Articol de Dragoș Tănase, Marți, 22 ianuarie 2019, 11:22

Această decizie creşte posibilitatea ca Ghosn să rămână în arest până la proces şi pune noi presiuni asupra Renault, partenerul francez al Nissan, de a găsi un succesor pentru Ghosn, care deţine în continuare, cel puţin oficial, titlul de preşedinte director general al acestei companii.

Ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, a cerut în mod public producătorului auto să convoace o reuniune a Consiliului de Administraţie pentru a rezolva problema succesiunii, dar constructorul francez susţine că prezumţia de nevinovăţie primează în continuare.

Carlos Ghosn, care a fost arestat la Tokyo, anul trecut, în luna noiembrie, a fost pus sub acuzare în Japonia pentru nereguli financiare în această țară. Concret, a omis să declare autorităţilor bursiere venituri de aproximativ 5 miliarde yeni (38 milioane euro) realizate timp de cinci ani, între 2010 şi 2015.

Procurorii au argumentat că Ghosn ar putea fi tentat să se sustragă justiţiei japoneze. Până în prezent, Tribunalul din Tokyo a justificat privarea de libertate a lui Carlos Ghosn prin riscul de ascundere sau distrugere a probelor, precum şi prin riscul de fugă, relatează Reuters.

Alianța Renault-Nissan are peste 120 de uzine în toată lumea

Alianţa Renault-Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit anul trecut cel mai mare producător mondial de automobile.

Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault, dar nu are drepturi de vot la grupul francez.

În prezent, alianţa regrupează zece mărci de automobile (printre care Dacia, Lada, Samsung Motors, Alpine, Infiniti, Datsun etc.) cu 470.000 de salariaţi şi 122 de uzine pe toate continentele, potrivit Agerpres.

  • FOTO – EPA

Citește și… Pregătirile pentru vizita Papei Francisc la Iași au început deja. Autoritățile așteaptă peste 120.000 de turiști