O copilă de 14 ani, în clasa a 7-a, însărcinată în aproximativ 6 luni, a fost adusă de Poliție la „Centrul de primire în regim de urgenţă pentru copilul abuzat, neglijat, exploatat” din Suceava, vineri seara, 26 noiembrie. Abuzatorul era chiar tatăl ei. 

Acesta a fost reținut pentru 24 de ore pentru săvârșirea infracțiunii de viol. Instanța a admis a doua zi propunerea de arestare preventivă a acestuia pentru 30 de zile.

Bărbatul și-a constrâns moral fiica „să întrețină raporturi sexuale normale periodice, profitând de imposibilitatea acesteia de a se apăra ori de a-și exprima voința, fapt ce a condus în cele din urmă la starea de graviditate a victimei minore”, arată Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi. Bărbatul nu și-a recunoscut fapta.  

În 2020 s-au născut 668 de copii ale căror mame aveau sub 15 ani, conform Institutului Național de Statistică. 

„A văzut-o foarte interiorizată și tristă”

Abuzul s-a petrecut în cursul anilor 2020 și 2021.   

Abia pe 26 noiembrie, un adult a observat că ceva nu este în regulă cu fata. E vorba de psihologul de la un centru de zi, unde fetița mergea după școală, împreună cu fratele ei mai mare, ca să-și facă temele și să primească o masă caldă. 

„Psihologul a stat de vorbă cu ea pentru că a văzut-o foarte interiorizată și tristă. A avut cumva o bănuială că ceva nu e în ordine”, spune Nicoleta Daneliuc, purtător de cuvânt al Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava.

Ulterior, psihologul a anunțat Serviciul de Urgențe din cadrul DGASPC, iar apoi a sunat la 112. 

Fata a fost adusă de Poliție la centrul de primire în regim de urgenţă în aceeași zi. 

„E foarte tristă, plânge, e în terapie. Noi sperăm să o ajutăm să depășească. E și sarcina la mijloc și va trebui să o ajutăm să nască în condițiile cele mai bune”, adaugă purtătorul de cuvânt. 

Asistența socială: Nu au fost probleme cu familia până acum

Reprezentanții Direcției de Asistență Socială (DAS) din cadrul Primăriei Rădăuți spun că nu au existat anterior semne că ar fi probleme în cadrul familiei. 

Nici tatăl, nici mama copilei nu ar fi ridicat până acum „semne de întrebare ca și comportament și atitudine”, explică la telefon Marinela Mironescu, directorul DAS din cadrul Primăriei Rădăuți. 

Mai mult, „nici vecinii, nici școala, nimeni nu a ridicat semne de întrebare cu privire la familie”. Tatăl, care este beneficiarul unor ajutoare sociale, „se comporta normal”, adaugă directorul instituției. 

Printre atribuții, direcțiile de asistență socială din România: 

  • monitorizează şi analizează situaţia copiilor din unitatea administrativ-teritorială respectivă, respectarea şi realizarea drepturilor lor;
  • identifică copiii aflați în dificultate, elaborează documentaţia pentru stabilirea măsurilor speciale de protecţie a acestora şi sustine în faţa organelor competente măsurile de protecţie propuse.

Ancheta socială a început după aproape o săptămână

Joi, 2 decembrie, reprezentanți ai DGASPC Suceava și ai Direcției de Asistență Socială au mers la familia fetei pentru a face ancheta socială și a vedea dacă se impune sau nu preluarea celorlalți copii. Fetița mai are trei frați.

Ancheta socială a început la aproape o săptămână după ce autoritățile au aflat de abuz. De ce abia atunci?

„Au fost zilele libere. Azi e prima zi de serviciu”, explica Nicoleta Daneliuc joi. 

30 noiembrie și 1 decembrie sunt zile libere naționale, iar angajații instituțiilor publice au fost liberi și pe 29 noiembrie. 

Mama știa de abuz, dar i-a fost frică să spună ceva

Ancheta a scos la iveală că mama știa de abuzul sexual, precizează purtătorul de cuvânt al DGASPC Suceava. Nu a spus însă nimic pentru că i-a fost frică de soț. 

Și ea a fost abuzată fizic de bărbat, a declarat femeia. A mai spus că ar fi sunat la 112 în urma unui astfel de episod.

Pe numele bărbatului nu există alte dosare în care acesta să aibă calitatea de suspect/inculpat, ne-a comunicat Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi. 

În urma anchetei sociale, autoritățile din domeniul asistenței sociale au decis să facă propunere ca și ceilalți copii să fie luați în sistemul de protecție socială. 

Copiii nu doresc însă să plece din familie. Un judecător va lua decizia finală.

Fata de 14 ani va fi dusă într-o familie de asistenți maternali până când va naște.

„Băgăreți în viețile familiilor”

Contactată de Libertatea, reprezentanta centrului de zi, al cărui psiholog s-a sesizat în cazul fetiței, nu a dorit să comenteze nimic.

O persoană apropiată situației a spus pentru Libertatea că motivul e că reprezentanta centrului se teme că și ceilalți părinți nu își vor mai lăsa copiii să vină la centru, de teamă că „vor fi văzuți ca băgăreți în viețile familiilor”. 

Însă dacă psihologul nu se „băga” în „problemele de familie”, abuzul ar fi rămas probabil nedetectat și în ziua de azi în cazul fetiței de 14 ani. 

Un alt viol în familie, tot în Suceava. Victima, o fetiță de 6 ani

În 19 noiembrie, un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni, Suceava, a formulat propunere de arestare preventivă faţă de un bărbat care și-a agresat sexual și violat fiica de 6 ani şi 10 luni. 

În 2020, 106 inculpați au fost trimiși în judecată pentru viol, conform datelor Ministerului Public. În total, au fost 114 victime, din care 63 minori. În aproape jumătate din cazurile de viol trimise în instanță, victimele erau fiii/fiicele agresorilor.

Cazurile de violență sexuală/în familie sunt mult mai multe decât cele care ajung în instanță. 

Cele mai multe dosare sunt clasate. Rămân în secțiile de poliție, neajungând să se judece vreodată.

Urmărește-ne pe Google News