Potrivit raportului, România are un preț mediu de import estimat la 18,44 euro/MWh. Alte state au hub-uri de gaze, iar prețurile pe acestea sunt ceva mai mici.
De ce gazele sunt mai scumpe în România decât în Franța și Germania
În Franța, prețul gazelor este de 15,75 euro/MWh, în Germania ”aurul albastru” se tranzacționează la 15,9 euro/MWh. De asemenea, țara noastră are prețuri sub Ungaria (17,91 euro), Polonia (17,08 euro), Cehia (16,04 euro), Slovacia (17,71 euro), Marea Britanie (15,08 euro).
În Bulgaria, gazul se tranzacționează cu 18,19 euro pe fiecare MWh, iar în Grecia gazele importate sunt 16,78 euro/MWh.
Cele mai mari prețuri se regăsesc în Finlanda (23,39 euro), Estonia (19,69 euro) și Suedia (19,58 euro).
Datele sunt valabile pentru trimestrul al doilea.
Pentru gazele naturale lichefiate, importurile au alte prețuri, dar nu toate statele din Uniunea Europeană au terminale pentru importul acestora. Numai Spania, Marea Britanie, Italia, Grecia, Belgia și Lituania se pot lăuda cu astfel de facilități.
Explicațiile pentru aceste prețuri sunt diferite. Dacă estul Europei are ca sursă de gaze numai Rusia, țări precum Marea Britanie, Danemarca și Olanda au producție proprie.
De asemenea, Germania importă atât gaze din Marea Nordului, cât și din Rusia, datorită relațiilor politice apropiate dintre cele două state. De exemplu, Germania cooperează cu Rusia pentru gazoductul Nord Stream, care transportă gaze rusești pe sub Marea Baltică direct din Rusia în Germania, iar acum cele două state vor să realizeze și Nord Stream 2.
Concomitent, relații bune cu Rusia au și Austria, Italia, Ungaria, Bulgaria și Grecia.
Spania importă prin terminale de gaze naturale lichefiate, dar și din Algeria, acest stat alimentând și Italia.
Românii, scumpire de 6% de la 1 octombrie
Românii plătesc cu 6% în plus de la 1 octombrie pentru gaze, potrivit declarațiilor lui Emil Calotă, vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE).
Prețul plătit de populație este reglementat de către ANRE în România. Raportul vizează doar prețurile cu amănuntul, adică tranzacțiile de pe bursele de profil, nu prețul final plătit de consumatorii casnici.
Spre deosebire de marea majoritate a statelor europene, țara noastră își asigură aproape în totalitate din producție internă necesarul de gaze, Romgaz și Petrom realizând aproape întreaga producție a României.
De anul viitor, ar urma să intre în producție și o serie de zăcăminte din Marea Neagră. România are relații politice slabe cu Federația Rusă, iar liderii de la Kremlin amenință voalat țara noastră din cauza amplasării scutului antirachetă de la Deveselu.
Informațiile vin în contextul în care datele Comisiei Europene arată că și electricitatea din România a fost mai scumpă decât în Franța sau Germania.
VIDEO REPORTAJ | O nouă țintă turistică pentru români. Țara de o sălbăticie romantică ce se aseamănă cu o Românie rurală a anilor ‘90
Vezi care e prezența la vot la alegerile parlamentare 2024 și ce candidați sunt pe listele partidelor!