Mergi direct la conținut »
Giuseppe Conte a renunțat la mandatul de premier al Italiei
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

Giuseppe Conte a renunțat la mandatul de premier al Italiei

Administrația prezidențială de la Roma a anunțat, duminică seara, că Giuseppe Conte a renunțat la mandatul de premier desemnat al Italiei. Vestea vine în contextul tensiunilor privind persoana nominalizată la șefia Ministerului Economiei și Finanțelor, scrie presa internațională.

Președintele Italiei, Sergio Mattarella, a semnalat în mai multe rânduri că nu este de acord cu numirea lui Paolo Savona pentru funcția de ministru al Economiei și Finanțelor. Savona este un politician cunoscut pentru opoziția sa față de zona euro și Germania.

Conte a fost desemnat miercurea trecută să formeze un nou guvern, el fiind susținut d ecoaliția formată din partidul eurosceptic Liga Nordului și formațiunea antisistem Mișcarea Cinci Stele, potrivit Mediafax.

Avocat și profesor de drept, Giuseppe Conte, este necunoscut marelui public italian şi până în prezent nu a fost implicat în politică. În vârstă de 54 de ani, propunerea pentru postul de premier s-a născut în Volturara Appula, o comună cu circa 500 de locuitori situată în Puglia (sudul Italiei).

Numele său a fost făcut public încă dinainte de alegerile parlamentare, când M5S îl prezentase pe Giuseppe Conte drept posibil ministru însărcinat cu ”debirocratizarea” administraţiei publice.

Criza politică este rezultatul alegerilor de la începutul lunii martie, când nicio formațiune politică sau alinață nu a reușit să obțină majoritatea pentru a putea forma un guvern. Cele mai multe mandate au fost câştigate de o alianţă de centru-dreapta condusă de formaţiunea antiimigraţie Liga, iar partidul antisistem Mişcarea 5 Stele s-a clasat, individual, cel mai bine. Partidul Democrat, de centru-stânga, s-a plasat pe poziţia a treia.


CITEȘTE ȘI: VIDEO EXCLUSIV/ Artiștii “Epocii de Aur” au venit să-l susțină pe Marius Țeicu! Compozitorul încearcă să-și revină după moartea fiicei sale


FOTO: EPA

Close
Închide
  Close