MENIU CAUTĂ
, de Valentina Postelnicu

Forumul Judecătorilor cere CSM să apere Justiția de atacurile Puterii; Tăriceanu: ”Punem această chestiune la categoria și altele”

Distribuie

Forumul Judecătorilor cere CSM să apere Justiția de atacurile Puterii. Asociaţia Forumul Judecătorilor din România (FJR) a trimis, luni, către Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), o cerere de apărare a independenţei sistemului judiciar "faţă de atacurile recente ale reprezentanţilor de seamă ai puterii legislative şi ai puterii executive, materializate în discursurile unor lideri politici din data de 9 iunie, respectiv data de 10 iunie". În replică, liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că această asociație este ”un blog, o platformă, din care fac parte procurori” și a precizat că ”vor pune această chestiune la categoria și altele”.

Potrivit unui comunicat al FJR, este necesară intervenţia „neîntârziată” a CSM, în calitate de garant al independenţei justiţiei, pentru „a stopa atacurile fără precedent la adresa judecătorilor şi procurorilor”.

„În condiţiile în care organizatorii mitingului desfăşurat la 9 iunie sunt persoane aflate în diverse proceduri judiciare penale, iar mesajele au vizat în mod expres justiţia, cu motivarea devoalată ca puterea politică să primeze asupra independenţei instituţiilor ‘nereformate’, apelul la încetarea aşa-ziselor ‘abuzuri’ reprezintă o formă de presiune asupra magistraţilor care au în lucru dosare penale, chiar în etapa deliberării, ceea ce constituie un precedent extrem de periculos, ce nu poate rămâne nesancţionat în condiţiile legii”, se arată în comunicat.

Asociaţia precizează că „duritatea discursului politic, pornind de la catalogarea magistraţilor, în cadrul unor afirmaţii generalizatoare, drept ‘corupţi’, ‘stalinişti’, ‘securişti’, ‘torţionari’, culminând cu denumirea absolut inacceptabilă de ‘şobolani’, reprezintă un derapaj extrem de grav de la principiile democraţiei, iar întregul ‘scenariu’ al mitingului politic, ‘recuzita’ utilizată şi aşa-zisă ‘voinţă a poporului’ de a fi ocoliţi ‘cei aleşi’ de mijloacele legale de atragere a răspunderii penale, asociate cu declaraţia de ‘luptă în stradă’, ‘până la capăt’ conturează imaginea unei ameninţări grave la independenţa justiţiei”.

Întrebat despre apelul Forumul Judecătorilor către CSM, liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că acesta este compus din procurori, nu din judecători.

”Ca să ne lămurim, nu este o asociație, este un blog, o platformă, nu este o structură care are un statut legal. O punem această chestiune la categoria și altele, cum sunt și alte păreri din societate și e bine că societatea românească permite diversitatea părerilor”, a spus Tăriceanu.

El a precizat că nu știe la ce se referă plângerile judecătorilor dar crede că independența Justiției nu este amenințată potențial în România ci chiar a fost afectată de protocoalele secrete.

”Vreau să îi văd pe cei de la acest Forum al judecătorilor că analizează și problema protocoalelor și aș fi curios cum consideră ei că poate funcționa o justiție, sub influența serviciilor secrete”,  a mai spus Călin Popescu Tăriceanu.

Citește și: Un căpitan din Forțele Aeriene ale SUA a fost găsit la 35 de ani după ce a dezertat

Citește mai multe despre Calin Popescu Tariceanu pe Libertatea.

Comentarii