DE POST
Ciorba roz a copilăriei mele: borș de sfeclă ca-n Bucovina
Ingrediente
- o ceapă, doi morcovi, un sfert de rădăcină de țelină, două rădăcini de pătrunjel, două bucăți de păstârnac, două bucăți de sfeclă roșie, 5 cartofi medii, o legătură de leuștean, borș sau zeamă de lămâie pentru acrit, sare de mare, piper
Mod de preparare
Spală și curăță legumele. Toacă ceapa mărunt și procedează la fel cu morcovul, țelina, păstârnacul și pătrunjelul. Sfecla roșie și cartofii taie-i în cuburi potrivite. Pune-le pe toate într-o oală încăpătoare și umple-o apoi cu apă. Lasă oala la fiert 30 de minute. La final adaugă leușteanul tocat mărunt și dă gust cu sare, piper și borș acru.
Coșulețe cu legume
Ingrediente
- 4 foi subțiri de plăcintă, o vânătă, un ardei roșu, câteva roșii cherry, ulei de măsline, sare de mare, piper, câteva frunze de busuioc proaspăt
Mod de preparare
Primul pas este să confecționezi coșulețele. Taie cele 4 foi mari de plăcintă în câte 6 pătrate egale. Unge fiecare pătrat cu ulei de măsline și apoi suprapune câte 4 pătrate astfel încât colțurile să formeze o floare. Așază floricica astfel obținută într-una din adânciturile unei tăvi pentru brioșe. Apoi reia procesul și cu celelalte. Bagă tava pentru 10 minute în cuptorul încins la 160 de grade. Pregătește între timp legumele. Taie vânăta rondele și ardeiul gras în două, apoi așază-le împreună cu roșiile cherry într-o tavă. Bagă tava la cuptor pe funcția grill pentru 12 minute. Taie apoi vânăta cubulețe, curăță ardeiul și taie-l și pe el mărunt. Stropește legumele cu ulei de măsline, asezonează-le cu sare și piper și umple coșulețele cu amestecul astfel obținut. Decorează coșulețele cu frunze proaspete de busuioc.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_c5b59720b79170542c64e462b8584960.jpg)
Prăjitură vegană cu banane și ciocolată
Ingrediente
- 400 grame piure de banane, 200 g făină, 10 g praf de copt, 100 ml ulei de cocos, 200 g ciocolată neagră topită, 100 g zahăr brun, fulgi de cocos (opțional)
Mod de preparare
Se amestecă făina cu praful de copt și zahărul. Apoi, piureul de banane cu uleiul de cocos și jumătate din ciocolata topită. Toarnă ingredientele umede peste cele uscate și omogenizează compoziția. Unge cu puțin ulei de cocos o formă de copt prăjituri. Pune compoziția în formă și nivelez-o cu o spatulă. Bagă prăjitura în cuptorul încins la 180 de grade Celsius pentru 35 de minute. Savureaz-o cu ciocolată topită deasupra și fulgi de cocos.
DE DULCE
Supă cremă de morcovi
Ingrediente
- 700g de morcovi curăţaţi, spălaţi şi tăiaţi rondele, o ceapă mare, tăiată în patru, un pahar de suc de portocale proaspăt stors, 200 ml de smântănă pentru gătit, 0,12 g de şofran pur (un pliculeţ), sare şi piper
Mod de preparare
Puneţi morcovii împreună cu ceapa în suficientă apă cât să-i cuprindă. După ce au fiert, pasaţi totul cu un blender (fără să scurgeţi legumele de apă). Adăugaţi sucul de portocale, smântâna şi şofranul, iar la final, potriviţi de sare şi piper. O puteţi servi caldă sau rece cu crutoane sau rondele de morcov proaspăt.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_b9ee9ad0c6bfdc6a5f964d41931f3f93.jpg)
Vită la tigaie cu tomate, vinete și fasole cannellini
Ingrediente
- două felii de mușchi de vită, o cutie de pastă de tomate SuperCirio, o ceapă roșie, doi căței de usturoi, două vinete, un ardei roșu, o cutie de 400 g de fasole cannellini, 100 g de măsline verzi fără sâmburi, 200 ml vin alb, jumătate de linguriță de fulgi de ardei iute, ulei de măsline extravirgin, sare, piper
Mod de preparare
Primul pas este să încingi două linguri de ulei într-o tigaie și să rumenești bucățile de carne câte un minut pe fiecare parte. Lasă-le apoi să se odihnească și ocupă-te de legume. Toacă ceapa și usturoiul, taie vinetele în cuburi de 1 cm și ardeiul roșu în bucăți mai mari. Pune-le pe toate în tigaia în care ai mai încins alte câteva linguri de ulei de măsline. Adaugă și fulgii de ardei iute și călește totul în jur de 5 minute. Invită apoi în tigaie vinul, fasolea, măslinele, pasta de tomate precum și 100 ml de apă. Lasă totul să fiarbă la foc mic preț de 10 minute. Adaugă apoi carnea de vită tăiată cuburi mari și mai uită tigaia pe foc încă 5 minute. Asezonează cu sare și piper și bucură-te de cea mai gustoasă și rapidă tocană de vită.
Alivancă
Ingrediente
- grame Raftul bunicii Mălai Extra Gold, 50 de grame de griş Raftul bunicii, 1 kg de smântână sau lapte bătut, 2 ouă, 200 g de zahăr, 120 ml ulei de floarea-soarelui, 10 g praf de copt, un baton de vanilie, 0 linguriță de sare
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_4940c05eb7a489e02388bf2195cb07f4.jpg)
Mod de preparare
Într-un bol generos pune smântâna, cele două ouă, uleiul, zahărul și batonul de vanilie. Amestecă-le bine cu un tel și apoi toarnă mălaiul puțin câte puțin. În tot acest timp amestecă energic cu telul. După ce-ai încorporat minunea aurie şi grişul, așterne o tavă rotundă cu hârtie de copt și toarnă compoziția acolo. Dă la cuptor la 180 de grade timp de 50 de minute. E bună și caldă, și rece, dar mai ales cu dulceață de cireșe amare deasupra!
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/172_68ebf0100cc7dfc18075e1c9b933ed03.jpg)

:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/158_8636ca8cd391077be524267418a3f435.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_830b92668f777e324593cb906e99a4dd.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_c6ec2a1b674848075c1481049b9d9307.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/196_b1acacdce1bc840e2d0463dd90d40be0.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/206_78f456352fd0928c36378c375837a800.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/222_f7488ef15e8f4169559c7d48e79a801c.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_0acfeaf2f8c910afc8e2c626645775c5.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/179_2ee38cf0f82523db10ec710db30dc48e.jpg)
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.