Vă avertizăm urmează imagini și informații cu posibil impact emoțional.

Tânăra de 33 de ani, cu dureri, un picior rupt, sudat strâmb, și suferind de subnutriție și anemie a fost dusă la spital abia pe 2 decembrie, după ce reprezentanții Centrului pentru Resurse Juridice (CRJ), unul dintre ONG-urile care activează în domeniul asistenței sociale și protecției copilului, au făcut o vizită inopinantă la centru și au găsit-o „într-o stare vădită de degradare, piele și os”, spune Georgiana Pascu, de la CRJ.

„Am implorat, am somat să o ducă la medic”. Era 25 noiembrie.

Conducerea DGASPC Vâlcea se apără: „Toți pacienții noștri sunt foarte bine îngrijiți”, a declarat directoarea adjunctă a Direcției, Jana Diaconu, contactată de Libertatea.

CAZ ȘOCANT. O tânără cu handicap grav dintr-un centru din Vâlcea, ținută jumătate de an cu piciorul rupt. Conducerea: „Nu este caz de urgență”
Fotografii cu pacienta realizate de CRJ

Cu piciorul îndoit, fără niciun fel de protecție

G. este instituționalizată încă din 2012 în Centrul de Îngrijire și Asistență Zătreni și are certificat de încadrare în grad de handicap permanent, eliberat în 2018, cu asistent personal. În centrul de la Zătreni nu există însă nicio persoană desemnată ca asistent personal pentru G., potrivit Centrului pentru Resurse Juridice, care a urmărit îndeaproape cazul femeii, iar de-a lungul anilor aceasta nu a fost niciodată contactată sau vizitată de vreo rudă sau cunoștință.

Masacrarea Parcului IOR. Cum luptă o comunitate să salveze 12 hectare de spațiu verde pierdute de primărie: „N-avem destule betoane?”
Recomandări
Masacrarea Parcului IOR. Cum luptă o comunitate să salveze 12 hectare de spațiu verde pierdute de primărie: „N-avem destule betoane?”

Imaginile cu G. ajunse în posesia ziarului arată condițiile în care a fost până acum ținută tânăra în centrul de la Zătreni: într-o cameră simplă, ca de apartament, pe un pat de o persoană, care nu oferă protecție împotriva accidentelor. Poartă pampers și este doar piele și os.

CAZ ȘOCANT. O tânără cu handicap grav dintr-un centru din Vâlcea, ținută jumătate de an cu piciorul rupt. Conducerea: „Nu este caz de urgență”

„Patul ăla nu e unul adecvat pentru o persoană ca ea, e un pat simplu de dormitor. Avea nevoie de un pat cu protecție, cu mânere specifice paturilor de spital”, spune Georgiana Pascu.

Nimeni nu știe cum și-a rupt piciorul

Piciorul femeii este îndoit într-o poziție neobișnuită, de la jumătatea pulpei. Și este așa din luna iulie, de când, spun angajații centrului, a fost găsită de un îngrijitor într-o dimineață. 

Conform registrului de predare-primire a turei îngrijitorilor scrie: „La schimbul de la ora 7 am găsit pe beneficiara de la salonul 14 cu piciorul umflat, s-a chemat salvarea şi a fost dusă la Vâlcea”.

Incidentul a fost consemnat și în registrul de incidente al centrului, însă în documente nu este menționată ora producerii lui, modul în care a avut loc: dacă a fost lovită sau dacă a căzut din pat, și nici în ce poziție a fost găsită femeia.

Cum au ajuns rasismul și sexismul scuze pentru ca statul român să nu mai aplice legea în cazuri de violență sexuală asupra fetelor
Recomandări
Cum au ajuns rasismul și sexismul scuze pentru ca statul român să nu mai aplice legea în cazuri de violență sexuală asupra fetelor

DGASPC respinge ipoteza ca G. să fi căzut din pat.

„Nu avea cum să cadă din pat pentru că este supravegheată de un infirmier, toți pacienții imobilizați la pat sunt supravegheați”, spune, pentru Libertatea, Jana Diaconu, directoarea adjunctă a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vâlcea, instituția în subordinea căreia se află centrul Zătreni.

A aflat de cazul lui G. când „cei de la CRJ au intrat în centru într-un mod abuziv”, în 25 noiembrie, precizează ea. Întrebată cum și-a rupt, totuși, beneficiara piciorul dacă era permanent supravegheată și astfel, nu avea cum să cadă din pat, directoarea ridică din umeri.

Posibil când au spălat-o sau au schimbat-o… să se fi întâmplat ceva. Pentru că are oasele foarte fragile.

Jana Diaconu, director adj., DGASPC Vâlcea:
CAZ ȘOCANT. O tânără cu handicap grav dintr-un centru din Vâlcea, ținută jumătate de an cu piciorul rupt. Conducerea: „Nu este caz de urgență”
Fractura piciorului pacientei

Cine a îndepărtat atela?

Un film de neratat: Copiii s-au filmat pentru mamele plecate la muncă în Vest. „Femeile dispăreau de pe strada noastră”
Recomandări
Un film de neratat: Copiii s-au filmat pentru mamele plecate la muncă în Vest. „Femeile dispăreau de pe strada noastră”

G. a fost internată la secția de ortopedie a Spitalului Județean Râmnicu Vâlcea în 18 iulie, din ziua în care a fost găsită cu piciorul rupt, timp de 10 zile.

Diagnosticul principal din biletul de externare este: „fractură a extremității inferioare a femurului, parte nespecificată, fractură o treime femur; diagnostic secundar – Retardare mentală severă fără menționarea deficienței comportamentului; istoric personal de neurmare a unui tratament medical sau a unui regim”.

S-a întors la centrul Zătreni cu o atelă.

„Și aici declarații oamenilor sunt contradictorii. Medicul centrului a spus că atela a fost dată jos de către asistentele de la centru. Directoarea adjunctă a DGASPC ne-a spus apoi că angajații s-au panicat și au greșit, că de fapt atela a fost dată jos tot la spital, după două luni”, explică Georgiana Pascu de la CRJ.

„Nu se justifică internarea”

G. nu a mai ajuns de-atunci la un medic ortoped. Și nici la vreun alt medic, la spital, care să-i evalueze starea generală de sănătate. Cu excepția zilei de 25 noiembrie, când cei de la CRJ au sunat la 112.

„Gemea foarte tare când am intrat în cameră. Ne-au spus angajații că plânge și geme în fiecare noapte. Medicul centrului a menționat că, de câte ori are dureri, i se administrează algocalmin pentru a se linişti”, spune managera Centrului pentru Resurse Juridice.

„Această pacientă nu este caz de urgență”, afirmă, în schimb, Jana Diaconu. „Când au venit cei de la CRJ, în noiembrie, au insistat, cu amenințări, să fie dusă la spital”.

Nu se justifica internarea. CRJ acuză că a găsit-o foarte slabă. Dar ea mănâncă normal, nu i-a recomandat nimeni un regim special, nu i-a pus nimeni un diagnostic. Dacă era ceva în neregulă, medicii care au văzut-o în noiembrie ar fi spus.

Jana Diaconu, director adj. DGASPC Vâlcea:

Medicii de la urgențe au recomandat ca tânăra să fie programată la ortopedie pentru intervenție chirurgicală, precizează CRJ, care a văzut dosarul medical al femeii.

Diaconu spune că a decis, în final, să o ducă pe G. la spital, în 2 decembrie, pentru mai multe investigații, „pentru a anihila orice suspiciuni” legate de posibilitatea ca beneficiara să nu fie îngrijită corespunzător.

Nu au anunțat poliția

După incidentul din iulie, când G. a fost găsită cu osul fracturat, angajații au întocmit fișa de incident, afirmă CRJ, care a consultat documentele de la centrul Zătreni. Și totul s-a oprit aici. Nu au anunțat mai departe nici DGASPC, nici organele de cercetare penală.

Conform unui ordin al Ministerului Muncii din 2019, privind aprobarea standardelor minime de calitate pentru serviciile sociale destinate persoanelor cu dizabilități, centrul social trebuie să țină un registru de evidență cu situație de neglijare, violență, abuz de orice fel sau tratament degradant. În același registru trebuie să țină și evidența „incidentelor deosebite care afectează integritatea fizică și psihică a beneficiarului”, adică îmbolnăviri, accidente sau agresiuni.

Același ordin de ministru mai spune și că centrul social trebuie să anunțe „de îndată” instituțiile competente, printre care și organele de cercetare, în cazul unor „incidente deosebite”, în cazul unei vătămări ori al unui accident.

Nici centrul din Zătreni, nici DGASPC, după ce a aflat de caz, nu a anunțat poliția.

„Poliția o sesizezi doar dacă e suspiciune de abuz”, explică directoarea adjunctă a DGASPC. „Nu aveau de ce să anunțe organele de cercetare penală.”

Jana Diaconu a precizat pentru Libertatea că în acest moment există o anchetă internă la nivelul DGASPC pentru a afla exact cum s-a produs incidentul. Ancheta internă a început în urma vizitei celor de la CRJ.

CRJ: „Nu suntem lăsați să intrăm în centre”

Centrul de la Zătreni are 17 dormitoare cu câte cinci-șase paturi, în care stau, în total, 69 de rezidenți cu diverse dizabilități intelectuale, neurologice sau fizice, cu vârste între 25 și 82 de ani.

Ultima persoană cu dizabilităţi a fost instituționalizată aici în aprilie 2021, venind de la centrul din Băbeni. Majoritatea rezidenţilor sunt foşti minori cu dizabilităţi din centrele de plasament neintegrați în comunitate.

Georgiana Pascu spune că în timpul vizitei din noiembrie, când într-un final angajații centrului au chemat salvarea, „niciuna dintre asistente și nici medicul centrului nu au vrut să o însoțească la spital. Asta, deși G. nu se poate mișca, nu poate vorbi, nu poate spune ce probleme are”.

„Angajații ne-au spus că au fost sunați de directorul DGAPSC Vâlcea, Nicolae Badea, care a cerut să plecăm deși avem tot dreptul legal să facem aceste vizite în centrele sociale”, a mai spus managera CRJ.

DGASPC: „Se încearcă construirea unei imagini proaste” a activității din astfel de centre

Contactat de Libertatea, directorul centrului din Zătreni, Alin Lăzărescu, a spus că G. se află acum internată la Spitalul Județean Râmnicu Vâlcea și că starea ei este una „foarte bună”. „Nu este adevărat că plângea de durere”, a mai spus el.

Întrebat despre modul în care și-a rupt femeia piciorul, Lăzărescu a închis telefonul și nu a mai răspuns apelurilor și mesajelor ulterioare ale ziarului.

Directorul DGASPC Vâlcea, Nicolae Badea, a refuzat să comenteze cazul și ne-a îndrumat către adjuncta sa, Jana Diaconu.

„Toți beneficiarii sunt foarte bine îngrijiți. Se încearcă construirea unei imagini proaste a activității din astfel de centre și nu înțeleg de ce”, a spus Diaconu.

Centrul pentru Resurse Juridice a depus plângere la Parchet în acest caz.

La Măciuca, oamenii erau legați cu chingi de paturi

Direcția Generală de Asistență Socială Vâlcea, condusă tot de Nicolae Badea, a mai fost o dată în vizorul autorităților.

În 2017, Parchetul Vâlcea a deschis un dosar penal după ce în spațiul public au apărut imagini cu mai mulți pacienți de la La Centrul Neuropsihiatric Măciuca legați cu chingi de tir de paturi și bănci. Potrivit tolo.ro, infirmierii, în loc să aibă grijă de bolnavi, lucrau la casa managerului de-atunci al centrului.

Directorul Nicolae Badea a fost sancționat de CJ Vâlcea și exclus din PNL. A rămas însă în scaunul de șef al DGASPC Vâlcea.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

Atacată în bar de cinci persoane care nu știau că este campioană la box. Neașteptat ce a urmat
GSP.RO
Atacată în bar de cinci persoane care nu știau că este campioană la box. Neașteptat ce a urmat
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Sărăcia i-a împins la divorț pe soții Dinu și Deea Maxer? Lidia Fecioru face afirmații dure EXCLUSIV
Playtech.ro
Sărăcia i-a împins la divorț pe soții Dinu și Deea Maxer? Lidia Fecioru face afirmații dure EXCLUSIV
Ce s-a întâmplat cu fosta soție a lui Adrian Sârbu, după ce era odinioară cea mai invidiată femeie. Poze rare cu ea, la 55 de ani
Viva.ro
Ce s-a întâmplat cu fosta soție a lui Adrian Sârbu, după ce era odinioară cea mai invidiată femeie. Poze rare cu ea, la 55 de ani
Aventura unui șofer român de TIR "trădat" de GPS, în Spania. Pompierii s-au chinuit ore întregi să deblocheze camionul
Observatornews.ro
Aventura unui șofer român de TIR "trădat" de GPS, în Spania. Pompierii s-au chinuit ore întregi să deblocheze camionul
Povestea cutremurătoare a românului care a stat opt ani într-o închisoare din China. „În doi ani nu am văzut lumina soarelui”
Știrileprotv.ro
Povestea cutremurătoare a românului care a stat opt ani într-o închisoare din China. „În doi ani nu am văzut lumina soarelui”
Patru zodii vor fi lovite de o mare șansă până la sfârșitul primăverii. Urmează o perioadă fabuloasă pentru ele
FANATIK.RO
Patru zodii vor fi lovite de o mare șansă până la sfârșitul primăverii. Urmează o perioadă fabuloasă pentru ele
Ce a păţit gimnasta minune a României. Scandal uriaş în sportul românesc
Orangesport.ro
Ce a păţit gimnasta minune a României. Scandal uriaş în sportul românesc
Horoscop zilnic, 2 aprilie. Nativii Capricorn și Scorpion, printre norocoși
Unica.ro
Horoscop zilnic, 2 aprilie. Nativii Capricorn și Scorpion, printre norocoși
Horoscop 2 aprilie 2023. Taurii ar fi bine să aleagă activități mai puțin stresante și chiar să-și permită un interval generos de odihnă
HOROSCOP
Horoscop 2 aprilie 2023. Taurii ar fi bine să aleagă activități mai puțin stresante și chiar să-și permită un interval generos de odihnă
Frumusețea din spatele meseriilor uitate
PUBLICITATE
Frumusețea din spatele meseriilor uitate