Mergi direct la conținut »
UPDATE / Claudiu Manda: George Maior va fi audiat în comisia SRI, pe 4 septembrie, vom discuta și cu conducerea SRI
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > UPDATE / Claudiu Manda: George Maior va fi audiat în comisia SRI, pe 4 septembrie, vom discuta și cu conducerea SRI

UPDATE / Claudiu Manda: George Maior va fi audiat în comisia SRI, pe 4 septembrie, vom discuta și cu conducerea SRI

George Maior ar putea fi audiat în comisia SRI, în perioada următoare. Președintele comisiei pentru controlul SRI, Claudiu Manda a declarat într-o intervenție la Antena 3 că va avea o discuție cu membrii comisiei, pentru că ”ar fi foarte bine să se stabilească unele aspectele care îl vizează pe Maior, dacă este în țară”.

De Valentina Postelnicu,

UPDATE – Ora 20.05: Ambasadorul României în SUA, George Maior, va fi audiat de Comisia de Control SRI marți, 4 septembrie, a anunțat președintele Comisiei, Claudiu Manda, într-o declarație pentru Mediafax. Invitația vine în contextul ultimelor declarații legate de scrisoarea trimisă de Rudolph Giuliani.

”M-am consultat cu conducerea Comisiei și îl vom audia marțea viitoare, pe 4 septembrie, la ora 11.00”, a susținut Claudiu Manda, citat de Hotnews.ro.
În plus, și conducerea Serviciului Român de Informaţii (SRI) ar putea fi audiată pe 11 septembrie de Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI.

„Nu am luat o decizie când va fi invitată conducerea SRI. Cred că am putea să avem o discuţie cu conducerea SRI peste încă o săptămână, adică pe 11 septembrie sau în săptămâna 10-14 septembrie. E legat şi de subiectele din scrisoarea pe care (n.r. – directorul SRI, Eduard Hellvig) a adresat-o preşedinţilor partidelor politice, inclusiv înţeleg că mi-a adresat-o şi mie – a sosit plicul la birou, dar nu mai eram la birou – (…) şi celelalte subiecte pe care le mai avem în atenţia comisiei. Nu avem în acest moment concret toate aceste subiecte, dar atunci când vom decide să purtăm această discuţie cu conducerea SRI, o să avem şi toate subiectele pe care o să le abordăm”, a declarat Manda marţi pentru AGERPRES.

Cine e procurorul pe care Iohannis l-a făcut general în doar 5 ani! Reacția DNA
Recomandări

Cine e procurorul pe care Iohannis l-a făcut general în doar 5 ani! Reacția DNA


Ambasadorul României în SUA, George Maior se află la București, unde participă la Reuniunea anuală a Diplomației.

„Eu nu ştiam că (George Maior – n.r.) este în România, până să nu văd azi declaraţia. Mâine o să am o discuţie cu colegii mei din comisie şi în funcţie de câte zile mai stă în România (George Maior – n.r.), cred că ar fi foarte bine să putem să lămurim aspectele care îl vizează pe domnul Maior. Şi cred că ar fi inclusiv în interesul domnului Maior să ne spună care e relaţia cu domnul Horia Georgescu, care sunt acele acuzaţii (…) formulate la momentul respectiv, pentru că oricum şi noi ne pregăteam să formulăm un raport în faţa Parlamentului ce viza acele elemente care îl aveau în atenţie pe domnul Maior”, a declarat Claudiu Manda, la Antena 3.

Claudiu Manda a mai afirmat că va suna la Ministerul de Externe pentru a afla câte zile stă ambasadorul în România, şi în funcţie de aceasta şi programul pe care îl are comisia, s-ar putea convoca o audiere chiar săptămâna aceasta sau la începutul săptămânii viitoare.

Anunțul președintelui comisiei SRI vine la o zi după ce Ministerul Afacerilor Externe a decis să îl cheme pentru explicații în centrala MAE pe ambasadorul României în SUA, George Maior, după ce acesta a comentat scrisoarea deschisă trimisă de Rudolpf Giuliani oficialilor români, pe tema protocoalelor secrete din justiție.

„Un personaj spumos şi extrem de combativ în discuţiile din Statele Unite, nu ştiu dacă mai e avocatul lui Donald Trump. În orice caz, ea este expresia unui lobby, iniţiat de anumite forţe care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiţia, asta vă spun clar’, a declarat luni, 27 august, George Maior, ambasadorul României în SUA, despre demersul lui Giuliani.

MAE a anunțat imediat, printr-un comunicat oficial, că „domnul Ambasador George Maior a avut o poziţie care nu a fost aprobată la nivelul Centralei MAE sau al Guvernului, şi nu reprezintă poziţia MAE. Un ambasador al României ar trebui să fie preocupat ca, în conformitate cu Convenţia de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice, să reprezinte întotdeauna interesele statului român în statul în care este acreditat. Rolul domniei sale este de a promova interesul naţional aşa cum decurge el din consensul la nivel instituţional şi să se abţină de la declaraţii publice de natură să afecteze negativ relaţiile bilaterale cu alte state”.

Opinii dure după ce copiilor nevoiași din Moreni li s-au luat banii de burse: 'Copilul meu e în clasa a IV-a și învățătoarea...'
Recomandări

Opinii dure după ce copiilor nevoiași din Moreni li s-au luat banii de burse: 'Copilul meu e în clasa a IV-a și învățătoarea...'

Ministerul Afacerilor Externe preciza că „liniile de acţiune ale ambasadorilor sunt agreate la nivelul instituţiilor din România şi orice abatere va atrage răspunderea acestora, conform procedurilor în vigoare. În acest sens, domnul ambasador George Maior va fi chemat pentru explicaţii în Centrala MAE”.

George Maior, actual ambasador al României în SUA şi fost director SRI, a declarat luni, referitor la scrisoarea transmisă de Rudolph Giuliani, actual avocat al preşedintelui Donald Trump, că aceasta este expresia unui lobby iniţiat de forţe interesate să apere persoane cu probleme cu legea.

Voi răspunde cu interes şi deschidere convocării Centralei MAE unde voi oferi în mod detaliat toate explicaţiile care mi se vor solicita”, a anunțat George Maior, după reacția MAE.


Citește și: Jocuri la nivel înalt, racolări KGB și vizite în Rusia aranjate. Dezvăluirile misteriosului domn Popa


 

Close
Închide
  Close