Din cele 14 bănci care dau credite prin programul Prima Casă anul acesta, trei dintre ele au reuşit să primească fiecare alocări suplimentare de peste 40 de milioane de lei drept garanţii din partea statului. Este vorba despre Banca Transilvania, BRD şi BCR.
De anul viitor, programul urmează să se modifice, astfel încât plafonul total scade de la 2,8 miliarde de lei anul acesta la 1,5 miliarde în 2016. În plus, marja maximă de dobândă aplicată de bănci peste indicele de referinţă ROBOR scade de la 2,5 puncte procentuale la 2 puncte. Celelalte condiţii de creditare rămân neschimbate, inclusiv avansul de 5%, a anunţat recent ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu.
Bancherii spun că suplimentarea fondurilor este binevenită, în condiţiile în care fondurile alocate iniţial pentru anul acesta s-au epuizat încă din toamnă, iar mii de clienţi au rămas pe listele de aşteptare.
„Vom mai avea credite garantate sau nu? Da! pentru că există cerere de locuinţe”, spune Dana Demetrian, vicepreşedintele unei bănci comerciale.
Răspunsul băncii vine după ce discuţiile despre legea dării în plată, întoarsă recent în Parlament pentru a fi dezbătută, au ridicat semne de întrebare cu privire la continuarea programului Prima Casă. Aplicarea legii în forma votată iniţial de parlamentari ar fi însemnat sfârşitul programului, afirmau specialiştii de la Banca Naţională.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro