Mergi direct la conținut »
Firea, despre bugetul Primăriei Capitalei
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Gabriela Firea, despre bugetul Primăriei Capitalei: „Toți suntem în faliment nedeclarat”

De Petre Dobrescu,

Edilul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că Primăria Municipiului București se află în „faliment nedeclarat”, alături de primăriile de sector. Primarul general spune că instituția pe care o conduce are nevoie „urgent” de un miliard de lei pentru a-și asigura activitatea.

Ad placeholder

Gabriela Firea a precizat că atât Primăria Capitalei, cât și primăriile de sector au „un buget mai mic decât cel care ni s-a promis și s-a prognozat”.

„Îmi pare rău că ai mei colegi primari m-au lăsat singură anul trecut să mă bat cu ştiţi dvs cine, pentru că probabil unii s-au bucurat că s-au tăiat bani de la Primăria Capitalei, dar acum toţi suntem în faliment nedeclarat. Sper ca măcar de această dată să fim uniţi. Ceea ce se realizează cu banii de la primărie este doar în beneficiul cetăţenilor”, a declarat Gabriela Firea, înaintea şedinţei CExN al PSD, conform Agerpres.

Firea a explicat că la „faliment nedeclarat” se ajunge „în momentul în care nu mai poţi să îţi asiguri funcţionarea, activitatea curentă, să îţi plăteşti subvenţiile pentru utilităţile publice, să ţii facturile neînregistrate, ca să nu intri pe arierate”.

Gabriela Firea: „Ne trebuie urgent un miliard de lei”

Primarul general a precizat că săptămâna viitoare va exista o întâlnire cu prim-ministrul Viorica Dăncilă şi ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.

„Am vorbit cu doamna prim-ministru, am anunţat această situaţie şi la Biroul Permanent Naţional, ni s-a promis o întâlnire săptămâna viitoare cu doamna premier şi domnul ministru de Finanţe, care acum e plecat din ţară. La această oră se desfăşoară o discuţie tehnică la Ministerul de Finanţe cu doamna secretar general şi administratorii primăriilor. Situaţia este gravă. Mă preocupă mai mult acest subiect, pentru că, dacă intră Primăria Capitalei în incapacitate de plată, scade automat rating-ul de ţară şi s-ar putea să ajungem la Consiliul Monetar. Asta ne dorim? (…) Avem un minus de un miliard de lei. Ne trebuie urgent un miliard de lei”, a declarat Firea.

Nicușor Dan, despre „falimentul nedeclarat” anunțat de Firea. „
Oare ce cuvinte pot descrie atâta incompetenţă?”

Deputatul Nicușor Dan a precizat că Bucureștiul intră în faliment, deși este „cel mai bogat oraș din România”, cu un PIB pe cap de locuitor „peste media europeană”.

Am anunţat săptămâna trecută faptul că, matematic, Primăria Capitalei riscă falimentul în cursul anului 2019. Astăzi, Gabriela Firea confirmă că «acum toţi suntem în faliment nedeclarat» . Oare ce cuvinte pot descrie atâta incompetenţă? Cel mai bogat oraş din România, cu PIB-ul pe cap de locuitor peste media europeană, intră în faliment”, a precizat Nicușor Dan într-un comunicat.

Parlamentarul a precizat că prin bugetul naţional sunt alocate fonduri cu 500 de milioane de lei mai puţin decât anul trecut din impozitul pe venit, adică 3 miliarde faţă de 3,5 miliarde de lei.

Ad placeholder

„Dar nu s-a prevăzut în bugetul aprobat de Consiliul General 3 miliarde venituri proprii în plus faţă de anul trecut? Fie bugetul pe 2019 este nerealist, aşa cum am mai spus, 3 miliarde fiind puse din pix, sau nu intrăm în faliment, însă cele două posibilităţi se exclud”, a menționat Nicuşor Dan, conform sursei citate.

De asemenea, Nicușor Dan se întreabă de ce Primăria Capitalei a plătit 27 de milioane de lei pentru exproprierile „suspecte” din Parcul Verdi, dar nu a fost achitată factura la Elcen.

foto: Vlad Chirea


Citește și:

CSM cheltuie 5,3 milioane de euro bani europeni pentru „asigurarea unei transparențe sporite” a justiției, dar se folosește de numele unor ziariști cunoscuți ca să blocheze informațiile din dosare!

Raluca și Walter Zenga divorțează după 17 ani de relație? Care ar fi motivul despărțirii
PARTENERI - GSP.RO
Raluca și Walter Zenga divorțează după 17 ani de relație? Care ar fi motivul despărțirii
Daciana Sârbu, iubire ca-n filme cu un bărbat celebru. Victor Ponta habar nu avea. CE ȘOC!
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Daciana Sârbu, iubire ca-n filme cu un bărbat celebru. Victor Ponta habar nu avea. CE ȘOC!
Horoscop 8 august 2020. Capricornii trebuie să se ocupe de familie, să facă ceea ce le face plăcere
HOROSCOP
Horoscop 8 august 2020. Capricornii trebuie să se ocupe de familie, să facă ceea ce le face plăcere
RECOMANDĂRI
Parteneri
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close