Ministerul de Finanțe urmărește, în strategia Programului Prima Casă 2017-2021, ca procentul de garantare a creditului către stat să fie corelat cu vechimea și rezistența imobilului. Astfel, în cazul locuințelor cu o vechime mai mare de cinci ani, garanția ar urma să scadă la 40%. Procentul de garantare de către stat se păstrează la nivelul de 50% în cazul locuințelor ai noi de 5 ani sau consolidate în ultimii 5 ani față de data acordării creditului, scrie Profit.ro.
Ministerul de Finanțe are în vedere un plafon anual de garanții în cadrul Programului de aproximativ 2 miliarde lei pentru primii doi ani acoperiți de strategie (2017-2018) și 1,5 miliarde lei pentru ultimii 3 ani (2019-2021), astfel încât să crească predictibilitatea creditelor ce pot fi acordate și contractate în cadrul Programului.
Avans ZERO la Prima Casă
Săptămâna trecută, vicepremierul Vasile Dâncu a anunțat două facilități noi pe care Guvernul vrea să le introducă pentru viitoarele segmente ale programului „Prima Casă”: avans ZERO la Prima Casă și fonduri mai mari de anul viitor. Măsurile fac parte din Strategia Națională a Locuirii, în care se prevede o mai bună ocupare a celor aproape 8,9 milioane de locuințe din România.
„Am discutat și cu ministerul Finanțelor și sperăm ca de anul viitor să avem un buget pentru Prima Casă de câteva ori mai mare și să performeze foarte bine. Vom încerca să optimizăm proiectul, poate este necesar să facem niște condiții de acordare a avansului care să fie în corelație cu veniturile”, a declarat Dâncu.
În luna septembrie, Guvernul a suplimentat cu 500 milioane de lei fondurile pentru Programul Prima casă pentru acest an.