Klimenko a comandat Brigada a 5-a de infanterie motorizată din Donețk. Această unitate a fost creată pe baza batalionului Oplot în 2014, de autoritățile autoproclamatei Republici Populare Donețk, cu sprijinul Rusiei.

În 2023, brigada, la fel ca majoritatea formațiunilor militare formate pe teritoriile ocupate ale Ucrainei, a fost integrată în forțele armate ruse.

Moartea generalului a fost confirmată de un apropiat al său într-o discuție cu BBC. Prima știre despre uciderea militarului a apărut pe un canal prorus, „Donbas – inima Rusiei”.

Pavel Klimenko a fost acuzat de crearea unui lagăr de tortură în Donețk, unde, conform relatărilor din mass-media și ale rudelor victimelor, soldații ruși erau torturați și jefuiți. Foștii subordonați îl mai acuzau și de trimiterea soldaților în „atacuri de sacrificiu”.

Pavel Klimenko, generalul cu o reputație sinistră

 

Klimenko s-a născut în regiunea Stavropol și a absolvit Școala Superioară de comandă a armelor din Sankt Petersburg și ulterior a fost repartizat într-un regiment de infanterie marină al Flotei Mării Negre.

Castelul Peleș, închis parțial pentru turiști. Măsurile luate după ce Libertatea a scris despre starea critică în care se află muzeul și scandalul biletelor revândute
Recomandări
Castelul Peleș, închis parțial pentru turiști. Măsurile luate după ce Libertatea a scris despre starea critică în care se află muzeul și scandalul biletelor revândute

La sfârșitul anilor 90, Klimenko a luptat în Cecenia, iar ulterior a servit pe o navă de debarcare, participând la o expediție navală în Marea Mediterană și la exerciții strategice în Marea Baltică. În mai 2024, a fost avansat la gradul de general.

Conform unei investigații realizate de publicația ASTRA (clasificată ca „agent străin” în Rusia), Pavel Klimenko a organizat un lagăr de tortură pentru militarii ruși pe teritoriul minei abandonate Petrovsk din Donețk-ul ocupat.

Cum îi tortura Pavel Klimenko pe soldații ruși

Potrivit ASTRA, cu permisiunea lui Klimenko, subordonații săi îi torturau pe alți soldați pentru a-i forța să le dea comandanților soldele și compensațiile primite pentru răni.

Activiștii pentru drepturile omului din Donețk au raportat că comandamentul Brigăzii a 5-a, condusă de general, întocmea procuri pe numele apropiaților lor și își însușea inclusiv compensațiile acordate pentru moartea soldaților.

De asemenea, potrivit rudelor celor morți, soldații mobilizați bolnavi erau trimiși în linia întâi pentru atacuri, în loc să primească îngrijiri medicale.

Rudele soldaților căzuți continuă să lase zeci de comentarii la postarea despre moartea generalului, acuzându-l de crime și de moartea celor dragi.

Alegeri parlamentare şi prezidenţiale 2024. Cum se formează Guvernul
Recomandări
Alegeri parlamentare şi prezidenţiale 2024. Cum se formează Guvernul

„Acesta… l-a trimis pe copilul meu, care avea un diagnostic fatal, l-a trimis la atac, imediat ce a aflat că fiul a depus actele pentru VVK (expertiza militar-medicală). Erau ținuți în pivniță, ca animalele, le-au confiscat telefoanele, iar la toaletă erau escortați sub amenințarea armei”, se arată într-un comentariu.

Rusia nu a comentat acuzațiile aduse lui Pavel Klimenko.

Povestea profesorului cu handicap, în cârje, și a americanului torturați de Klimenko

Una dintre cele mai cunoscute povești despre tortură în Brigada a 5-a este cea a profesorului de muzică mobilizat Vladimir Frolov, din orașul ocupat Makeevka.

În 2014, Vladimir, care avea atunci 19 ani, a fost rănit în timpul confruntărilor dintre separatiștii proruși și militarii ucraineni. Un glonț i-a rămas blocat în abdomen, altul în coapsă, iar un al treilea i-a lovit zona inghinală. În urma acestor răni, a primit gradul trei de invaliditate.

În 2022, Vladimir Frolov lucra ca profesor de muzică, dar a fost mobilizat pe front, fiind amenințat că, în caz de refuz, i se vor tăia degetele. A fost din nou rănit, însă, după o operație complicată într-un spital din Severomorsk, muzicianul a fost trimis înapoi pe front, chiar în cârje.

Klaus Iohannis poate desemna noul premier. Scenariul care poate evita intrarea suveraniștilor la guvernare
Recomandări
Klaus Iohannis poate desemna noul premier. Scenariul care poate evita intrarea suveraniștilor la guvernare

„L-au ținut într-o groapă, apoi în subsol. După ce au aflat că are nevoie de tratament, l-au trimis imediat în atac și apoi l-au omorât – l-au lăsat să moară încet-încet… Ai lui au fost mai răi decât străinii”, au spus rudele lui Frolov, citate de publicația ASTRA.

Potrivit acestora, din cauza urmelor de tortură, bărbatul a trebuit să fie înmormântat într-un sicriu închis.

Al doilea caz răsunător legat de subordonații lui Klimenko este uciderea cetățeanului american Russell Bentley, fost combatant în războiul din Donbas.

Americanul a dispărut în Donețk în aprilie 2024. Ulterior, s-a aflat că a fost oprit pe stradă de patru soldați din brigada lui Klimenko și dus la interogatoriu.

Conform anchetei, Bentley a murit din cauza torturii, iar cadavrul său a fost apoi aruncat în aer cu o bombă TNT și dus departe pentru a ascunde crima.

Procesul privind uciderea americanului nu a avut încă loc, însă soția acestuia crede că toți cei patru soldați acuzați de moartea soțului ei vor semna un nou contract cu armata rusă, vor pleca pe front și vor scăpa de pedeapsă.

Opt generali ruși, morți de la începutul invaziei ruse în Ucraina

Pavel Klimenko a devenit al optulea general rus care a murit de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în februarie 2022.

În primele luni ale invaziei, au murit patru generali: Andrei Suhovetki, Vladimir Frolov, Kanamat Botașev și Roman Kutuzov. După aceea, timp de un an nu au existat pierderi confirmate la nivel înalt în rândul ofițerilor ruși.

Generalii ruși au început să înregistreze noi pierderi din iunie 2023, coincizând cu începutul contraofensivei ucrainene.

Din vară până la sfârșitul lunii noiembrie au murit alți doi generali: șeful de stat major al Armatei 35 a Rusiei, generalul-maior Serghei Goriașev, și locțiitorul comandantului Districtului Militar Sudic, general-locotenent Oleg Țokov.

În noiembrie 2023, a murit și adjunctul comandantului Corpului 14 de armată, generalul-maior Vladimir Zavadsky.

De asemenea, de la începutul războiului, sursele ucrainene au raportat moartea altor șapte generali ruși.

Totuși, cel puțin trei dintre aceștia – Magomed Tușaev, Vitali Gherasimov și Andrei Mordviciov – s-au dovedit a fi în viață. BBC a confirmat că acești trei generali apar periodic în înregistrări video și continuă să participe la luptele din Ucraina.

Cum au căzut generalii ruși pe front

Nu au fost văzute sau descoperite nici înmormântările sau alte confirmări suplimentare ale morții altor generali menționați în mass-media ucraineană.

Chiar și așa, opt generali reprezintă pierderi semnificative pentru corpul de ofițeri superiori. Experții consideră că moartea generalilor ar putea fi legată de particularitățile structurii armatei ruse.

De exemplu, în prima etapă a invaziei, din cauza problemelor generalizate în stabilirea canalelor de comunicații securizate și în logistică, generalii erau nevoiți să fie prezenți aproape de linia frontului pentru a supraveghea situația și a da ordine, reacționând rapid la schimbările de pe câmpul de luptă, ceea ce le creștea riscul de a fi uciși.

Ulterior, generalii au început să cadă victime și din cauza loviturilor precise ale sistemelor de artilerie cu rază lungă de acțiune furnizate Ucrainei de partenerii occidentali.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (4)

Anaximene   •   09.11.2024, 06:41

Eu cred ca l-a curățat KGB ul S-a aflat la Stăpânire ce facea gagiul si cum rezbelu e lung si greu, genul asta de comandiri fac mai mult rau decat inamicul; asa ca l-au mierlit.

Sfantul__Cuvios_Pafnutie   •   08.11.2024, 17:13

Încă un erou a plecat să elibereze raiul... Parpy, ai nevoie de nişte timp să-ţi revii?

Mirciulica   •   08.11.2024, 10:35

Ăștia sunt rușii. Nu are importanta cu cine au de-a face : vecin, ruda, prieten, inamic. Nu au mama, nu au tata. Nu are importanta că cel pe care îl ataca l-a ajutat vreodată, l-a susținut, i-a fost apropiat. In orice situație, in orice condiții, ei dovedesc un cinism, o cruzime, o răutate, o dușmănie, o invidie, o inconstienta de neegalat. Bine bine, mai este un popor cu tendințe similare, dar nu e locul și momentul acum. Toate bancurile cu ruși sunt doar imagini palide ale unei realități pe care nimeni nu vrea sa o trăiască. Și "cultul" votcii, băute de toți/toate, de la cel cu tăta-n gura până la cel cu barba sura, de când fac ochi până îi închid ( la propriu și la figurat), are un rol deosebit aici, dar adeneul este esențial. Instruirea și cultură nu prea au însemnătate. Deci, esențial este sa incerc ci sa nu ai de-a face cu neamul asta.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Călin Georgescu face primele declarații după alegerile parlamentare: „Românii, cu votul lor, au restartat clasa politică”
Știrileprotv.ro
Călin Georgescu face primele declarații după alegerile parlamentare: „Românii, cu votul lor, au restartat clasa politică”
Adevărul neștiut! De ce a divorțat Helmut Duckadam, după aproape trei decenii de căsnicie. S-a însurat apoi cu o femeie mult mai tânără: "Se scria că..."
Viva.ro
Adevărul neștiut! De ce a divorțat Helmut Duckadam, după aproape trei decenii de căsnicie. S-a însurat apoi cu o femeie mult mai tânără: "Se scria că..."
“Regina Întunericului” a vorbit despre iadul din viața ei. Secrete grave din trecut, pe care le-a ținut ascunse: “M-am temut pentru viața mea”
Libertateapentrufemei.ro
“Regina Întunericului” a vorbit despre iadul din viața ei. Secrete grave din trecut, pe care le-a ținut ascunse: “M-am temut pentru viața mea”
Orașul din România în care se vor crea zeci de locuri de muncă. Investiție de 15 milioane de euro într-o nouă fabrică
FANATIK.RO
Orașul din România în care se vor crea zeci de locuri de muncă. Investiție de 15 milioane de euro într-o nouă fabrică
Interviul premonitoriu al lui Helmuth Duckadam și problemele de sănătate de care s-a lovit, chiar după Sevilla '86: „Încrederea în forțele proprii este mai puternică ca orice medicament”
GSP.RO
Interviul premonitoriu al lui Helmuth Duckadam și problemele de sănătate de care s-a lovit, chiar după Sevilla '86: „Încrederea în forțele proprii este mai puternică ca orice medicament”
Elwira și Mihai Petre, imagini inedite din noua lor locuință. Cum au ales să decoreze casa
Elle.ro
Elwira și Mihai Petre, imagini inedite din noua lor locuință. Cum au ales să decoreze casa
Imagine rară cu Helmut Duckadam și Alexandra în ziua nunții. Între ei era o diferență de vârstă de 20 de ani, iar povestea lor de dragoste este demnă de scenariul unui film
Unica.ro
Imagine rară cu Helmut Duckadam și Alexandra în ziua nunții. Între ei era o diferență de vârstă de 20 de ani, iar povestea lor de dragoste este demnă de scenariul unui film
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Un cont cu numele lui Alexandr Dughin, ideologul lui Putin, susţine pe X că "România va face parte din Rusia''. Reacţia MAE
Observatornews.ro
Un cont cu numele lui Alexandr Dughin, ideologul lui Putin, susţine pe X că "România va face parte din Rusia''. Reacţia MAE
Horoscop 3 decembrie 2024. Balanțele se trezesc implicate în multe dintre problemele celor din familie mai mult decât s-ar fi așteptat
HOROSCOP
Horoscop 3 decembrie 2024. Balanțele se trezesc implicate în multe dintre problemele celor din familie mai mult decât s-ar fi așteptat

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI