Mergi direct la conținut »
GALERIE FOTO/ Blugii care au secat marea! Cum arată un loc unde apa s-a transformat în deșert presărat cu epave Galerie foto
5imagini
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > GALERIE FOTO/ Blugii care au secat marea! Cum arată un loc unde apa s-a transformat în deșert presărat cu epave

GALERIE FOTO/ Blugii care au secat marea! Cum arată un loc unde apa s-a transformat în deșert presărat cu epave

Producția hainelor de bumbac, în special a blugilor a determinat secarea unei mări întregi, iar dezastrul ecologic este doar la început, Secarea Mării Aral, din Kazahtan, este pusă pe seama cultivării bumbacului. Autoritățile sovietice au devait cursul a trei răuri pentru folosirea apei în industria textilă iar marea Aral nu mai există, locul ei fiind luat de deșert. Marea din Kazahstan a început să scadă începând din anii ‘60.

De Mihai Niculescu,

S-a ajuns la această situație alarmantă pentru că, potrivit unui studiu britanic, fabricarea unei singure perechi de blugi, începând de la producția materialului până la forma finită, necesită chiar și peste 15.000 de litri de apă, relatează bbc.co.uk. Producția bumbacului, unul din cele mai răspândite materiale, este mare consumatoare de resurse, respectiv de apă, iar activitatea este și poluantă din cauza vopselei folosite și a pesticidelor cu care sunt tratate plantațiile de bumbac.

‘În zilele noastre producem peste 100 de miliarde de piese textile din fibre noi, în fiecare an, şi planeta nu poate susţine aşa ceva”, a spus Stacey Dooley, jutbalista BBC care a realizat documentarul “Fashions Dirty Secrets”- Secretele murdare ale modei.

Sursa foto: vikipedia.com


VIDEO/ Ozana Barabancea, forțată să-și schimbe inclusiv ochelarii după ce a slăbit! „Mi s-a micșorat ovalul feței”


 

Close
Închide
  Close