Copil fiind, îi plăcea să meargă la cinema ori de câte ori avea ocazia pentru a urmări legendele marelui ecran precum Stan şi Bran, Greta Garbo, Bill Crosby sau Chaplin. Începând cu vârsta de 17 ani şi până la 23 de ani a făcut parte din mai multe trupe de actori amatori. În 1957 a intrat la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti la clasa profesoarei Dina Cocea şi a absolvit în anul 1961.
„Primul meu rol a fost cu o trupă de amatori de la Poştă, iar eu interpretam rolul Locotenentului Stamatescu din spectacolul „Titanic-vals”, de Tudor Muşatescu. Eram pe scenă şi parcă visam. Nici nu ştiam ce se întâmplă cu mine. La un moment dat, m-au trezit nişte aplauze din sală”, îşi amintea maestrul.
De-a lungul timpului, Gheorghe Dinică a încântat generaţii întregi de spectatori cu evoluţiile sale de pe scenele Teatrului Mic, Teatrului de Comedie, Teatrului Bulandra, Teatrului Naţional Bucureşti sau Teatrului Odeon.
Ca actor de film, maestrul a fost protagonistul a peste 60 de producţii, dintre care cele mai cunoscute sunt „Străinul” (pelicula de debut), „Felix şi Otilia”, „Un comisar acuză”, „Cu mâinile curate”, „Revanşa”, „Prin cenuşa imperiului”, „Secretul lui Bachus”, „Bietul Ioanide”, „Ultima noapte de dragoste”, „Cel mai iubit dintre pământeni”, „Patul conjugal”, „Patul lui Procust”, „Orient Express”, „Filantropica” etc.
Publicul a fost îngrijorat de starea maestrului atunci când a aflat că este grav bolnav. Un admirator a postat, atunci, pe Internet un colaj de imagini de film şi de fotografii ale maestrului, sub titlul „Să-l încurajăm pe Gheorghe Dinică!”. „De mic am crescut cu filmele În care a jucat Gheorghe Dinică şi pentru mine, ca şi pentru mulţi alţii, maestrul este un exemplu de modestie şi de mare talent”, îşi prezintă el materialul.
(Sursa – www.220.ro)
Acum, pe Internet au apărut deja montaje făcute de fani în cinstea celui care a fost Gheorghe Dinică.
(Sursa – YouTube)
Marele actor i-a delectat însă şi pe iubitorii de muzică bună cu mai multe albume, precum „Cântece de petrecere” şi „Cântece de petrecere 2”, pe care le-a realizat în colaborare cu Ştefan Iordache şi Nelu Ploieşteanu, dar şi, recent, pe telespectatorii micilor ecrane cu apariţiile sale din seriale de televiziune („Inimă de ţigan”).
Ascultă-l aici pe Gheorghe Dinică interpretând melodia „Sunt vagabondul vieţii mele”
(Sursa – YouTube)
Printre cele mai importante distincţii primite de Gheorghe Dinică de-a lungul vieţii se numără Ordinul „Serviciul Credincios” în grad de Mare Ofiţer, Premiul de excelenţă oferit de UNITER (1999), diploma de interpretare acordată de Uniunea Autorilor şi Realizatorilor de Film din România, pentru „Orient Expres” (2004), Premiul pentru întreaga activitate la Festivalul T.I.F.F. (2006), titlul de Doctor Honoris Causa oferit de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică, în 2008.
Citeşte şi: A murit Gheorghe Dinică