Chiar dacă Groenlanda este o insulă uriașă și cantitatea de gheață de aici este imensă, climatologii spun că pierderea unei cantități atât de mari ca cea de ieri este neobișnuită pentru jumătatea lunii iunie. „Sezonul de topire a gheții” de aici este în perioada iunie – august, vârful înregistrându-se în iulie, scrie CNN.

Această topire bruscă și prematură este îngrijorătoare, dar nu reprezintă, totuși, o noutate. Un fenomen similar s-a produs în 2012, explică Thomas Mote, cercetator la Universitatea din Georgia, care studiaza climatul Groenlandei.

„Este comparabil cu unele momente pe care le-am văzut în iunie 2012”, a declarat Mote pentru CNN, referindu-se la anul în care a fost înregistrată cea mai mare topire a ghețarilor din istorie.

Aceasta topire la începutul verii ar putea fi un semn prost, indicând că anul 2019 ar putea stabili noi recorduri în ceea ce privește cantitatea de gheață pe care Groenlanda o va pierde.

Jason Box, climatolog din cadrul Autorității de Supraveghere Geologică din pentru Danemarca și Groenlanda, spune că și în luna aprilie a acestui an s-au înregistrat topiri de gheață mai mari decât în alți ani și că sezonul topirii a început cu trei săptămâni mai devreme decât în mod normal și chiar mai devreme decât în 2012.


Citește și:Liviu Dragnea și-a depus ultima declarație de avere ca președinte al Camerei Deputaților, deși nu mai e în funcție de două săptămâni, după condamnare. Câți bani are în cont fostul președinte PSD


ULTIMA ORĂ! Decizia luată de Parchetul General în cazul accidentului mortal produs de Mario Iorgulescu
GSP.RO

ULTIMA ORĂ! Decizia luată de Parchetul General în cazul accidentului mortal produs de Mario Iorgulescu

Horoscop 17 februarie 2020. Scorpionii se focusează pe sfera sentimentală
HOROSCOP

Horoscop 17 februarie 2020. Scorpionii se focusează pe sfera sentimentală