Mergi direct la conținut »
Forumul Judecătorilor a cerut Avocatului Poporului să se sesizeze asupra legii privind CSM
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Forumul Judecătorilor a cerut Avocatului Poporului să se sesizeze asupra legii privind CSM

Forumul Judecătorilor din România a anunţat că a transmis Avocatului Poporului o cerere pentru a sesiza Curtea Constituțională în legătură cu modificările aduse legii privind organizarea CSM.

Asociaţia a explicat că acest demers a intervenit în contextul în care promulgarea şi imediata publicare în Monitorul Oficial a acestei legi, iminenta sa intrare în vigoare, precum şi faptul că unele dintre măsurile legislative cuprinse sunt contrare recomandărilor Comisiei de la Veneţia sau GRECO, notează Agerpres.ro.

Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii 317/2004 privind CSM. Şeful statului a ținut să reamintească faptul că nu susţine modificările aduse acestui act normativ.

„Prin Avizul 934 din 13 iulie, CDL-PI(2018)007, Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia) a sugerat României ‘să reexamineze sistemul de numire/revocare a procurorilor de rang înalt, inclusiv prin revizuirea prevederilor corespunzătoare din Constituţie, în perspectiva oferirii condiţiilor pentru un proces de numire/revocare neutru şi obiectiv, prin menţinerea rolului instituţiilor, precum preşedintele ţării şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), capabile să echilibreze influenţa ministrului Justiţiei’; să reexamineze, în vederea definirii lor mai clare, motivele pentru revocarea membrilor CSM; să elimine posibilitatea revocării membrilor CSM pe calea votului de retragere a încrederii de către adunările generale ale instanţelor şi Parchetelor; să identifice soluţii care să asigure o participare mai efectivă la lucrările CSM a membrilor CSM proveniţi din afara sistemului judiciar”, a amintit Forumul Judecătorilor.

Sursa citată a menţionat că, prin Raportul ad hoc privind România adoptat de Grupul de state împotriva corupţiei – GRECO, la cea de-a 79-a Reuniune Plenară de la Strasbourg, din 19 – 23 martie, au fost reiterate următoarele două recomandări adresate României în raportul de evaluare aferent rundei a patra, care nu au fost implementate până în prezent: (…) procedura pentru numirea în şi revocarea din funcţiile cele mai înalte din Parchet, cu excepţia procurorului general, prevăzută de articolul 54 din Legea 303/2004, să includă un proces care să fie atât transparent, cât şi bazat pe criterii obiective, iar Consiliului Superior al Magistraturii să i se dea un rol mai important în această procedură.

Saga umilinței continuă: 36 de muncitori srilankezi, abandonați pe Otopeni, fără bani, mâncare sau apă. Autoritățile române, depășite total de situație
Recomandări

Saga umilinței continuă: 36 de muncitori srilankezi, abandonați pe Otopeni, fără bani, mâncare sau apă. Autoritățile române, depășite total de situație

 

„Sub toate aspectele, Curtea Constituţională are obligaţia de loialitate constituţională de a aştepta şi de a valorifica opiniile Comisiei de la Veneţia, aşadar inclusiv în privinţa modificărilor aduse legilor justiţiei. Având în vedere statutul României de parte la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi de stat membru al Consiliului Europei, recomandările Comisiei de la Veneţia nu pot rămâne fără efecte în plan practic, fiind avute în vedere la îmbunătăţirea cadrului normativ, fără ca aceasta să echivaleze cu o încălcare a principiului supremaţiei Constituţiei României”, a transmis asociaţia.

Potrivit Forumului Judecătorilor, recomandările formulate de Comisia de la Veneţia nu sunt utile doar legiuitorului, în procedura parlamentară de elaborare sau modificare a cadrului legislativ, ci şi Curţii Constituţionale, la efectuarea unui control de conformitate a actului normativ adoptat de Parlament cu Legea fundamentală, ţinând seama de dispoziţiile articolului 11 alineatul (1) din Constituţie.


Citește și Se întoarce Melinescu, crainicul lui Ceaușescu! „Expertiza lui poate fi benefică”, spune conducerea. Angajaţii Televiziunii se revoltă!


 

Close
Închide
  Close