Florin Cîțu a spus că va discuta cu ministrul economiei, Claudiu Năsui, pentru eliminarea achizițiilor de spații imobiliare din program, deoarece nu acesta a fost scopul inițial al măsurii.
„Cred că aici a fost o interpretare mai largă a ceea ce noi am spus în acea măsură, când am vorbit de spații de producție nu se gândea nimeni la imobiliare. E posibil ca o soluție pe care să o avem pe termen scurt acum, să eliminăm acele proiecte din măsura 3 care sunt legate de imobiliare și să putem să mergem mai departe‟, a afirmat Cîțu.
Informații scurse din interior
Programul se află în centrul unui scandal, după ce presa a scris că există suspiciuni că antreprenorii care au depus proiecte în ultimele două zile au aflat din interior informații privind procentul de cofinanțare ce făcea diferența între proiectele câștigătoare și cele necâștigătoare.
Claudiu Năsui a spus ulterior că 68% din firmele câștigătoare la nivel național au depus proiecte în ultimele două zile, iar peste 50% sunt achiziții imobiliare.
Libertatea a scris că la Cluj procentul de firme câștigătoare ce au depus proiecte în ultimele zile era de 80%, iar procentul minim de finanțare este de 61%.
Reamintim, prin această măsură pot primi ajutoare de până la 200.000 de euro firmele afectate de pandemie.
Înscrierile au demarat în data de 3 decembrie și s-au încheiat în data de 29 ianuarie.
Năsui a depus plângere la DNA
Ministerul Economiei a făcut plângere penală la Direcția Națională Anticorupție (DNA).
Potrivit surselor Libertatea, Năsui ar dori anularea procedurii cu totul, însă mai mulți lideri PNL nu sunt de acord.
Ministrul nu a putut fi contactat pentru prezentarea unui punct de vedere.
„Deocamdată nu se știe cum pot fi eliminate juridic imobiliarele. Se caută soluții‟, au declarat surse din minister.
Premierul Florin Cîțu a trimis Corpul de Control la Ministerul Economiei.
Oamenii de afaceri susțin eliminarea imobiliarelor
Organizațiile patronale consultate de Libertatea susțin ideea premierului.
Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), spune că eliminarea ar face ca banii să ajungă la firmele care chiar doresc să facă investiții, fără a fi necesară reluarea procedurii.
„Este propunerea noastră, dânsul a îmbrățișat-o. Ei au plecat de la ideea de spații productive, de aici și interpretările… Obiectivul e să ajuți firmele să investească‟, a spus el.
Întrebat de ce nu ar fi mai bună reluarea procedurii, Jianu a spus că în această variantă s-ar supăra antreprenorii care au depus proiecte corecte, fără imobiliare și fără procente mari de cofinanțare.
În plus, continuarea procedurii ar însemna că banii ajung mai repede la firme.