Famagusta, din estul Ciprului, este un oraş vechi de peste două milenii, dar a devenit cunoscut mai ales la mijloculul secolului XX. Atunci, se transformase în principala destinaţie turistică din Cipru şi una dintre cele mai populare staţiuni din lume, loc unde erau adesea văzuți marii actori ai vremii.

Palm Beach şi hotelurile abandonate din oraşul-fantomă Varosha, Famagusta, Ciprul de Nord. (Birol BEBEK / AFP / Profimedia)

A căzut victimă războiului din 1974, când Turcia a invadat Cipru. Ţara era casă pentru două populaţii: etnicii greci (creştin-ortodocşi) şi cei turci (musulmani), care trăiau în pace. În 1974, Grecia a încercat să anexeze Cipru printr-o lovitură de stat în urma căreia a fost instalat un guvern-marionetă.

Turcia a intervenit, pe motiv că doreşte protejarea minorităţii musulmane. În urma conflictului, Turcia a ocupat cam 40% din teritoriul ţării şi a instituit Republica Ciprului de Nord, o ţară recunoscută doar de Ankara. Cipru a fost însă, de facto, împărţit în două, inclusiv capitala Nicosia.

O altă victimă a fost Famagusta, cu cei 40.000 de locuitori ai săi.

Un oraş-fantomă

În august 1974, Famagusta a fost bombardată. Zeci de oameni au murit, inclusiv turişti. Tancurile turceşti şi-au făcut apariţia pe străzi, iar toată populaţia oraşului a fugit.

Şi-au lăsat toată averea în urmă, plecând doar cu hainele de pe ei. Au crezut că, odată ce ostilităţile se vor încheia, vor putea reveni acasă. Au trecut 45 de ani de atunci, iar ciprioţii au putut să îşi mai vadă o singură dată casele: atunci când au aflat că în ele stăteau acum turci.

Famagusta a rămas sub controlul Turciei, care a mutat acolo etnici. O singură parte a oraşului a rămas abandonată: cartierul Varosha, în care se aflau hotelurile şi multe zone turistice. În total, aproape un sfert din suprafaţa oraşului.

Acum, ciprioţii îşi pot vedea locurile în care s-au născut şi au copilărit doar de la distanţă, peste garduri şi sârmă ghimpată. În ciuda tuturor eforturilor internaţionale, Turcia a refuzat să permită accesul în Varosha.

Până acum.

Staţiunea s-ar putea redeschide turiştilor

Din luna august a acestui an, autorităţile turce au început să dea de înţeles că ar putea redeschide Varosha.

Un hotel abandonat din Varosha (Birol BEBEK / AFP / Profimedia)

Kudret Ozersay, auto-proclamatul ministru de Externe al Ciprului de Nord, a condus o delegaţie de jurnalişti prin oraşul-fantomă şi a anunţat planuri de deschidere a staţiunii pentru populaţia civilă.

„Politicile pe care le vom urma în viitorul apropiat sunt, cel mai probabil, de a deschide zona gradual pentru civili. Ce aţi văzut azi, e nevoie în secolul XXI ca această zonă să rămână închisă, să fie protejată de armată?”

Vestea ar putea fi bună pentru turiştii care vor să se bucure de plajele Famagustei, însă ciprioţii sunt contrariaţi. Turcia vrea să ofere staţiunea cetăţenilor săi, şi nu celor care au locuit acolo până în 1974, adică proprietarilor de drept.

Separat, doi ciprioţi au chemat în judecată Turcia la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru că nu au fost despăgubiţi pentru că au fost alungaţi din case şi, practic, din ţara lor. Deşi Turcia nu e membră UE, a început să primească fonduri de pre-aderare, ceea ce o face, în ochii petenţilor, obligată să respecte anumite reguli.

O primă înfăţişare în acest caz va fi la începutul lunii noiembrie. Până atunci, şi Cipru trebuie să se decidă dacă doreşte să se constituie parte în dosar. Asta ar adăuga greutate procesului şi ar putea fi un pas suplimentar în deblocarea situaţiei.

În acest fel, după 45 de ani, Cipru poate ar reuşi să se reunifice.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 12

Urmărește-ne pe Google News