SUMAR: 

[libgallery id=”1668374″]

UPDATE 11.05: Actorul de origine cubaneză Andy Garcia a transmis un mesaj după moartea lui Fidel Castro, la adresa căruia nu are deloc cuvinte de laudă. ”Simt nevoia să îmi exprim durerea pe care o simt pentru toţi cubanezii din Cuba şi din afara ei care au suferit atrocităţile şi represiunea provocate de Fidel Castro şi regimul lui totalitar. Promisiunile aşa-zisei sale revoluţii a pluralismului şi democraţiei sunt şi continuă să fie o promisiune falsă şi o trădare a tuturor drepturilor omului”, a spus acesta.

UPDATE 11.00: Tenorul spaniol Placido Domingo a trebuit să-și anuleze concertul ce fusese planificat pentru sâmbătă în capitala cubaneză Havana, ca urmare a decesului fostului președinte Fidel Castro și a doliului național.

UPDATE 10.53: Liderul nord-coreean Kim Jong-un regretă moartea fostului președinte cubanez Fidel Castro, pe care îl descrie într-un mesaj de condoleanțe ca pe „liderul suprem al revoluției cubaneze” și „adevăratul lider al poporului”, transmite agenția oficială de presă de la Phenian, KCNA.

UPDATE 10.50/27 noiembrie: Președintele algerian Abdelaziz Bouteflika a decretat sâmbătă opt zile de doliu național pentru moartea fostului lider cubanez Fidel Castro, pe care îl consideră  „un adevărat apărător al valorilor păcii, respectului și suveranității naționale”.  Bouteflika i-a trimis un mesaj de condoleanțe lui Raul Castro Ruz, actualul președinte al Cubei, fratele celui decedat. În mesaj, președintele algerian se referă la „marea pierdere” pentru poporul său și reamintește rolul jucat de Fidel Castro în războiul de independență al Algeriei împotriva ocupației franceze. Ulterior, Cuba a oferit „solidaritate și sprijin” pentru reconstrucție.


UPDATE 18.00: Președintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat sâmbătă despre Fidel Castro că a fost un „dictator brutal” care „și-a oprimat propriul popor” și a apreciat că, la moartea sa, liderul revoluționar cubanez lasă „o moștenire de execuții, hoție, suferință inimaginabilă, sărăcie și încălcare a drepturilor fundamentale ale omului”.

UPDATE 16.12: Liderul Bisericii Catolice, care s-a întâlnit cu Castro, anul trecut,  când a vizitat Cuba, a declarat că moartea fostului lider cubanez este „o veste tristă”. „Îmi transmit sentimentele  de durere”, a declarat acesta.Castro, un ateu convins, a fost botezat ca un catolic și educat în școli conduse de iezuiți, ordin religios al cărui membru este și Suveranul Pontif.

UPDATE 14.00: China și Vietnam, două dintre ultimele state comuniste, regretă moartea lui Castro. China îl numește „un bun prieten și camarad”, iar agenția de știri vietnameză de stat notează: „Pentur toți vietnamezii, Fidel a fost un bun prieten și un frate extrem de apropiat”. Drept dovadă a legăturilor strânse dintre Cuba și Vietnam, președintele vietnamez Tran Dai Quang, a fost ultimul șef de stat care l-a vizitat pe părintele revoluției cubaneze.

UPDATE 12.50: Guvernul cubanez a anunțat sâmbătă dimineață că funeraliile lui Fidel Castro vor avea loc pe 4 decembrie, zi în care cenușa lui va fi îngropată la cimitirul Mos Ifigenia din Santiago de Cuba. Cubanezii vor putea să-i aducă un omagiu lui Fidel Castro la Memorialul José Martí din Havana, pe 28 și 29 noiembrie. Un marș uriaș va avea loc în capitala Cubei,  pe 29 noiembrie, la ora 19.00.

În ziua următoare, cenușa lui Castro va fi începe o călătorie de patru zile într-un convoi de-a lungul traseului  care comemorează victoria sa din 1959.

Pe 4 decembrie, la 7.00 dimineața, cenușa lui va fi îngropată la cimitirul Mos Ifigenia, locul de odihnă al eroului cubanez José Martí și ale numeroase alte figuri importante din istoria țării.

UPDATE 12.19: Pentru că Raul a anunțat vestea morții fratelui său, aseară, aproape de miezul nopții, mulți turiști aflați în Cuba nu știu nimic despre moartea fostului dictator, iar străziile sunt pustii. De atlfel, nici locuitorii Havanei nu reacționaseră pentru că puțini aflaseră de anunțul președintelui Raul Castro. Majoritatea au aflat de moartea fostului lider abia când s-au anunțat zilele de doliu.

UPDATE 12.15: Pe internet a început să circule o poză falsă care îl arată pe Fidel Castro, într-un pat, unde zace fără suflare. Deși de multe ori, moartea fostului dictator a fost anunțată, în mod eronat, de data aceasta, decesul lui Fidel a fost confirmat de fratele lui, Raul, vestea șocând întreaga lume.

fidel castro mort

UPDATE 12.00: Autoritățile cubaneze au decretat  nouă zile de doliu național, în urma morții fostului lider cubanez. „În timpul perioadei de doliu, toate evenimentele și activitățile publice vor fi oprite, steagurile vor fi coborâte în bernă, iar posturile de televiziune și radiourile vor difuza doar jurnale informative și programe istorice și patriotice.

UPDATE 11.20: Potrivit tradiției, cubanezii se așteaptă la o mobilizare uriașă pentru funeraliile publice ale fostului lider și oamenii au început să speculeze deja ce lideri ar lumii vor fi prezenți la eveniment.

UPDATE 11.00: Fundația Nelson Mandela a transmis condoleanțe poprului și guvernului cubanez. Mandela spunea că revoluția cubanezăă a fost „o sursă de inspirație pentru toți cei care iubesc libertatea”.

UPDATE 10.35: Liderii lumii au început să reacționeze în urma veștii neașteptate că Fidel Castro s-a stins din viață, vineri noaptea, la vârsta de 90 de ani. Primul lider care a transmis un mesaj pe Twitter a fost președintele Mexicului, Enrique Peña Nieto.

UPDATE 10.18: La scurt timp după anunțul morții fostului lider cubanez Fidel Castro, sute de cubanezi stabiliți în Miami, în Mica Havana,  au ieșit pe străzi pentru a-și manifesta bucuria, precizând că moartea lui poate deschide calea pentru o schimbare adevărată în Cuba.

UPDATE: Liderul cubanez s-a stins din viață, vineri noaptea, la ora locală 22:29. Presedintele cubanez, Raul,  a precizat că în următoarele ore vor fi făcute publice informațiile privind înmormântarea lui Fidel Castro, care va fi incinerat astăzi, așa cum a cerut. „Drag popor cubanez, cu profundă durere apar în faţa voastră şi a prietenilor noştri din America şi din toată lumea ca să vă informez că azi, 25 noiembrie 2016, la ora 22:29,(sâmbătă, 5.29, ora României),  a murit comandantul şi liderul Revoluţiei cubaneze, Fidel Castro”, a anunţat Raul Castro într-un discurs transmis în direct la televiziunea publică din Cuba.

Raul Castro a anunțat moartea fratelui său, Fidel

Nu se știe cauza morții, însă „El Lider Maximo” s-a retras din viața publică din 2006 din motive de sănătate și a cedat puterea fratelui său Raul. Fidel Castro este unul dintre ultimii giganţi politici în viaţă ai secolului 20. El a fost vizat de peste 600 de tentative de atentat.

Fidel a fost văzut pentru ultima dată în public, în luna august, chiar de ziua lui de naștere, la aproape jumătate de an de absență și părea în formă bună.

Copilăria și adolescența

Fidel Castro s-a născut pe 13 august 1926 la Biran, în privincia cubaneză Oriente. Tatăl său era un fermier spaniol bogat, iar masa sa avea origini foarte modeste.  Provenit din Galicia şi de origine foarte modestă, tatăl său va strânge în Cuba o avere considerabilă (o plantaţie de zahăr proprie, un teren de 800 ha şi altul închiriat de 10 000 ha)., astfel că Fidel a cunoscut de mic agricultura, problemele sociale, dar și lipsurile familiilor simple de la țară.

La 13 ani el a avut proma sa acțiune care parcă anunța calea pe care o va urma. Fidel Castro i-a instigat pe lucrătorii de la trestia de zahăr să organizeze o grevă împotriva tatălui său.

Fidel Castro a fost educat la școli catolice, unde a avut rezultate foarte bune, unde a rămas în amintirea profesorilor ca un elev activ din punct de vedere sportiv, cu o memorie excelentă şi cu un real talent oratoric. El a studiat apoi dreptul la Universitatea din Havana, unde a descoperit un mediu complet diferit față de cel din școlile catolice. Campusul în care a locuit era controlat de două grupări mafioate rivale, care influențau evenimentele politice ale capitalei prin violență și bani.

Fidel Castro a avut șansa să urmeze o carieră sportivă în baseball, în 1949 echipa New York Giants oferindu-I un contract. Acesta a refuzat însă, refuz care a fost unul surprinzător având în vedere că nimeni din America Latină nu mai făcuse acest lucru până atunci.

Fidel Castro – viața de familie

În 1948, Fidel Castro s-a căsătorit cu Mirta Diaz Balart, sora unuia dintre oficialii lui Batista, cei doi având un fiu. Mariajul s-a încheiat șapte ani mai târziu, în 1955. Fidel Castro mai are alți șapte copii, cu alte trei femei.

Fidel Castro makes rare public appearance in Havana

Fidel Castro – revoluționarul

Fidel Castro a luat parte la mai multe acțiuni revoluționare. În 1947 a participat la o revoltă în Republica Dominicacă împotriva generalului Rafael Trujilo, care a eșuat. Pentru a scăpa cu viață, Fidel Castro sare peste bordul navei pe care se afla și înoată 10 mile marine pentru a ajunge acasă. El a luat parte și la o mișcare internă desfășurată în Columbia, în urma căruia peste 3.500 de oameni și-au pierdut viața. Ulterior, el se implică în mișcare de independență a unor state printre care Puerto Rico, Venezuela, Columbia, Panama, state care vor să stopeze politica colonialistă a SUA în America Latină.

Pe plan politic, Fidel Castro a devenit membru al Partidului Popular Cubanez, fondat în 1947 pe următoarele principii: naționalism, antiimprerialism, independență economică, liberate politică și dreptate socială.

A făcut parte din partid până la desființarea formațiunii politice. Ulterior, el a înființat o organizație de tineret, iar mai tărziu va deschide un cabinet de avocatură pentru oamenii săraci.

12-13-cap-Fidel-Castro.jpg

După ce Batista Fulgencio a devenit șeful Cubei, punând bazele unei dictatori corupte, Fidel Castro a început lupta împoriva sa. După ce metodele legale au eșuat, el a organizat o lovitură de forță pentru a declanșa o insurecție. În 1953, el încearcă să ocupe fortăreaţa La Moncada din Santiago de Cuba, însă planul său dă greş, iar el ajunge în spatele gratiilor. În timpul procesului, Fidel Castro acuză regimul de ilegalitate, abuzuri şi declară că doreşte să reformeze şi să democratizeze Cuba. Ca încheiere a pledoariei sale rosteşte celebra frază „Istoria mă va absolvi.”

A fost condamnat la 15 ani de închisoare, iar după ispășira pedepsei a fondat „Mişcarea de la 26 iulie”  şi a plecat în exil în Mexic, unde a început colaborarea cu argentinianul Ernesto Che Guevara sprijinindu-se şi pe ajutorul fratelui său, Raul.

În Mexic el hotărăşte să înceapă un război de guerilă în Cuba prin care să izbutească să preia controlul în defavoarea lui Batista. Anul următor, pe 25 noiembrie 1956, revine cu aceşti colaboratori de încredere şi declanşează în Cuba mai multe centre ale războiului de guerilă. Aceasta este perioada în care Partidul Socialis Popular Cubanez va lua legătura cu rebelii şi îi va sprijini.

Guerila triumfă cu sprijinul poporului şi  a unei mişcări clandestine urbane, iar Batista e silit să fugă în timp ce Fidel Castro preia puterea, în 1959.

Cuba, sub conducerea Fidel Castro

Sub conducerea sa, Cuba s-a apropiat de URSS, devenind la rândul său un stat socialist. În ciuda vecinătății cu SUA, Fidel Castro a reușit să pastreze țara socialistă și să o modeleze conform viziunilor sale.

Fidel Castro a fost vizat de mai multe tentative ale SUA de a-l înlătura de la putere. Printre acestea se numără și invazia eșuată din Golful Porcilor, din 1961. Peste 1.000 de exilați cubanezi, antrenați și finanțați de CIA, au debarcat în Gulful Porcilor, însă după 72 de ore de luptă, au predat armele, asigurându-I astfel un triumf legendar lui Fidel Castro asupra “imperialismului”.

Un alt moment critic a fost criza rachetelor din Cuba, momentul când Războiul Rece a fost foarte aproape să devină război nuclear și să se transforme în Al Treilea Război Mondial. Totul a fost evitat în ultimul moment, datorită sângelui rece de care au dat dovadă președintele american J.F. Kennedy și liderul rus Nikita Hrușciov.

Liderul Partidului Comunist și președinte, Fidel Castro a păstrat puterea într-un mod autoritar, iar în ciuda dificultăților din anii 1990, el a refuzat tranziția de la socialism la capitalism.

Fidel Castro a murit, moștenirea rămâne

După 45 de ani cât a durat regimul lui Fidel Castro, pe 19 aprilie 2011, acesta a predat, oficial, conducerea Partidului Comunist din Cuba fratelui său – Raul.

Fidel și Raul Castro Fidel și Raul Castro

Fidel Castro a rezistat în faţa a zece preşedinţi americani (Eisenhower, Kennedy, Johnson, Nixon, Ford, Carter, Reagan, Bush senior, Clinton, Bush junior), a supravieţuit mai multor secretari generali sovietici, devenind liderul cu cea mai mare perioadă în care a condus un stat de pe parcursul întregului secol XX.

El aparţine generaţiei de insurgenţi ai secolulu XX alături de Nelson Mandela, Ho Shi Min, Ghe Guevara, Camilo Torres, Mehdi Ben Barka.

A avut relaţii apropiate cu unii dintre cei mai importanţi oameni politicii ai vremii sale, precum Tito, Hrusciov, Nelson Mandela, Indira Gandhi, Jiang Zemin, Nasser şi a cunoscut mai mulţi oameni de cultură care au lăsat moştenire un tezaur cultural nepreţuit (Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir, Ernest Hemingway, Gabriel Garcia Marquez, Gerard Depardieu, Steven Spielberg).

Divorțul Laurențiu Reghecampf - Anamaria Prodan. S-a ajuns la înjurături și jigniri: „S-a întrecut orice limită de bun simț””
PARTENERI - GSP.RO
Divorțul Laurențiu Reghecampf - Anamaria Prodan. S-a ajuns la înjurături și jigniri: „S-a întrecut orice limită de bun simț””
Doliu în lumea fotbalului. A murit electrocutat în baie, din cauza telefonului mobil
Playtech.ro
Doliu în lumea fotbalului. A murit electrocutat în baie, din cauza telefonului mobil
Detalii înfiorătoare: Cu doar 6 ore înainte ca Alec Baldwin să o omoare pe Halyna, mai mulți cineaști au demisionat după ce s-a tras cu muniție letală pe platou
Observatornews.ro
Detalii înfiorătoare: Cu doar 6 ore înainte ca Alec Baldwin să o omoare pe Halyna, mai mulți cineaști au demisionat după ce s-a tras cu muniție letală pe platou
Horoscop 24 octombrie 2021. Berbecii au parte de o zi care îi invită la recunoașterea unor erori față de sine
HOROSCOP
Horoscop 24 octombrie 2021. Berbecii au parte de o zi care îi invită la recunoașterea unor erori față de sine
Din 7.000 de angajați ai Primăriei Capitalei, 1.500 nu fac nimic, dar sunt păstrați în funcții
Știrileprotv.ro
Din 7.000 de angajați ai Primăriei Capitalei, 1.500 nu fac nimic, dar sunt păstrați în funcții
Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de amor într-un timp atât de scurt
Telekomsport
Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de amor într-un timp atât de scurt
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele
PUBLICITATE
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele