• Părinții care nu acceptă să dea bani pentru meditații sunt amenințați cu repetenția copiilor acestora, iar cei mici sunt jigniți la ore.
  • Meditațiile profesoarei de Matematică au loc de câteva ori pe săptămână. Fiecare ședință costă în jur de 70 de lei pe oră, preț de oraș, și au loc de maximum trei ori pe săptămână.
Documente | Conducerea școlii dintr-un sat din Galați e acuzată că face bani pe spatele copiilor săraci. Refuzi să dai bani pe meditații, ești amenințat cu repetenția!
Mircea Crîsnic și soția sa, Cezara Crîsnic
  • Suma poate părea modică pentru doi părinți cu venituri medii, dar nu și pentru cei din rural, care trăiesc din munca cu ziua. De aceea, unii dintre părinți au renunțat la meditații. Numai că, după o astfel de decizie, copiii lor au fost jigniți de către Cezara Crîsnic și chiar lăsați repetenți.

Cornelia Drăghiciu: Abia am scos-o din spital (…) Eu sunt sătulă. Am fost sfătuită să-mi mut copilul la altă școală.
Stănică Ambrinoc: De ce a fost în spital? Cu ce diagnostic?

Cornelia Drăghiciu:  Din cauza stresului.

Acesta este un fragment dintr-un dialog purtat pe o rețea de socializare între Cornelia Drăghiciu, mama unei foste eleve la școala gimnazială din Cudalbi, și Stănică Ambrinoc, membru în Federația Națională a Părinților. Femeia îi povestește acestuia că fata ei a fost internată în spital din cauza stresului provocat la școală.

Fostul sindicalist Liviu Luca, partenerul lui Vântu, eliberat din închisoare după 6 ani. A achitat „o sumă infimă” din prejudiciul de milioane de euro
Recomandări
Fostul sindicalist Liviu Luca, partenerul lui Vântu, eliberat din închisoare după 6 ani. A achitat „o sumă infimă” din prejudiciul de milioane de euro

Copila a acumulat extrem de multă tensiune din cauză că profesoara Cezara Crîsnic făcea presiuni asupra ei ca să facă meditații împreună.

Chiar dacă mama a acceptat în cele din urmă, stresul își pusese deja amprenta asupra sănătății ei.

Am contactat-o pe Cornelia Drăghiciu, care acum este la muncă în Italia, pentru a ne da mai multe detalii.

Eu nu vreau să mă mai implic în problema asta, pentru că am avut probleme 8 ani la rând și nu m-a ajutat nimeni. Am fost nevoită să plec din țară cu copiii pentru a le oferi o educație mai bună, așa că nu vreau să mai fiu deranjată pe aceasta temă

Cornelia Drăghiciu

Zeci de părinți și elevi au reclamat că Mircea Crîsnic și soția acestuia au făcut din Școala Gimnazială „Prof. Emil Panaitescu” din Cudalbi afacerea lor personală prin meditații băgate pe gât contra cost unor copii de la țară, dar și un spațiu al umilirii celor care nu fac pregătire în particular cu profesoara Crîsnic.

Terorizați pentru că au protestat

Protestele oamenilor din comunitate au început în 2016, la inițiativa lui Stănică Ambrinoc. Deși au organizat două proteste și au depus reclamații la Inspectoratul Școlar Galați, la Ministerul Educației, la Consiliul Local, cât și la Poliția din comună, cele două cadre didactice au rămas în funcție.

Mircea Geoană despre răspunsul NATO și al României la faptul că „Rusia alege civilii ca victime”: „Răspundem cu voința proprie și un destin comun”
Recomandări
Mircea Geoană despre răspunsul NATO și al României la faptul că „Rusia alege civilii ca victime”: „Răspundem cu voința proprie și un destin comun”

Situația s-a înrăutățit în 2017, când a venit un alt profesor de Matematică, suplinitor, dispus să facă meditații mai eficient și la prețuri mai mici față de Cezara Crîsnic, mai susțin părinții. Așa că o parte dintre aceștia și-au retras copiii de la profesoară și-au mers la celălalt cadru didactic.

„Din acel moment doamna Crîsnic a înnebunit pur și simplu, terorizând elevii care merg la un alt profesor, nu la domnia sa“, se afirmă într-un memoriu semnat de mai mulți părinți și transmis Inspectoratului Școlar Galați.

Asta i-a determinat câteva luni mai târziu pe 59 de părinți să semneze un proces verbal prin care au cerut participarea la următoarea ședință a consiliului de administrație al școlii, unde aveau să ceară sancționarea soților Crîsnic.

Din păcate, majoritatea părinților au cedat la rugăminți și intimidări, cei doi fiind activi în școală de atâția ani și-au construit relații în localitate. Alți 3 părinți, însă, au mers mai departe și în 2018 au deschis un dosar penal pentru că problemele persistă

Stănică Ambrinoc

Ce spune legea despre meditațiile
contra cost cu elevii de la clasă

Începând cu toamna lui 2018, meditațiile cu elevii de la clasă sunt interzise prin Codul de etică al personalului didactic din învățământul preuniversitar.

CAZUL DIN DROBETA. Preotul s-a opus ca fiul să participe la consilierea psihologică de la școală, băiatul de 13 ani s-a sinucis și vina a fost aruncată pe „despărțirea de prietenă”. Ce a urmat
Recomandări
CAZUL DIN DROBETA. Preotul s-a opus ca fiul să participe la consilierea psihologică de la școală, băiatul de 13 ani s-a sinucis și vina a fost aruncată pe „despărțirea de prietenă”. Ce a urmat

Interzicerea meditațiilor cu elevii de la clasă este o dispoziție de bun simț și vine tocmai în sprijinul unui act educațional care ar trebui să se desfășoare imparțial și obiectiv

Alexandru Manda, specialist în politici educaționale la Societatea Academică din România
Documente | Conducerea școlii dintr-un sat din Galați e acuzată că face bani pe spatele copiilor săraci. Refuzi să dai bani pe meditații, ești amenințat cu repetenția!
Şcoala Gimanzială „Prof. Emil Panaitescu”, Cudalbi

Manda mai afirmă și că până în 2017 fapta era incriminată. „Din punct de vedere penal, fapta profesorului care își meditează elevii de la clasă a fost incriminată și pedepsită de art. 301 din Codul penal până în vara anului 2017, fiind circumscrisă în definiția conflictului de interese.

În urma modificărilor aduse de Legea nr. 193/2017, conflictul de interese între funcționarul public și o altă persoană din partea căreia acesta a beneficiat de foloase de orice fel în ultimii cinci ani a fost dezincriminat“, a completat specialistul SAR.

Băiatul care, deși era bun la Mate, trebuia să facă meditații

Dragoș Andrei Bobocea s-a transferat anul trecut, când era în clasa a VII-a, de la școala unde o avea ca profesoară pe Cezara Crîsnic din cauza presiunilor pentru a face meditații cu ea.

Tatăl său ne-a povestit că până în clasa a IV-a băiatul său avea note foarte la Matematică. Totul s-a schimbat din clasa a V-a când a început să facă Matematică cu profesoara Crîsnic.

Mai mult de 6,50 nu a văzut de la doamna profesoară, deși în ciclul primar s-a descurcat foarte bine la Matematică pentru că îi plăcea

Ionuț Bobocea, tatăl lui Dragoș

După ce a văzut că notele mici curg și băiatul său nu mai învață la clasă, a apelat la un meditator, dar nu la Crîsnic, pentru că auzise că face pregătire cu mai mulți elevi în același timp și se gândea că fiul său nu va învăța nimic.

Profesorul meditator i-a confirmat în mai multe rânduri că băiatul său nu este de nota 6, așa că a decis să-l mute la altă școală. Dragoș s-a descurcat mult mai bine la noua școală, inclusiv la Matematică unde la Evaluarea Națională a obținut nota 9,45.

Copil cu CES lăsat repetent pentru că nu a făcut meditații

La rândul său, mama unui copil cu CES (cerințe educaționale speciale), care a preferat să nu-și dea numele, a avut-o ca profesoară de Matematică pentru băiatul ei între 2013 și 2016.

Părintele a povestit pentru Libertatea că, atunci când și-a înscris băiatul în clasa a V-a la Școala „Prof. Emil Panaitescu“, i-a explicat directorului, în baza dosarului medical al copilului, că cel mic are nevoie să i se predea adaptat nevoilor sale.

„Nu i s-a predat în funcție de capacitatea sa de învățare. Avea un retard ușor. Vorbea mai greu de când era mic. Nu s-a luat în considerare dosarul, deși l-am depus în fiecare an cu documentele reînnoite după ce umblam pe la psihologi“, a explicat părintele.

Mai mult, directorul i-a răspuns că nu-l poate ajuta, iar singura soluție ca să-l treacă ar fi meditațiile.

Am refuzat să-l dau la meditații pentru se desfășurau cu câte 10-15 copii în același timp. Am zis că, dacă ar fi să dau un ban, măcar să fie pentru ore de pregătire individuale. El de asta are nevoie

Mama copilului

Tot mama adaugă că i s-a cerut să cumpere culegeri, deși profesoara nu a lucrat vreodată cot la cot cu el.

„Domnul director mi-a lăsat copilul repetent în clasa a VII-a din răzbunare, pentru că nu l-am dat la meditații. A fost un șoc pentru el. L-am mutat la o școală din oraș. Acolo a reușit să termine clasa a VIII-a. Acum este la o școală profesională unde învață să fie sudor“, ne-a mai spus mama.

„Mi-au lăsat băiatul repetent din cauza banilor”

Ivan Rarincă este un alt părinte care a acceptat să vorbească despre experiența copilului său cu Cezara Crîsnic – în calitate de profesoară, dar și de dirigintă. Băiatul său i-a fost elev în urmă cu mai bine de 10 ani. A făcut meditații cu profesoara Crîsnic din a V-a până în a VIII-a, semestrul I.

Documente | Conducerea școlii dintr-un sat din Galați e acuzată că face bani pe spatele copiilor săraci. Refuzi să dai bani pe meditații, ești amenințat cu repetenția!
Şcoala Gimanzială „Prof. Emil Panaitescu”, Cudalbi

„Am renunțat atunci din cauză că o duceam mai prost cu banii. Munca la câmp nu mai mergea și ne descurcam greu. M-au avertizat că o să-l lase repetent, dar nu i-am crezut. Mi-au lăsat băiatul repetent din cauza banilor“, afirmă bărbatul.

S-a întâmplat în penultima zi de școală. Avea o pungă de semințe și i-au scăpat câteva pe jos. Pentru asta i-au pus nota 4 la purtare, astfel încât să nu treacă clasa. „A fost dărâmat. Tot îmi zicea într-una că n-a fost vina lui. A repetat anul la o altă școală. M-am dus la Inspectoratul Școlar din Suceava, dar juristul de acolo mi-a zis că nu se poate face nimic “, povestește părintele.

„I s-a spus că are jumătate de creier“

Mihai Cașu este tatăl unui băiat care a făcut meditații cu profesoara de Matematică în perioada 2010-2013, la un an după ce intrase în clasa a V-a.

Documente | Conducerea școlii dintr-un sat din Galați e acuzată că face bani pe spatele copiilor săraci. Refuzi să dai bani pe meditații, ești amenințat cu repetenția!

„Am fost nevoit să dau bani pentru ore de meditații, altfel copilul ar fi fost marginalizat și neîndreptățit cu note mici, așa cum s-a întâmplat înainte de a lua decizia de a merge la pregătire, sau cum au pățit cei care nu și-au permis aceste cheltuieli“, a declarat în scris părintele într-o reclamație trimisă la Ministerul Educației în 2017.

Fluturu Viorica, mama unei foste eleve pe nume Andreea, care acum e în clasa a IX-a, spune că și fata sa a fost umilită de Cezara Crîsnic pentru că nu făcea meditații cu ea.

Documente | Conducerea școlii dintr-un sat din Galați e acuzată că face bani pe spatele copiilor săraci. Refuzi să dai bani pe meditații, ești amenințat cu repetenția!

Fiica mea a fost jignită, spunându-i-se că are jumătate de creier și e necesar să meargă la doctor pentru control.

Fragment din reclamația unei mame:

„A afectat-o emoțional și i-a scăzut încrederea în sine și capacitatea de concentrare la ora dumneai. Doamna profesoară face diferențe între copiii care fac pregătire la dumneai și pune presiune pe ceilalți pentru a-i determina să facă același lucru“, a mai scris mama elevei în plângere, în urmă cu doi ani.

Mărturia unei eleve dezamăgite de profesoara ei

La aceeași școală, în anul 2003, Arion Cristina a intrat în clasa a V-a. În urma unei testări scrise, respectiv orale, la Matematică a luat doi de 7. Atât pentru ea, cât și pentru părinții săi, a fost un șoc având în vedere că în ciclul primar avea numai calificative de „Foarte Bine”.

De atunci, părinții au dat-o la meditații. Tânăra povestește că dascălul se interesa înainte de începerea anului școlar de situația materială a familiei fiecărui copil pentru a-și stabili o strategie prin care să-i convingă pe părinți să-și dea copiii la meditații.

Cei care făceau meditații primeau subiectele înainte de examen

„Când se apropiau tezele, doamna Crîsnic ne dădea o parte din subiecte la pregătire sau toate subiectele pentru a se asigura de reușita noastră, astfel încât să se vadă roadele meditațiilor la Matematică. Pe deasupra ne făcea o atentă instruire, pe cine din clasă să mai ajutăm la teză, în funcție de afinitățile acesteia pentru fiecare“, mai povestește fosta elevă a profesoarei.

Cristina a plecat la liceu, iar după aceea la facultatea de Medicină din Iași. A trăit încontinuu cu speranța că într-o zi se va schimba situația, dar n-a fost așa.

Sora ei mai mică a studiat Matematica cu aceeași profesoară până în clasa a VI-a, când s-a mutat la altă școală ca să nu mai fie nevoită să plătească meditații.

Mircea Crîsnic, directorul școlii: „Sunt fabulații”

Contactat de reporterul Libertatea pentru a comenta acuzațiile aduse de părinți, Mircea Crîsnic, directorul școlii, a afirmat că „în spatele tuturor acuzațiilor este Stănică Ambrinoc, care vrea să candideze pentru funcția de primar și își face campanie electorală din denigrarea mea și a soției mele în spațiul public. Sunt fabulații. Nimic din ceea ce vi s-a spus nu este adevărat“, a încheiat directorul școlii.

La rândul său, Ștefan Drugan, primarul comunei Cudalbi, crede că adevărul este undeva la mijloc.

Este un conflict ce durează de ani buni. Mi s-au plâns și mie părinți din sat că fac meditații degeaba cu profesoara Crîsnic. În 2012 mă gândeam să pun o vorbă ca să vină alt director, dar persoana pe care am vrut să o propun n-a mai dorit funcția.

Ștefan Drugan, primarul comunei

După aceea am vorbit cu directorul și i-am spus că nu mai trebuie să-i acorde tratament preferențial soției. Nu am auzit că ar fi obligați să facă meditații. Cred că o astfel de afirmație este o exagerare“, a afirmat primarul comunei.

Libertatea a încercat să o contacteze telefonic și pe Cezara Crîsnic, dar profesoara de matematică nu a putut fi găsită.

72308155_440600186572086_9020251969591181312_nIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

Urmărește-ne pe Google News
Un român aflat în Cipru, șocat de telefonul primit: „O doamnă venită din România mi-a spus: «În camera de hotel te așteaptă ceva»…”
GSP.RO
Un român aflat în Cipru, șocat de telefonul primit: „O doamnă venită din România mi-a spus: «În camera de hotel te așteaptă ceva»…”
Bomba zilei despre Traian Băsescu! Idila pe care a avut-o fostul preşedinte, abia acum a recunoscut femeia: 'Puteam fi Prima Doamnă...
Playtech.ro
Bomba zilei despre Traian Băsescu! Idila pe care a avut-o fostul preşedinte, abia acum a recunoscut femeia: 'Puteam fi Prima Doamnă...
O recunoști? E o mare actriță a României. Dureros ce se întâmplă cu ea la 86 de ani
Viva.ro
O recunoști? E o mare actriță a României. Dureros ce se întâmplă cu ea la 86 de ani
Familia de români care după 14 ani în Spania a decis să se întoarcă în ţară. Acum, toţi o duc mai bine decât în străinătate
Observatornews.ro
Familia de români care după 14 ani în Spania a decis să se întoarcă în ţară. Acum, toţi o duc mai bine decât în străinătate
Mascații au descins acasă la femeia din Vaslui care și-a batjocorit vecina. Tot satul s-a adunat la poarta agresoarei. S-au luat măsuri | VIDEO
Știrileprotv.ro
Mascații au descins acasă la femeia din Vaslui care și-a batjocorit vecina. Tot satul s-a adunat la poarta agresoarei. S-au luat măsuri | VIDEO
Fanii Chefi la Cuțite, acuze dure după ce au văzut că Florica Boboi a ajuns în finală: “Rușine! Emisiune regizată”
FANATIK.RO
Fanii Chefi la Cuțite, acuze dure după ce au văzut că Florica Boboi a ajuns în finală: “Rușine! Emisiune regizată”
Ucraineanul devenit inamicul nr. 1! Ce a făcut cu 3 rusoaice aflate în grija sa în Ucraina: "S-a ocupat personal"
Orangesport.ro
Ucraineanul devenit inamicul nr. 1! Ce a făcut cu 3 rusoaice aflate în grija sa în Ucraina: "S-a ocupat personal"
Horoscop 1 decembrie 2022. Săgetătorii vor avea posibile confruntări cu partenerii de orice fel, în special cu cel de cuplu
HOROSCOP
Horoscop 1 decembrie 2022. Săgetătorii vor avea posibile confruntări cu partenerii de orice fel, în special cu cel de cuplu
Povestea unui ofițer care s-a întors pe mare la doar două luni după operația care l-a salvat de cancer
PUBLICITATE
Povestea unui ofițer care s-a întors pe mare la doar două luni după operația care l-a salvat de cancer