Mergi direct la conținut »
Comisia de la Veneția dă în octombrie avizul pe Codurile Penale. Iohannis, atac la PSD-ALDE: Prin modificările legislației, doresc favorizarea unor politicieni cu dosare penale
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Comisia de la Veneția dă în octombrie avizul pe Codurile Penale. Iohannis, atac la PSD-ALDE: Prin modificările legislației, doresc favorizarea unor politicieni cu dosare penale

Comisia de la Veneția dă în octombrie avizul pe Codurile Penale. Iohannis, atac la PSD-ALDE: Prin modificările legislației, doresc favorizarea unor politicieni cu dosare penale

Preşedintele României a primit joi, delegația Comisiei de la Veneția.

De Valentina Postelnicu,

Întâlnirea a avut loc în cadrul pregătirii avizului Comisiei cu privire la recentele modificări ale Codului penal și ale Codului de procedură penală adoptate de către Parlamentul României. În acest caz, Comisia de la Veneția a fost sesizată de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

Președintele le-a transmis principalele probleme ridicate de noua formă a legislației penale, așa cum a fost votată de către Parlament.

”În acest context, Președintele României a arătat că modificările codurilor penale diminuează predictibilitatea și dezechilibrează sistemul judiciar, unul dintre efectele vizate fiind tocmai favorizarea unor politicieni cu dosare penale. Președintele Klaus Iohannis a susținut că este inacceptabilă distrugerea coerenței legislative. De asemenea, Președintele României a subliniat că modificările propuse de actuala majoritate parlamentară riscă să compromită efortul de consolidare a sistemului judiciar din ultimii ani”, a arătat el.

Potrivit președintelui, implicarea și sprijinul experților Comisiei de la Veneția au rolul de a ajuta România să aibă o legislație performantă și modernă.

Membrii delegației au menționat că opinia Comisiei de la Veneția în ceea ce privește modificarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală urmează a fi adoptată în cadrul Sesiunii Plenare din 19-20 octombrie 2018.

Ion Țiriac nu mai este cel mai bogat român. Cine i-a luat locul
Recomandări

Ion Țiriac nu mai este cel mai bogat român. Cine i-a luat locul

Pe 13 iulie, Comisia a prezentat avizul preliminar referitor la proiectele de amendamente asupra a trei legi din România din domeniul justiției. Pe 16 iulie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că raportul Comisiei de la Veneţia este unul intermediar şi că România urmează să formuleze un răspuns pentru Comisia de la Veneţia, la care Ministerul va contribui, dacă va fi solicitat.

Florin Iordache: Comisia va răspunde în regim de urgenţă la toate neclarităţile Comisiei de la Veneția

Preşedintele Comisiei speciale pentru legile din domeniul justiţiei, Florin Iordache, a declarat, joi, după întâlnirea cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia, că a reiterat că expertiza acestui organism este foarte bună şi trebuie să se ţină cont de observaţiile experţilor, menţionând că va răspunde în regim de urgenţă la toate neclarităţile sau observaţiile pe care aceştia le au.

Numai pile la ISU Dolj! Ce a făcut nora unui colonel pentru a fi scăpată de restructurări
Recomandări

Numai pile la ISU Dolj! Ce a făcut nora unui colonel pentru a fi scăpată de restructurări

Iordache a adăugat că a fost invitat la şedinţa Comisiei de la Veneţia din luna octombrie.

„A fost o dezbatere destul de bună în care mai mult am vorbit noi. Eu credeam că vor fi întrebări punctuale şi de aceea am şi solicitat reprezentanţilor Comisiei de la Veneţia să aflăm anumite nelinişti sau anumite puncte care îi îngrijorează în cele două legi, este vorba de Codul Penal şi Codul de procedură penală. Din păcate, dumnealor ne-au ascultat pe noi, au fost aceleaşi dezbateri, fiecare partid politic sau fiecare grupare a susţinut de ce trebuiau modificate. Punctul nostru de vedere a fost acela că cele două legi au fost modificate în primul rând datorită Curţii Constituţionale, care trebuiau transpuse poate mai demult în legislaţie, datorită celor câteva directive europene care trebuiau transpuse, discutăm de prezumţia de nevinovăţie, de confiscare extinsă şi celelalte. Fără îndoială, fiecare grup parlamentar a susţinut opinia de ce trebuiau modificate sau de ce nu trebuiau modificate”, a spus Iordache.

Close
Închide
  Close