Mergi direct la conținut »
Fructe proaspete pentru școlarii și preșcolarii de la stat și privat
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Fructe proaspete pentru școlarii și preșcolarii de la stat și privat

Fructe proaspete pentru școlarii și preșcolarii de la stat și privat

Școlarii și preşcolarii din grădiniţele de stat autorizate sau acreditate şi particulare acreditate vor putea beneficia, începând cu anul şcolar 2016 - 2017, de fructe proaspete. Camera Deputaţilor a votat, miercuri, cu unanimitate de voturi, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 66/2016 privind implementarea programului de încurajare a consumului de fructe proaspete în şcoli. Începând cu anul şcolar 2016 - 2017, de prevederile legii beneficiază, pe lângă școlari, şi preşcolarii din grădiniţele de stat autorizate/acreditate şi particulare acreditate. Fructele proaspete distribuite elevilor şi preşcolarilor, perioada şi frecvenţa distribuţiei, limita valorii zilnice elev/preşcolar, precum şi fondurile necesare pentru distribuţia de fructe se stabilesc şi se actualizează anual prin hotărâre a Guvernului, în funcţie de evoluţia preţurilor şi tarifelor.

De Valentina Postelnicu,

Sumele se suportă din bugetele locale ale judeţelor, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucureşti. Ordonanța prevede că dreptul de a primi fructe proaspete îl au elevii/preşcolarii prezenţi la cursuri.

În octombrie anul trecut Guvernul a decis ca și preșcolarii să beneficieze de acest program. Executivul spunea, atunci, că prin extinderea grupului-țintă al acestui program la preșcolari, se încurajează consumul de fructe proaspete de către copii, pentru conștientizarea de către aceștia a beneficiilor unei alimentații sănătoase bazată pe consumul de fructe proaspete.

Pe de altă parte, măsura elimină inechitățile și discriminarea dintre preșcolari și școlarii care urmează cursuri în aceleași unități de învățământ.

Programul este destinat tuturor copiilor din grupul țintă, indiferent de statutul social. Extinderea programului de încurajare a consumului de fructe proaspete reprezintă totodată o oportunitate pentru sectorul românesc de fructe în diversificarea și dezvoltarea activităților de producție și comercializare. 

”Pe termen lung, implementarea acestui program, la o vârstă la care se formează obiceiurile alimentare, poate contribui la reducerea cheltuielilor destinate diferitelor afecțiuni cauzate de o alimentație nesănătoasă”, mai spunea Guvernul.

Fondurile necesare extinderii programului către preșcolari, pentru anul școlar 2016-2017, sunt în valoare de aproximativ 13 milioane lei, reprezentând efort financiar exclusiv al bugetului de stat.

Camera Deputaţilor este for decizional, astfel că legea merge la promulgare, la șeful statului.

Close
Închide
  Close