De Andreea Radu,

Discursul complet susținut
de Greta Thunberg la summitul ONU:

Mesajul meu este că suntem cu ochii pe voi! E greşit. Eu nu ar trebui să fiu aici. Ar trebui să fiu la şcoală peste ocean. Dar voi veniţi la noi tinerii pentru speranţă. Cum îndrăzniţi?!

Mi-aţi furat visele şi copilăria cu vorbele voastre goale, şi eu sunt o norocoasă. Sunt oameni care suferă, oameni care mor, întregi ecosisteme distruse. Suntem la începutul unei extincții în masă şi voi nu ştiti să vorbiţi decât despre bani şi basme despre creștere economică. Cum îndrăzniți!?”

Pentru mai mult de 30 de ani, știința a dat dovezi clare. Cum îndrăzniți să vă faceți că nu vedeți și să veniți aici și să spuneți că ați luat măsuri suficiente când politicile și soluțiile necesare nu se văd nicăieri la orizont?!

Spuneți că ne auziți și că înțelegeți urgența, dar, indiferent cât de tristă și furioasă sunt, nu vreau să cred asta, pentru că, dacă într-adevăr ați înțeles gravitatea situației și tot eșuați în a acționa, atunci sunteți malefici și asta refuz să cred!

Ideea populistă a înjumătățirii emisiilor de carbon în 10 ani ne dă doar o șansă de 50% de a menține creșterea temperaturii sub pragul de 1,5 grade, peste care se declanșează reacții în lanț ireversibile, dincolo de orice control. 50% poate fi acceptabil pentru voi, dar aceste cifre se bazează pe faptul că generația mea va disipa sute de miliarde de tone din dioxidul vostru de carbon, cu tehnologii care abia există.

Așadar, un risc de 50% este inacceptabil pentru noi, cei care va trebui să trăim cu consecințele. Cum îndrăzniți să va prefaceți că acest lucru poate fi reparat cu atitudinile de până acum și niște soluții tehnice?! Având în vedere nivelurile de emisii de astăzi, bugetul rămas pentru CO2 va dispare în mai puțin de opt ani și jumătate.

Nu vor fi soluții sau planuri prezentate în concordanță cu cifrele de azi, pentru că ele sunt mult prea inconfortabile și voi nu aveți încă maturitatea să le recunoașteți.

Ne dezamăgiți. Dar tinerii încep să înțeleagă trădarea voastră. Ochii viitoarelor generații sunt ațintiți asupra voastră și dacă alegeți să ne dezamăgiți în continuare vă spun că nu vă vom ierta niciodată. Nu va vom lasă să scăpați cu asta. Aici, acum, tragem linia. Lumea se trezește și schimbarea vine, fie că va place sau nu!

În urma discursului, Greta Thunberg a devenit unul dintre cele mai reprezentative simboluri ale mișcării pentru climă, la nivel mondial.

Citeşte şi:

Donald Trump, acuzat că a ironizat-o pe Greta Thunberg, tânăra care a ținut un discurs înflăcărat la summitul ONU pentru climă

Opt funcționari ai Primăriei Timișoara au mers în vizită la fabrica de tramvaie din Turcia, dar s-au relaxat și în baloane! Distracție în Cappadocia

Un licăr de speranță într-un spital din Constanța măcinat de corupție, mizerie și infecții. O secție pentru nou-născuți a fost construită de la zero de două ONG-uri și mii de donatori

RECOMANDĂRI
Dani Coman s-a bătut cu interlopii în lupte ilegale de tipul Fight Club. Incredibil cine era promoterul
GSP.RO
Dani Coman s-a bătut cu interlopii în lupte ilegale de tipul Fight Club. Incredibil cine era promoterul
Horoscop 5 iunie 2020. Berbecii pot avea o zi explozivă, Vărsătorii se eliberează de prejudecăți
HOROSCOP
Horoscop 5 iunie 2020. Berbecii pot avea o zi explozivă, Vărsătorii se eliberează de prejudecăți