Guvernul a adoptat un proiect de lege privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Noile norme vor intra in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2007. Astfel, sunt eliminate diferentele care exista acum in cadrul categoriei de persoane cu handicap intre nevazatori si celelalte tipuri de handicapati, sau intre persoanele cu handicap din mediul urban si cele din mediul rural.


Astfel, se elimina diferentele de cuantum al prestatiilor sociale intre nevazatori si persoanele cu alte tipuri de handicap. In prezent, nevazatorii cu handicap grav sau accentuat pot cumula, integral, alocatia sociala fie cu salariul fie cu pensia, in timp ce persoanele cu alte tipuri de handicap pot cumula cu salariul sau cu pensia numai un procent de 50% sau 30% din indemnizatia lunara.


Persoana cu handicap va beneficia de o indemnizatie lunara, indiferent de venituri, de 179 lei RON pentru persoanele adulte cu handicap grav si de 147 lei RON pentru adultul cu handicap accentuat, incepand de la 1 ianuarie 2007.


Persoanele cu handicap grav sau accentuat vor beneficia de urmatoarele facilitati fiscale: scutire de impozit pe veniturile din salarii; scutire de la plata impozitului pe cladire si teren; scutire de la plata taxei asupra autoturismelor, motocicletelor cu atas adaptate handicapului; scutire de la plata taxei pentru eliberarea autorizatiei de functionare pentru activitati economice si viza anuala a acestora; scutire de la plata taxei hoteliere. Persoanele adulte cu handicap grav si accentuat pot be-neficia de credit a carui dobanda se suporta din bugetul de stat, pentru achizitionarea unui singur mijloc de transport si pentru adaptarea unei locuinte conform nevoilor individuale de acces, cu conditia platii la scadenta a ratelor.


Persoana cu handicap grav are dreptul la un asistent personal, care poate fi incadrat cu contract individual de munca. Pentru relatiile directe cu persoanele cu handicap auditiv sau cu surdocecitate, autoritatile centrale si locale au obligatia sa asigure interpreti autorizati ai limbajului mimico-gestual sau ai limbajului specific al persoanei cu surdocecitate.


Operatorii de telefonie vor trebui, pana la sfarsitul anului 2006, sa adapteze cel putin o cabina la o baterie de telefoane publice pentru a permite accesul persoanelor cu handicap si sa furnizeze informatii despre costurile serviciilor in forme accesibile persoanelor cu handicap. Proprietarii de spatii hoteliere vor avea obligatia, pana la sfarsitul anului 2007, sa adapteze cel putin o camera pentru gazduirea persoanei cu handicap care utilizeaza fotoliul rulant.


Chiar daca sunt imobilizati in carucioare, romanii cu handicap trebuie sa aiba acces in salile de sport, in institutiile publice, in hoteluri si restaurante.

Urmărește-ne pe Google News