Declarația Unică a înlocuit un număr de 7 formulare, inclusiv mult-hulita Declarație 600, care punea pe drumuri sute de mii de cetățeni cu venituri din activități independente, drepturi de autor, chirii sau agricultură.

Declarația Unică stabilește modul în care se calculează impozitul pe venit și contribuțiile sociale și de sănătate ale persoanelor cu activități independente.

Ordinul este semnat de către Eugen Tedorovici, ministrul Finanțelor, și de către vicepremierul Paul Stănescu, care ocupă și portofoliul Dezvoltării.

Ordinul arată așa:

”Articolul 1
Se aprobă Procedura de acordare a asistenţei realizate de organul fiscal local în colaborare cu organul fiscal central în vederea completării şi/sau depunerii, precum şi transmiterii declaraţiei unice privind impunerea veniturilor persoanelor fizice, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul
ordin.

Articolul 2
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”

În anexa care face referire se specifică faptul că ANAF trebuie să realizeze în 15 zile lista celor care trebuie să depună Declarația unică și o trimite finanțelor publice locale.

Pentru acest an, termenul este de doar 5 zile, deoarece Declarația unică trebuie depusă din această vară, ca urmare a haosului de la început de an cu Declarația 600.

Fiscul analizează săptămânal lista

De asemenea, documentul mai spune că ANAF analizează ”săptămânal” listele pentru a vedea dacă există modificări semnificative, le actualizează și le transmite iar organelor fiscale locale.

Prin modificări ”semnificative” se înțelege cel puțin 30% din liste.

Cei care oferă asistență vor fi instruiți la rândul lor

În termen de 5 zile de la primirea listelor, organele fiscale locale trebuie să informeze dacă au mijloacele tehnice necesare asistenței contribuabililor. În caz că nu au trebuie să informeze iar Fiscul la sediul central.

Ulterior, autoritățile locale trebuie să transmită o listă cu persoanele desemnate să ajute contribuabilii la completarea și depunerea Declarației 600.

Toate aceste persoane care vor ajuta oamenii trebuie să apară ulterior pe site-ul Fiscului, atât la nivel local, cât și central. De asemenea, trebuie afișate la sedii.

Documentul mai arată că cei desemnați să ofere asistență vor fi instruiți la rândul lor.

”După primirea listei prevăzute la art. 2 alin. (3), organul fiscal central întocmeşte şi comunică organului fiscal local un calendar de instruire a personalului desemnat cu acordarea asistenţei privind completarea şi/sau depunerea, precum şi transmiterea declaraţiei unice din cadrul organului fiscal local”, se arată la articolul 4 din anexă, punctul 1.

Finanțele publice locale trebuie să se întâlnească cu contribuabilii

O altă prevedere arată obligația ca asistenții desemnați de Fisc să ajute oamenii la completarea Declarațiilor să aibe întâlniri cu cei vizați. Aceste întâlniri trebuie să aibă loc în mod normal în perioada 15 ianuarie – 15 martie.

Pentru acest an, perioada este de 15 mai – 15 iulie.

În ce constă îndrumarea

Documentul detaliază punct cu punct și în ce constă îndrumarea oferită de Fisc.

” Articolul 6
(1) Îndrumarea şi asistenţa în vederea completării şi/sau depunerii, precum şi transmiterii declaraţiei unice realizate de organul fiscal local în colaborare cu organul fiscal central constau în următoarele:
a)îndrumarea şi asistenţa cu privire la modul de completare a declaraţiei unice pe suport hârtie sau în formă electronică;
b)îndrumarea şi asistenţa cu privire la înregistrarea în „Spaţiul privat virtual“, potrivit Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 660/2017 privind aprobarea Procedurii de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanţă între Ministerul Finanţelor Publice/organul fiscal central şi persoanele fizice, persoanele juridice şi alte entităţi fără personalitate juridică;
c)îndrumarea şi asistenţa pentru transmiterea declaraţiei unice prin mijloace electronice de transmitere la distanţă.

(2) În cazul în care persoana care solicită îndrumare şi asistenţă privind înregistrarea în „Spaţiul privat virtual“ optează pentru verificarea datelor furnizate în cerere cu aprobare la ghişeu, atunci persoana desemnată din cadrul organului fiscal local sau persoana din cadrul organului fiscal central, dacă este prezentă, efectuează identificarea fizică a solicitantului fără a mai fi necesară deplasarea acestuia la organul fiscal din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, potrivit art. 20 alin. (6) din procedura de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanţă între Ministerul Finanţelor Publice/organul fiscal central şi persoanele fizice, persoanele juridice şi alte entităţi fără personalitate juridică, aprobată prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 660/2017.

(3) În vederea aprobării înregistrării în „Spaţiul privat virtual“ a persoanelor care optează pentru verificarea datelor furnizate în cerere cu aprobare la ghişeu, organul fiscal local accesează aplicaţia Aprobare înrolare persoane fizice şi juridice de pe portalul Extranet al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Pentru accesarea portalului Extranet al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală organul fiscal local trebuie să deţină un echipament compatibil şi o conexiune în reţeaua extranet a Ministerului Finanţelor Publice – ExtranetMFP.

(4) În cazul în care contribuabilul a primit îndrumare şi asistenţă pentru completarea declaraţiei unice pe suport hârtie, aceasta va fi înregistrată de organul fiscal local în registrul special pus la dispoziţie de organul fiscal central împreună cu plaja de numere aferentă. Declaraţiile se predau persoanei/persoanelor din cadrul organului fiscal central stabilite potrivit art. 5 alin. (1), pe baza unui borderou de predare-primire. Data depunerii declaraţiei unice pe suport hârtie este data înregistrării în registrul special pus la dispoziţie de organul fiscal central.

(5) Declaraţiile unice primite de persoana/persoanele din cadrul organului fiscal central sunt predate compartimentului responsabil din cadrul organul fiscal central, în vederea prelucrării.

(6) Declaraţia unică se pune gratuit la dispoziţia contribuabilului”

Ordin Asistenta ANAF Declaratia Unica by phradamon on Scribd

Un milion de dolari blocați, sub cheie. Valiza din geam: ce au descoperit reporterii GSP la arena „Arcul de Triumf”
PARTENERI - GSP.RO
Un milion de dolari blocați, sub cheie. Valiza din geam: ce au descoperit reporterii GSP la arena „Arcul de Triumf”
Doliu imens în televiziune. Vestea tristă a dimineţii a fost dată de Dan Negru
Playtech.ro
Doliu imens în televiziune. Vestea tristă a dimineţii a fost dată de Dan Negru
S-a apucat de videochat la 20 de ani. Reacția mamei după ce vecinii au aflat și i-au zis "Uite-o pe Miruna, e dezbrăcată"
Observatornews.ro
S-a apucat de videochat la 20 de ani. Reacția mamei după ce vecinii au aflat și i-au zis "Uite-o pe Miruna, e dezbrăcată"
Horoscop 19 octombrie 2021. Scorpionii trebuie să iasă din propria minte, cea care acum le condiționează deciziile
HOROSCOP
Horoscop 19 octombrie 2021. Scorpionii trebuie să iasă din propria minte, cea care acum le condiționează deciziile
O chelneriță a izbucnit în lacrimi când a văzut bonul. Ce i-a scris o femeie care a refuzat să lase bacșiș. VIDEO
Știrileprotv.ro
O chelneriță a izbucnit în lacrimi când a văzut bonul. Ce i-a scris o femeie care a refuzat să lase bacșiș. VIDEO
Scene interzise cardiacilor. Mai multe vedete, orgie greu de imaginat. Cum au fost surprinse
Telekomsport
Scene interzise cardiacilor. Mai multe vedete, orgie greu de imaginat. Cum au fost surprinse
Lasă-ți cardul acasă! Cum să plătești cu telefonul mobil și la ce te ajută
PUBLICITATE
Lasă-ți cardul acasă! Cum să plătești cu telefonul mobil și la ce te ajută