Mergi direct la conținut »
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

Gestul pe care îl fac românii din diaspora după ce votează. Postările lor au devenit virale

Sute de mii de români din diaspora au votat pentru alegerea președintelui României. Mulți dintre cei care și-au exprimat opțiunea de vot au postat pe rețelele de socializare fotografii cu buletinele lor alături de #ăștia.

De Ana Hațeg,

Haștagul #ăștia sau #ăsta a devenit viral pe rețelele de socializare, acolo unde este folosit de românii care au votat vineri și sâmbătă.

Românii din străinătate postează pe Facebook fotografii cu spatele cărților de identitate, pe care se vede timbrul ”votat”, alături de mesaje în care folosesc cuvântul ”ăștia” sau ”ăsta”.

”Ieșiti la vot. Noi am votat. Doamne ajuta ”Ăstia” ???”, ”Noi „ăștia” am votat!!!✌”, ”ĂȘTIA chiar că au votat!! De la ăl cu țâța-n gură pân la ăl cu barba sură la vot!!”, sunt doar câteva dintre mesajele postate pe Facebook.

#ăștia sau #ăsta sunt folosite de cei care s-au simțit lezați de o declarație a fostului premier Viorica Dăncilă, care i-a numit ”ăștia” pe românii din diaspora.

Expresia a devenit virală în ultima săptămână, fiind cumpărat chiar și domeniul de internet ăștia.ro după ce, în cadrul conferinţei de presă de marţi seară, candidatul PSD în al doilea tur al prezidenţialelor, Viorica Dăncilă, s-a referit la românii din străinătate folosind cuvântul „ăştia”.

Trei experți în achiziții publice au refuzat să semneze anularea licitației de 600 de milioane de euro, în ciuda intervenției personale a lui Arafat
Recomandări
Trei experți în achiziții publice au refuzat să semneze anularea licitației de 600 de milioane de euro, în ciuda intervenției personale a lui Arafat
 

„Ce a făcut (Iohannis – n.r.) pentru români, ca să îi aducă acasă? (…) Nu a avut nici măcar o deplasare dedicată românilor din Diaspora. Chiar dacă s-a deplasat în State, unde avem cei mai mulţi români, nu s-a întâlnit cu ăştia, nu a vorbit despre ce o să

Viorica Dăncilă s-a scuzat ulterior pentru folosirea expresiei spunând că apelativul „ăștia” a fost folosit de președintele Iohannis făcând referire la pesediști, nu la românii din diaspora.

”Înțeleg perfect indignarea pe care o poate genera o asemenea exprimare, DACĂ ACEASTA MI-AR APARȚINE. Din păcate, declarația a fost scoasă din contextul în care a fost făcută (o enumerare mai amplă de categorii socio-profesionale, membri sau simpatizanți ai unui partid sau ai altuia, cetățeni români din țară sau din diaspora – toate supuse, în timp, unei încercări de împărțire și dezbinare din partea actualului președinte, la care face adesea referire folosind astfel de termeni)”, a scris Dăncilă într-o postare pe Facebook. facă pentru ca ei să vină în ţară”, a declarat Viorica Dăncilă.

Cum arată dușmanul: Cercetătorii britanici au creat modele precise 3D ale noului coronavirus
Recomandări
Cum arată dușmanul: Cercetătorii britanici au creat modele precise 3D ale noului coronavirus
 

La fel ca și în primul tur, românii din străinătate au trei zile la dispoziție pentru a vota. După prima zi de vot în diaspora, numărul celor care și-au exprimat opțiunea de vot la urne este mai mare decât în urmă cu două săptămâni.

Numărul românilor prezenți la secțiile de votare din străinătate până la 14.00 ora României, a depășit 170.000. Acestora li se adaugă numărul voturilor exprimate prin corespondență și se ajunge astfel la 187.775 de votanți.

Cei mai mulți alegători și-au exprimat opțiunea de vot în Italia și Marea Britanie.

Foto: Facebook

Close
Închide
  Close