Așa că proaspăt formata societate civilă se organizează și devine tot mai cunoscută prin acțiunile pe care le întreprinde. Sunt tineri din diferite domenii, dar cu preponderență IT, care vor schimbare. Așa au apărut diferite organizații, grupuri care încearcă să transparentizeze clasa politică doar, doar, vom lua o decizie în cunoștință de cauză.

Unul dintre primii tineri care au încercat un astfel de lucru a fost Bogdan Bocșe, care a creat site-ul Multumesc.org. Pe acest site puteți urmări prezențele la vot ale aleșilor noștri, puteți vedea câți sunt urmariți penal, cine a fost la muncă în Parlament și cât. Și după ce proiectul a început să devină tot mai vizibil, a primit o mare palmă de la Camera Deputaților. Aleșii au decis că nu este treaba românilor să afle cine, ce, și cum votează diferitele legi, așa că activitatea lor nu mai poate fi următită atât de ușor.

„Justificarea din partea Camerei Deputaților a faptului că nu se mai înregistrează în mod electronic (sau în niciun alt fel) votul individual al deputaților asupra legilor. Din păcate, începând cu data de 16 februarie, în Camera Deputaților nu se mai înregistrează în mod electronic (sau în niciun alt fel) votul individual al deputaților asupra legilor. Începând de la acea dată votul se realizează prin numărarea ridicărilor de mână, revenindu-se de facto opacizarea și anonimizarea voturilor. Am considerat absența datelor despre procesul legislativ și activitatea individuală a deputaților ca fiind un uriaș pas înapoi pentru democrația din România”, ne-a declarat Bogdan Bocșe.

Cum se fraudau alegerile parlamentare acum o sută de ani prin metoda suveica: „Cu ajutorul unui singur buletin sustras se pot falsifica sute de voturi”
Recomandări
Cum se fraudau alegerile parlamentare acum o sută de ani prin metoda suveica: „Cu ajutorul unui singur buletin sustras se pot falsifica sute de voturi”

Tocilarii Democrației

În vara aceasta, după alegerile locale, un grup de oameni – din zona IT, comunicare, antreprenoriat, media, digital, PR, oameni din ONG-uri – s-au decis să facă ceva. „Ne-am adunat pe un grup de Facebook pe care l-am denumit (în urmă votului) – Geeks for Democracy (trad.- Tocilarii Democrației). Au trecut vreo patru luni de atunci şi grupul a ajuns la 600 de persoane, având şi un prim proiect conturat”, ne-a declarat Cătălin Tenița, unul dintre fondatorii grupului.

Tinerii au decis că este momentul să facă ceva nu doar pentru interesul lor direct. „Suntem genul de oameni care am avut un parcurs profesional decent, am trecut de căutările primei tinereţi şi am început să vedem nu doar drumul pe care vrem să mergem, ci şi ceea ce ne înconjoară. Vrem aşadar să ne folosim cunoștiintele, network-ul şi credibilitatea dobândinte din mediul comercial sau academic pentru binele public. Suntem aşadar o asociere de oameni liberi, fără structuri complicate, o iniţiativa spontană pornită din dorinţa de a face mai mult pentru societate, cu mijloacele specific de geeks”, ne-a mai scris Tenița.

Așa au ajuns să și creeze primul lor proiect, „Fiecare vot” (fiecarevot.ro). Grupul vrea ca la alegerile din 11 Decembrie să fie present în cât mai multe secții de votare pentru a împiedica frauda electorală.

LIVE TEXT Alegeri parlamentare 2024 în România. Traian Băsescu îndeamnă românii să voteze, dar nu „d-ăștia care vor să întoarcă România cu o sută de ani înapoi”
Recomandări
LIVE TEXT Alegeri parlamentare 2024 în România. Traian Băsescu îndeamnă românii să voteze, dar nu „d-ăștia care vor să întoarcă România cu o sută de ani înapoi”

„Dacă doar radem de morţii vii care votează în Teleorman, nu ajungem prea departe. Putem să facem mai mult, pentru binele tuturor. Observarea masivă a alegerilor de către oameni care nu au o implicare politică constantă, însă care au spirit civic, are mai multe finalităţi, toate susţinând acelaşi scop până la urmă: fiecare vot să conteze, fiecare partid sau independent să obţină nici mai multe, nici mai puţine voturi decât i-au fost acordate”, a mai spus Cătălin.

Ieșiți din propriile bule!

Potrivit lui, prezența la vot a unui observator este un factor descurajator major. În secţiile în care va există un observator se vor reduce tentativele de afectare ilegală a rezultatelor. „Este ştiu faptul că voturile partidelor/independenţilor nereprezentaţi în biroul secţiei riscă să se „topească” (de pildă prin anularea lor). Este ştiut că în mediul rural există acţiuni de „mobilizare” nelegală a electoratului. Prezenţa unui observator limitează aceste încercări. Au şi fradulosii ruşinea lor”, a mai spus reprezentantul Tocilarilor Democrației.

Tinerii care formează societatea civilă sunt de părere că majoritatea dintre noi trăim în bule mai mult sau mai puţin confortabile. „O vizitare a teritoriului celorlalţi, de pildă a oamenilor din mediul rural, ne va face să înţelegem probleme lor. Şi apoi să gândim împreună soluţii care să ne permită tuturor să ducem o viaţă mai bună”, spun aceștia.

Renumărarea voturilor s-a finalizat. Curtea Constituțională va face un anunț după închiderea urnelor. Ce distanță este între Lasconi și Ciolacu | SURSE
Recomandări
Renumărarea voturilor s-a finalizat. Curtea Constituțională va face un anunț după închiderea urnelor. Ce distanță este între Lasconi și Ciolacu | SURSE

Centrul Civic

Centrul Civic își propune să adune într-un singur loc toate aplicațiile dezvoltate pentru cetățeni. Cei de la Code 4 Romania s-au lovit de foarte multe ori de nevoia de a știi ce aplicații există în România, chiar în momentul în care au venit către ei foarte multe propuneri de proiecte pe IT și au început să facă cercetare să vadă dacă există cumva așa ceva și lumea nu știe de ele.

„Așa am descoperit o grămadă de aplicații foarte utile lansate atât de instituții cât și de ONG-uri sau oameni simpli, dar care neavând suficientă vizibilitate nu sunt utilizate la adevăratul lor potențial”, ne-a declarat Olivia Vereha, reprezentant Code 4 Romania.

De astăzi, pe Centrul Civic aveți un total de 42 de aplicații din diferite domenii care vă pot face viața cea mai usoră prin prisma informațiilor pe care vi le oferă. De asemenea, proiectele tinerilor IT-ăști care sunt în desfășurare le puteți găsi și pe code4.ro. Sunt 10 la număr deocamdată.

„Printre aplicațiile deja avansate avem Vot Diaspora și Centrul Civic și urmează să lansăm monitorizare vot. Aceasta este o aplicație, în colaborare cu Expert Forum pentru observatorii acreditați. Urmează să le oferim un instrument care să înlocuiască metoda învechită de a face observarea alegerilor. Practic înlocuim pixul cu o aplicație care poate transmite în timp real celor din ONG-uri sesizările pe care le fac observatorii”, a mai spus Vereha.

Catalogul politic – aleșii luați în colimator

Acesta este un alt proiect al tinerilor IT-ști din România care vrea maparea politicienilor aleși în funcție și va fi lansat în vara anului viitor. Aici se va face o profilare a lor în funție de istoricul lor, declarație de avere, declarații de interese și orice alte informații. „Va fi un sistem de vizualizare a raportelor pentru a vedea, spre exemplu, cum a evoluat averea unui politician în raport cu perioadele în care a fost la putere”, a afirmat Olivia.

Aplicații pentru jurnaliști și refugiați

Jurnaliștii vor avea și ei o aplicație dedicată și îi va ajuta atunci când se deplasează în interes de serviciu în interiorul UE dar și în afară. Aplicația îi va ajuta să sunoască legile și drepturile în statele în care merg. „Jurnaliștii vor avea și date de contact în cazul în care sunt în pericol și să știe cu cine pot vorbi. De asemenea, ne propunem să integrăm o zonă de contacte pentru jurnaliștii omologi din alte state pentru a se putea ajuta între ei. Acesta este un proiect venit din partea Centrului pentru Libertatea Presei din Florența care ține de Comisia Europeană”, mai spun IT-știi.

De asemenea, mai există și aplicație Welcome Me, care este destinată refugiaților, un fel de LinkedIn al lor, care în momentul în care ajung și cer azil politic într-un stat să nu mai stea foarte mult nefăcând nimic. „Ne-am propus să le dăm o față mult mai umană acestor refugiați și să-i ajutăm să se integreze mai repede în comunități și să poată să își pună în folos talentele”, a declarat Olivia Vereha. Va fi o aplicație care-i va ajuta să comunice între ei în între centrele de refugiați în care se află.

Inițiativa România

Inițiativa România este o platformă civică născută în zilele revoltei care a urmat tragediei din Colectiv: un grup de tineri a decis pe 1 noiembrie 2015 să se implice pentru a aduce împreună oamenii buni care cred în lege, integritate, competență, responsabilitate și transparență și a oferi o alternativă la o clasă politică iresponsabilă și coruptă.

Tinerii au pe platformă informații despre cei care candidează la alegerile parlametare de anul acesta, cât de compatibili sunt ei cu posturile și mai ales cât de „penali” sunt. La fel, printre aceștia se prezintă și traseiștii politici care au dorit să își mențină anumite avantaje trecât de la un partid la altul de-a lungul anilor.

„Vrem să construim o coaliție a integrității și competenței care să propună un proiect și o echipă de oameni, o alternativă reală și concretă la partidele mari în alegerile locale și naționale.  Vrem să construim o platformă civică comună a oamenilor buni (simpli cetățeni, comunități profesionale, comunități online, ONG-uri etc), care au curajul și forța morală de a vorbi și acționa în direcția binelui comun, care sunt integri și care doresc să  scrie împreună o poveste de succes despre competență și cinste în România”, se notează pe site-ul platformei.

 

Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!
 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Rezultate renumărare voturi. Lasconi și Ciolacu, despărtiți acum de peste 4.000 de voturi. USR acuză nereguli. Date parțiale
Știrileprotv.ro
Rezultate renumărare voturi. Lasconi și Ciolacu, despărtiți acum de peste 4.000 de voturi. USR acuză nereguli. Date parțiale
S-a aflat! De ce s-a retras Marcel Ciolacu din cursa prezidențială, după ce s-a cerut renumărarea voturilor: „Vreau doar ca românii să afle adevărul...”
Viva.ro
S-a aflat! De ce s-a retras Marcel Ciolacu din cursa prezidențială, după ce s-a cerut renumărarea voturilor: „Vreau doar ca românii să afle adevărul...”
“Regina Întunericului” a vorbit despre iadul din viața ei. Secrete grave din trecut, pe care le-a ținut ascunse: “M-am temut pentru viața mea”
Libertateapentrufemei.ro
“Regina Întunericului” a vorbit despre iadul din viața ei. Secrete grave din trecut, pe care le-a ținut ascunse: “M-am temut pentru viața mea”
Prezența la vot – Alegeri parlamentare 2024. Aici poti vedea LIVE rezultatele de la BEC. Prezenţă record la vot. Mai bine de jumătate dintre alegători au ajuns la urne. Update
FANATIK.RO
Prezența la vot – Alegeri parlamentare 2024. Aici poti vedea LIVE rezultatele de la BEC. Prezenţă record la vot. Mai bine de jumătate dintre alegători au ajuns la urne. Update
În fața Arcului de Triumf, Hakim Abdallah își declară dragostea pentru România: „M-a șocat!”
GSP.RO
În fața Arcului de Triumf, Hakim Abdallah își declară dragostea pentru România: „M-a șocat!”
Elwira și Mihai Petre, imagini inedite din noua lor locuință. Cum au ales să decoreze casa
Elle.ro
Elwira și Mihai Petre, imagini inedite din noua lor locuință. Cum au ales să decoreze casa
Oana Florea, fiica Elenei Lasconi, mesaj neașteptat legat de mama ei, cu o săptămână înaintea alegerilor prezidențiale. Ce a povestit tânăra
Unica.ro
Oana Florea, fiica Elenei Lasconi, mesaj neașteptat legat de mama ei, cu o săptămână înaintea alegerilor prezidențiale. Ce a povestit tânăra
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Cât costă certificatul RAR Auto-Pass pentru vânzarea maşinilor second-hand. Va fi emis de la 1 decembrie
Observatornews.ro
Cât costă certificatul RAR Auto-Pass pentru vânzarea maşinilor second-hand. Va fi emis de la 1 decembrie
Horoscop 1 decembrie 2024. Peștii ar fi bine să își protejeze cât pot ei de bine imaginea de care se bucură la nivelul unui grup anume
HOROSCOP
Horoscop 1 decembrie 2024. Peștii ar fi bine să își protejeze cât pot ei de bine imaginea de care se bucură la nivelul unui grup anume

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI