„Am văzut că se organizează petiţii, acţiuni, chiar mitinguri împotriva vignetei Oxigen. Nicio problemă! Noi putem să renunţăm şi la program. Dacă asta îşi doresc bucureştenii, dacă asta ne dorim cu toţii, să fim singurul oraş european în care să circulăm cu maşini non-euro, Euro 1, Euro 2… Nicio problemă, eu fac ce spun cetăţenii. Dar ca să vedeţi în ce ipocrizie trăim. Pe de o parte – de ce nu am curajul să iau măsuri şi să eliminăm din trafic autoturismele care ne omoară, pe de altă parte – atunci când le luăm, de ce le luăm? (…) Nu ştiu, doriţi? Organizăm un referendum. Dar este anormal. Noi să organizăm un referendum pentru ceea ce deja europenii la care ne uităm au decis demult şi anume poluatorul plăteşte”, a declarat edilul Capitalei.

Gabriela Firea a precizat că se va sfătui cu colegii privind varianta unui referendum. Ea a menţionat şi că un astfel de proiect ar avea nevoie de susţinerea majorităţii din Consiliul General al Capitalei.

De la 1 ianuarie 2020, în ZACA, adică practic în zona relativ centrală a Capitalei, nu mai au acces autovehiculele cu motoare non-Euro, Euro 1 și Euro 2. Pentru a circula cu ele pe restul străzilor din București, este nevoie de vinieta Oxigen aferentă. În principiu, în cazul autoturismelor, acestea sunt mașini de 20 de ani sau mai vechi, produse până în anul 2000 inclusiv (din 2001 a intrat obligativitatea normei de poluare Euro 3).

Mașinile Euro 3 pot circula prin ZACA și pe restul străzilor din Capitală, doar cu taxa Oxigen.

Mașinile Euro 4 circulă liber prin București, până la 1 ianuarie 2021, de când ar urma să plătească și ele vinietă Oxigen.

Mașinile Euro 5, Euro 6, electrice și hibride, precum și motocicletele și scuterele nu au nevoie de vinietă Oxigen.

Saga umilinței continuă: 36 de muncitori srilankezi, abandonați pe Otopeni, fără bani, mâncare sau apă. Autoritățile române, depășite total de situație
Recomandări

Saga umilinței continuă: 36 de muncitori srilankezi, abandonați pe Otopeni, fără bani, mâncare sau apă. Autoritățile române, depășite total de situație

 

Amenda pentru neplata vinietei Oxigen este cuprinsă între 1.500 și 2.000 de lei, însă până în martie 2020 nu se dau amenzi.

Municipalitatea lucrează deocamdată la implementarea sistemului de plată a vinietei Oxigen, deși ea a intrat deja în vigoare. Teoretic, taxa se va plăti online, în benzinării, prin SMS sau printr-o aplicație online special dezvoltată de Primăria Capitalei.

Deocamdată, Oxigen se poate lua doar de pe internet, pe un site partener al Companiei Naționale de Autostrăzi care vinde și rovinietele naționale:roviniete . Siteul are un anunț greu lizibil pe pagina de start, care nu este afișat dacă folosiți un soft de tip „ad blocker”, astfel că potențialii clienți cu greu pot accesa pagina de plată.

Deși nu se aplică deocamdată sancțiuni pentru neplata vinietei Oxigen, mai mulți șoferi au plătit-o deja, conform datelor prezentate luni de primarul Gabriela Firea. Pentru Euro 3, 69 de viniete de o zi, 12 pentru o lună, 3 pentru 6 luni și una pentru un an. Pentru Euro 2, 4 viniete pentru o zi, una pentru o lună, una pentru 6 luni, iar pentru non Euro, doar 2 viniete de o zi.

Citeşte şi:

DNA cercetează cum a plătit KRKA medicii! Slovenii au aruncat vina pe angajați, iar aceștia s-au dus la procurorii anticorupție

A murit Roxana Diaconu. FRF anunță dispariția avocatei
GSP.RO

A murit Roxana Diaconu. FRF anunță dispariția avocatei

Horoscop 25 mai 2020. Fecioarele renunță la anumite aranjamente
HOROSCOP

Horoscop 25 mai 2020. Fecioarele renunță la anumite aranjamente