Acolo a învățat să semene fasolea, să culeagă roșiile, să îngrijească viile și, mai presus de toate, să respecte pământul. În multe privințe, destinul lui Giannis Nomikos a fost hotărât de la o vârstă fragedă: ideea de a pune bazele unei ferme a prins rădăcini adânci devreme. 

Visul lui era să vadă într-o zi produsele familiei sale ambalate sub propria etichetă, în loc să fie vândute angrosiștilor de pe insulă. În cele din urmă, el a devenit unul dintre primii fermieri care au trimis pe piețele din Atena mazărea și fasolea de Santorini, faimoase pe atunci. Dar realizarea visului său nu a fost deloc ușoară, conform ziarului Ekathimerini.

Nomikos și-a părăsit insula pentru a studia Statistica la Universitatea din Pireu. După terminarea serviciului militar în 1993, a ales să revină în Santorini, în timp ce mulți dintre colegii săi de clasă au rămas în Atena pentru a-și continua cariera.

Primele produse ambalate

Șapte ani mai târziu, lucrând alături de Haridimos Hatzidakis, a reușit să producă primul său lot de vin, după ce a cultivat o cantitate semnificativă de struguri rari Mavrotragano. Totuși, neînțelegerile continue cu tatăl său, Giorgis, care ezita să facă pasul către ambalarea produselor, l-au determinat pe Giannis Nomikos să intre în afaceri cu restaurante în Fira.

Care sunt cele mai bune oferte la energie după liberalizarea pieței, în funcție de zona unde locuiești
Recomandări
Care sunt cele mai bune oferte la energie după liberalizarea pieței, în funcție de zona unde locuiești

În cele din urmă, în 2005, el a înființat Nomikos Estate și, după trei ani, a lansat primele sale produse ambalate: fasolea și fisticul, sub marca Nomikos Estate Santo Volcano.

Patru borcane cu produsele lui Giannis Nomikos.
Giannis Nomikos a descoperit tainele fiecărei culturi. Foto: Nomikosestate

„Când eram mic, mă ascundeam de tatăl meu ca să nu mă ducă la câmp. Erau vremuri grele. De multe ori plecam devreme de pe câmp pentru a merge acasă și a găti ceva simplu, cum ar fi manestra (n.red- preparat tradițional grecesc) pentru părinții mei. Îmi amintesc că odată, în timpul unei recolte de usturoi, m-am îmbolnăvit pentru că nu am mâncat altceva decât usturoi toată ziua. După aceea, nu m-am mai atins de usturoi timp de peste douăzeci de ani”, și-a amintit bărbatul.

Lucrând alături de tatăl său, el a descoperit tainele fiecărei culturi. „Pe măsură ce am crescut, am vrut să îl ajut, chiar dacă condițiile de muncă erau dure. Chiar și atunci când mă durea spatele, în special pentru că mă aplecam să sap viile, nu mă opream niciodată. Cel mai important sfat pe care mi l-a dat a fost să observ pământul. De exemplu, mi-a spus că, dacă ești foarte atent, vei ști când o vie este însetată”.

Daniel David, ministrul Educației, a povestit pentru Libertatea cum a dat Bacalaureatul, în 1991: „Nici foarte greu, nici foarte important”
Recomandări
Daniel David, ministrul Educației, a povestit pentru Libertatea cum a dat Bacalaureatul, în 1991: „Nici foarte greu, nici foarte important”

Nomikos a învățat și umilința și răbdarea. „Doar atunci când ții fasolea în mâini poți spune că ai o recoltă”, îi amintea tatăl său. „De multe ori, vei sfârși prin a pierde recolta în ultimul moment”.

Folosește apă de ploaie pentru culturile sale

„Pământul poartă cu sine singurătatea. Eu și tatăl meu petreceam ore întregi împreună, dar fără să vorbim. Uneori simțeam că mă aud gândind; într-un fel, aveam mai multe conversații cu mine decât cu oricine altcineva”, a mai spus el.

Pe proprietatea sa, Nomikos folosește numai propriile semințe locale, păstrând vie aromele autentice din Santorini. El urmează cu rigurozitate practici de minimă intervenție, îmbinând tehnicile tradiționale de plantare cu tehnologia modernă.

Poză cu un coș cu roșii din ferma lui Giannis Nomikos
Giannis Nomikos a studiat la Universitatea din Pireu. Foto: Nomikosestate

El colectează apa de ploaie într-o cisternă, evitând apa mai sărată care nu este potrivită pentru culturile sensibile. Proprietatea sa este împărțită în două părți: una dedicată cultivării, prelucrării și depozitării, iar cealaltă degustării produselor și experiențelor vizitatorilor.

FMI, un Robin Hood care ia de la săraci ca să salveze pilele, amantele și sinecurile politrucilor
Recomandări
FMI, un Robin Hood care ia de la săraci ca să salveze pilele, amantele și sinecurile politrucilor

„Majoritatea oamenilor abandonează pământul pentru că întâmpină multe dificultăți, cum ar fi lipsa lucrătorilor agricoli. Turismul prevalează, fără îndoială. Am încercat în ultimii ani să combin agricultura tradițională cu formarea vizitatorilor, creând experiențe captivante la proprietate. La urma urmei, esența Santorini se află în pământul său, nu în hotelurile sale”, a afirmat Nomikos.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.