului, așa cum o secetă severă a amenințat milioane de oameni cu foametea.