Articol publicat inițial în data de 24 octombrie 2019 și actualizat în 21 februarie 2020.

Din 2022 ar trebui ca toate mașinile cu normă de poluare sub Euro 3 să fie interzise în Capitală.

Mașinile cu normă de poluare Euro 3 mai pot circula în București până la 1 ianuarie 2024. 

Perioada 2020-2021: Mașinile non-Euro, Euro 1 și Euro 2 au interzis în centru

Toate mașinile cu norme de poluare sub Euro 4 (non-Euro, Euro 1, Euro 2 și Euro 3) care vor circula în București vor trebui să plătească, după 1 ianuarie 2020, taxa Oxigen.

În același timp, mașinile cu norme de poluare non-Euro, Euro 1 și Euro 2 nu vor avea acces în zona centrală a Capitalei de luni până vineri, în intervalul 7:00 – 22:00, cu excepția sărbătorilor legale. După cum reiese din proiect, șoferii care au astfel de mașini pot circula, totuși, prin centru noaptea și în weekenduri. 

Costurile vingetei de București sunt după cum urmează:

  • pentru o zi: 15 lei pentru non-Euro, Euro 1 și Euro 2 și 5 lei pentru Euro 3;
  • pentru o lună: 300 de lei pentru mașinile non-Euro, 250 de lei pentru Euro 1, 200 de lei pentru Euro 2 și 100 de lei pentru Euro 3;
  • pentru șase luni: 1.100 de lei pentru non-Euro, 1.000 de lei pentru Euro 1, 900 de lei pentru Euro 2 și 450 de lei pentru Euro 3;
  • pe un an: 1.900 de lei pentru non-Euro, 1.700 de lei pentru Euro 1, 1.500 de lei pentru Euro 2 și 700 de lei pentru Euro 3;
  • 100 de lei pe lună pentru mașinile Euro 3.
„Taxa Oxigen”, în dubiu. Amenzile trebuie să intre în vigoare de la 1 martie, dar Firea face referendum online
Extras cu tarifele vinietei de București. Din
 proiectul privind măsuri concrete de îmbunătățire a calității aerului în Municipiul București


Perioada 2021-2022. Intră în vigoare taxa Oxigen și pentru mașinile Euro 4

Se mențin costurile vinietei Oxigen pentru mașinile cu norme de poluare non-Euro, Euro 1, Euro 2 și Euro 3 și intră în vigoare taxa Oxigen și pentru mașinile Euro 4. 

Costurile sunt 5 lei pe zi, 80 de lei pe lună, 350 de lei pe șase luni sau 500 de lei pe un an.

Perioada 2022-2023. Mașinile sub Euro 3 sunt interzise în capitală

De la 1 ianuarie 2022, toate mașinile cu norme de poluare sub Euro 3 (non-Euro, Euro 1, Euro 2) sunt interzise complet în Capitală

Se menține taxa Oxigen pentru mașinile Euro 3 și Euro 4.

Interzis Euro 3 din 2024

1 ianuarie 2024 marchează data de la care și mașinile cu norme de poluare Euro 3 au interzis pe străzile Bucureștiului. 

Șoferii prinși fără vinieta corespunzătoare vor fi sancționați cu amendă de la 1.500 la 2.000 de lei. 

Cine nu plătește taxa Oxigen

Conform proiectului PMB, carele televiziunilor, autobuzele, ambulanțele, mașinile SRI au acces liber pe toate arterele Capitalei. 

În afară de acestea, mașinile electrice și hibride, mașinile cu norme de poluare Euro 5 și Euro 6 precum și vehiculele pe două roți precum bicicletele, motocicletele și scuterele (dar și scuterele pe trei roți); și vehiculele special adaptate persoanelor cu dizabilități sunt scutite de vinieta Oxigen. 

Tot la excepții intră și autobuzele și troleibuzele STB, autospecialele pompierilor și alte vehicule ale Ministerului de Interne; mașinile SRI, SPP, SIE și STS; vehiculele deținute de Administrația Națională a Penitenciarelor, Agenția Națională de Administrare Fiscală; mașinile de serviciu ale procurorilor din Ministerul Public.

Deloitte: Avem 2 milioane de mașini în București, dintre care 600.000 sunt sub Euro 4

Potrivit companiei de consultanță Deloitte, traficul rutier este vinovat de mare parte din poluarea înregistrată.

În București circulă 2 milioane de mașini, multe foarte poluante. În fapt, 600.000 de autoturisme cu norme de poluare sub Euro 4 sunt înregistrate în București și Ilfov.

Ciprian Gavriliu – partener Servicii Fiscale, și Elena Geageac – senior manager Taxe Directe la Deloitte România susțin într-o opinie că multe capitale europene au taxe similare, însă de regulă mașinile poluante nu plătesc o taxă pentru a intra în centrul orașului, ci pur și simplu nu au voie acolo.

Acest gen de restricții există în capitale europene precum Berlin, Viena, Copenhaga, Stockholm etc. În Paris sunt numeroase limitări, care se pot înmulți atunci când normele de poluare sunt depășite. Printre acestea este și una de care mulți români își amintesc, și anume circulația alternativă în weekend – o săptămână, mașinile cu număr „cu soț”, următoarea, cele cu număr „fără soț”. Londra, în schimb, percepe taxe foarte mari pentru accesul autovehiculelor în oraș, respectiv 12,5 lire sterline pe zi pentru autoturisme. Sunt scutite de taxă mașinile care îndeplinesc standarde de poluare foarte dure, respectiv Euro 4, în cazul motoarelor pe benzină, și Euro 6, în cazul motoarelor diesel.

Ciprian Gavriliu și Elena Geageac:

Condiția necesară pentru reducerea poluării

Cei doi specialiști susțin că nu se poate calcula exact în ce măsură noua taxă va rezolva traficul în București. Aceștia mai spun că apare și o întrebare suplimentară: este corectă taxarea în funcție de norma de poluare sau ar trebui taxat consumul de carburant?

Aceștia dau ca exemplu un autoturism vechi, cu care se circulă puțin și care, astfel, poluează mai puțin decât unul nou, dar cu care se circulă zilnic.

Condiția esențială este ca banii colectați din Taxa Oxigen să fie alocați tot către proiecte de mediu.

”Construcția de piste pentru biciclete, amenajarea de parcuri și zone verzi, amenajarea de locuri de parcare pot fi astfel de opțiuni ce ar conduce la îmbunătățirea calității vieții și a aerului. Și, mai ales, să nu uităm că soluția găsită de natură pentru transferarea carbonului din atmosferă în sol este procesul de fotosinteză”, arată cei doi experți.

Astfel, pe lângă taxa în sine, trebuie să existe măsuri complementare. De asemenea, cei doi spun că este nevoie și de un program național, nu doar local.

Citeşte şi:

Filmările secrete făcute la Colectiv de pompieri și ascunse până azi publicului, Guvernului și procurorilor! ”Nu le-au luat nici măcar pulsul!”

Valter Sienerth, tatăl ultimului tânăr care a murit după incendiul de la Colectiv: „Acum îl înțeleg pe fiul meu, pe buzele căruia citeam: «A fost cel mai mare haos»”

Cum justifică Orlando Șchiopu, șeful ISUBIF, intervenția haotică de la Colectiv: „Noi nu suntem pregătiți în școli pentru dezastre și nici roboți nu suntem”

Cum se ascundea Marica cu amantele! Ilinca Vandici, dezvăluiri incredibile
PARTENERI - GSP.RO
Cum se ascundea Marica cu amantele! Ilinca Vandici, dezvăluiri incredibile
Femeie din Cluj, MOARTĂ în ATI la 2 luni de la rapelul Pfizer. Ce au descoperit medicii despre plămânii ei
Playtech.ro
Femeie din Cluj, MOARTĂ în ATI la 2 luni de la rapelul Pfizer. Ce au descoperit medicii despre plămânii ei
Şi-a ucis soţia, după ce în prealabil i-a trimis mesaje ca să-i demonstreze că îl înşală. Bărbatul din Turcia spera la o pedeapsă mai uşoară
Observatornews.ro
Şi-a ucis soţia, după ce în prealabil i-a trimis mesaje ca să-i demonstreze că îl înşală. Bărbatul din Turcia spera la o pedeapsă mai uşoară
Horoscop 17 aprilie 2021. Peștii beneficiează de o formă de protecție care nu se manifestă cum vor ei
HOROSCOP
Horoscop 17 aprilie 2021. Peștii beneficiează de o formă de protecție care nu se manifestă cum vor ei
„Creatura periculoasă” care a băgat spaima în locuitorii din Cracovia. Oamenii nu au mai deschis geamurile de frică. Este incredibil ce era, de fapt
Știrileprotv.ro
„Creatura periculoasă” care a băgat spaima în locuitorii din Cracovia. Oamenii nu au mai deschis geamurile de frică. Este incredibil ce era, de fapt
Îndrăgita prezentatoare TV a fost agresată sexual în scara blocului! Atacatorul i-a pus cuţitul la gât. Primele informaţii
Telekomsport
Îndrăgita prezentatoare TV a fost agresată sexual în scara blocului! Atacatorul i-a pus cuţitul la gât. Primele informaţii
Află cât de profitabile sunt economiile tale (PUBLICITATE)
PUBLICITATE
Află cât de profitabile sunt economiile tale (PUBLICITATE)