• Absolventă de ASE, femeia de 50 de ani lucra la contabilitate, dar postul i-a fost eliminat din organigramă.
  • ”Când le-am cerut explicații, Lincă mi-a zis: «Păi de ce nu te înscrii și tu în PSD?». Nu m-am înscris”, povestește Elena Lefter.
  • Ea a dat Primăria sectorului 4 în judecată și, pe 7 martie 2019, instanța a obligat Direcția Piețe, unde șef la juridic e colonelul Simion Lincă, să o reangajeze, însă același om nu o readuce la Contabilitate, ci o mută la Control, ”deoarece funcția deținută anterior concedierii a fost desființată efectiv”.
  • Directorul de la Piețe recunoaște că ”Lefter a fost mutată la Control”, dar spune că ”nu va fi nevoită să iasă pe teren”.
  • „E singurul post liber de inspector”, motivează directorul de la Pieţe S4.
  • La întrebarea dacă e normal ca un condamnat pentru corupție să fie șeful biroului juridic, răspunsul Direcției Piețe a Sectorului 4 a fost: ”Lincă e angajat legal chiar dacă e pierdut contestațiile”.
  • Azi e prima zi de muncă a Elenei Lefter ca inspector la Control. Colonelul Simion Lincă a anunțat-o în scris că ”neprezentarea la locul de muncă la data de mai sus menționată reprezintă refuzul dumneavoastră de a pune în aplicare decizia instanței”.

 

de Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan
Elena Lefter lucrează din 2005 la Direcția Piețe, entitate coordonată de Consiliul Local Sector 4 și înființată la propunerea primarului.

“Mi-am câștigat postul prin concurs, sunt absolventă de Administrație Publică la ASE”, spune ea.

Șeful angajat de Băluță, condamnat pentru corupție în detrimentul Armatei

Femeia are un handicap motor sever, se deplasează cu greutate și, de aceea, postul de inspector de la biroul de contabilitate este genul de muncă pe care o poate face.

Dar noua administrație a sectorului 4 decide altceva.

Concediată din Direcția Piețe Sector 4 ”pentru că n-am vrut să mă înscriu în PSD”, Elena Lefter a câștigat procesul, dar ”m-au trimis la  Control, unde se face și teren, deși am scleroză multiplă!”

Daniel Băluță, primarul Sectorului 4

De la venirea sa ca primar în 2016, Daniel Băluță a angajat sau a păstrat în funcție mai mulți oameni condamnați pentru corupție în diverse instituții care depind direct sau indirect de el. Printre aceștia:

  • Simion Lincă, șef birou juridic la Direcția Piețe, condamnat definitiv în 2012 pentru că, pe vremea când era colonel, a ajutat firma Tofan într-o afacere păguboasă pentru Armată.
Concediată din Direcția Piețe Sector 4 ”pentru că n-am vrut să mă înscriu în PSD”, Elena Lefter a câștigat procesul, dar ”m-au trimis la  Control, unde se face și teren, deși am scleroză multiplă!”

Colonelul Simion Lincă

Cu Simion Lincă șef de birou juridic și resurse umane, Direcția Piețe o dă afară pe Elena Lefter în vara lui 2017.

Șeful pierde contestația la condamnarea pentru corupție, angajata concediată câștigă procesul concedierii

“Mi-au desființat postul, pentru că așa se întâmplă când vrei să scapi de cineva”, explică femeia de 50 de ani.

Elena Lefter povestește cum, când li s-a adresat șefilor, “a venit și colonelul Lincă, șeful juridicului. Lincă mi-a zis: “Păi de ce nu te înscrii și tu în PSD?”.

Lincă neagă că i-a spus femeii să se înscrie în PSD, “nici eu nu sunt membru”, dar directorul Dan Grecu, de la Direcția Piețe, martor la discuție, declară misterios: “Nu spun că nu a zis”.

În februarie 2018, Gazeta Sporturilor expune public cazul Elenei Lefter.

Două procese s-au derulat de atunci.

Unul în care Elena Lefter dă în judecată Direcția Piețe. Și câștigă la Curtea de Apel, pe 7 martie 2019.

Celălalt, în care, condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare de către Înalta Curte, colonelul Simion Lincă face contestație în executare împotriva condamnării sale pentru corupție. Și pierde, ultima oară la Curtea de Apel, în iunie 2018.

„M-au trimis la Control și le-au spus colegilor că voi face teren, ca să se răzbune”

Pe 20 martie 2019, Elena Lefter primește Notificarea pe care Libertatea o publică astăzi.

“Având în vedere decizia civilă nr. 1357/07.03.2019 pronunțată de către Curtea de Apel București (…) Începând cu data de 25.03.2019 sunteți reintegrată în postul de inspector de specialitate în administrația publică, din cadrul Biroului Corp Control, Secretariat și Relații Publice, conform deciziei civile mai sus menționate, deoarece funcția deținută anterior concedierii a fost desființată efectiv și nu se mai regăsește în organigramă”. Semnează director Marian-Geani Dinu și Șef birou juridic resurse umane, Simion Lincă.

Concediată din Direcția Piețe Sector 4 ”pentru că n-am vrut să mă înscriu în PSD”, Elena Lefter a câștigat procesul, dar ”m-au trimis la  Control, unde se face și teren, deși am scleroză multiplă!”

Notificarea primită de Elena Lefter pe 20 martie 2019

Elena Lefter întreabă ce va trebui să facă de vreme ce nu au repartizat-o la contabilitate, unde lucra înainte de concediere.

“Colegii mi-au spus că șefii mi-o coc și că voi va face și control de teren”, spune ea stupefiată.

Controlul de teren presupune deplasarea prin piețe ca să verifici, printre altele, comercianții, curățenia și reclamațiile oamenilor.

“Neprezentarea la locul de muncă la data de mai sus menționată reprezintă refuzul dumneavoastră de a pune în aplicare decizia instanței” Din aceeași notificare prin care Direcția Piețe o anunță pe Elena Lefter că o reangajează

“M-au repartizat la Control, ca să se răzbune”, spune Elena Lefter.

”Prin mâna mea treceau toate contractele de achiziții”

-De ce susțineți că e o răzbunare a șefilor de la Direcția Piețe?
-Pentru că, anul trecut, când ați publicat cazul meu și episodul când Lincă mi-a spus să mă înscriu în PSD, au fost șocați că s-a aflat totul.

-De când aveți certificat de handicap grav?
-Din 2010. Încă pot să merg, văd, însă lucrurile sunt într-un echilibru instabil.

-Ce suferință aveți, vă rugăm?
-Chiar doriți să v-o spun?

-Dacă vreți, da, ar fi util pentru ca oamenii să înțeleagă mai mult din context.
-Scleroză multiplă. Asta am.

-De când?
-În 2010 mi-a fost diagnosticată. Au coincis mai multe diagnostice și atunci a fost clar.

-În afara răzbunării, mai există și alt motiv pentru care credeți că nu vor să vă reangajeze la contabilitate?
-Da. Prin mâna mea treceau toate contractele de achiziții, că lucram la serviciul financiar, buget, contabilitate, aceasta era denumirea din 2017. Nu-și permit să dea unui om care i-a înfruntat asemenea informații pe mână. Colegii mi-au zis clar: “Vezi că șefii ți-o coc și că vei face control de teren”.

-Bun, dar asta nu înseamnă că vor face chiar asta. Aveți niște drepturi care rezultă din certificat.
-Să vedem. Doar dacă apare situația în presă poate opresc abuzurile.

Directorul: ”Nu va face teren. Iar șeful de la juridic, Lincă ”e angajat legal”

Astăzi, 25 martie 2019, Elena Lefter spune că va fi la Direcția Piețe.

“Mă voi duce la muncă, îl voi aștepta pe hol și în nici un caz nu vor accepta un post care să nu țină cont de situația mea medicală”.

Geani-Marian Dinu, şeful Direcţiei Pieţe a Sectorului 4, spune că Lefter nu va fi trimisă pe teren, iar Lincă “e angajat legal”.

-Bună ziua, domnule Dinu. De la Libertatea vă deranjăm.
-E duminică.

-Da, ne cerem scuze, dar e o problemă importantă. Aş vrea să discutăm despre cazul Elenei Lefter, înţelegem că a fost reangajată…
-Exact.

-Dar e trimisă la control și spune că poate ajunge și pe teren, ea având o dizabilitate.
-Nu, nu, minciuni! Minciuni. Ea a fost reangajată în cadrul direcţiei de Control, pe un post compatibil, cel de inspector, însă nu va fi nevoită să iasă pe teren. Se va ocupa de alte aspecte, de documentaţie, de exemplu.

-Domnul Simion Lincă este în continuare șef de birou la dumneavoastră?
-Da, e adevărat, este.

-Vi se pare normal să aveţi la Juridic un condamnat definitiv, care a pierdut şi contestaţiile la executare?
-El ne-a adus toată documentaţia şi ocupă poziţia legal, chiar dacă a pierdut și contestațiile.

-Dar vi se pare normal?
-Ştiţi ce, nu mă apuc eu să îl judec a doua sau a treia oară. E legal, asta contează pentru mine.


Citește și: 

EXCLUSIV/ Confesiunea lui Sebastian Popa, singurul antrenor român care a lucrat cu Bianca Andreescu, noul star al tenisului mondial. Campioană din joacă! Lecția din spatele ”fenomenului Andreescu”