Grecia este paralizată de o grevă generală. Transporturile, spitalele și școlile sunt afectate de această acțiune

17 mai 2017 12:15

Grecia este paralizată de o grevă generală. Funcționarii publici nu lucrează astăzi, în semn de protest față de noile măsuri de austeritate aflate în dezbatere în Parlament. Astfel, transporturile din întreaga țară sunt blocate, relatează Reuters. În urma acestei greve generale, MAE a emis o atenționare de călătorie.

Creditorii internaționali ai Greciei au cerut continuarea austerității dinconolo de finele anului 2018, iar parlamentarii eleni dezbat acum noi măsuri de austeritate. În plus, un vot în acest sens urmează să aibă loc mâine în Parlament.

Cu o zi înainte ca parlamentarii să voteze reformele bugetare pentru deblocarea următoarei tranşe din planul de salvare în valoare de 85 de miliarde de euro, grecii au intrat în grevă generală.

Transporturile publice sunt blocate în toată ţara, iar feriboturile nu vor pleca pentru a doua zi consecutivă din porturile Greciei.

Totodată, angajații de pe aeroporturi au anunțat că vor întrerupe activitatea timp de patru ore, urmând să fie reprogramate 99 de zboruri și anulate alte nouă ale companiilor Greece’s Aegean și Olympic Air. O altă companie aeriană locală, Sky Express, a anunțat anularea și reprogramarea a 41 de zboruri interne între Atena și insulele grecești.

Greva a fost organizată de sindicatele bugetarilor, dar și de asociațiile care îi reprezintă pe angajații din sectorul privat.

La începutul lunii, guvernul elen a acceptat să continue tăierile bugetare pentru a pune capăt unei blocade în negocierile cu creditorii internaţionali. După aprobarea noilor măsuri de austeritate de către parlamentarii greci, miniştri Finanţelor din zona euro se vor reuni pentru a discuta plata creditelor la următoarea întâlnire a Eurogrupului.

Atena are nevoie urgent de finanţare pentru a plăti datoria de 7,5 miliarde de euro până în iulie.  Ca parte a măsurilor de austeritate, executivul elen a promis că va tăia pensiile în 2019 şi va reduce pragul fără taxare în 2020 pentru a economisi până la 2% din PIB.

Dacă executivul reuşeşte să treacă peste aceste ţinte, atunci va reduce taxele pentru a limita impactul unor măsuri de austeritate suplimentare.

Premierul Tsipras a căştigat alegerile în 2015, promiţând că va pune capăt măsurilor de austeritate, dar în câteva luni a fost forţat să accepte un nou plan de salvare negociat cu creditorii pentru a evita intrarea în incapacitatea de plată a Greciei.

 

Loading...
Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro