UPDATE ora 23.10 După trei ore ore, Guvernul se află încă în şedinţă. Hotărârea de Guvern care instituie măsurile de relaxare, începând cu 1 iunie, a fost deja adoptată, însă Executivul mai discută şi alte proiecte aflate pe ordinea de zi.

După publicarea Hotărârii de Guvern în Monitorul Oficial, ministerele trebuie să elaboreze de urgenţă Ordinele prin care stabilesc regulile stricte în privinţa măsurilor de relaxare. Abia după ce aceste Ordine se publică, la rândul lor, în Monitorul Oficial, regulile impuse de autorităţi devin obligatorii.

UPDATE ora 20.17 Şedinţa de Guvern a început.

Premierul Ludovic Orban a declarat, în deschiderea şedinţei, că principalul punct pe ordinea de zi este Hotărârea de Guvern care va include măsurile de relaxare care intră în vigoare începând cu data de 1 iunie.

Consiliul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat, la rândul lui, o Hotărâre prin care propune Guvernului următoarele măsuri de relaxare:

  • se permite defăşurarea competiţiilor sportive în aer liber
  • se permite activitatea de pregătire fizică a sportivilor profesionişti în bazine
  • Se permite desfăşurarea de către sportivii profesionişti în spaţii închise, cu respectarea distanţei de 7 metri între persoane şi cu respectarea măsurilor de protecţie
  • Din 1 iunie este permisă organizarea şi desfăşurarea spectacolelor, concertelor în aer liber, a festivalurilor cu cel mult 500 de spectatori. Locurile pe scaune trebuie să fie la minim 2 metri, iar participanţii să poarte mască de protecţie.
  • Se ridică restricţiile, interdicţiile privind deplasarea persoanelor în afara localităţii
  • Se reia transportul rutier şi feroviar internaţional
  • Din 1 iunie, se permite consumul produselor alimentare, alcoolice şi nealcoolice în spaţii dispuse în aer liber, cu asigurarea unei distanţe de 2 metri între mese şi cu maxim 4 persoane la o masă.
  • Din 1 iunie, accesul persoanelor pe plajă se realizează cu asigurarea de şezlonguri la minim 2 metri pentru persoane din familii diferite.
  • se permite desfăşurarea de spectacole în sistemul de drive-in cu condiţii stabilite prin Ordin comun
Ad placeholder
Vladimir Putin anunță că a aprobat primul vaccin anti-COVID-19 din lume: „Fiica mea a fost vaccinată”
Recomandări
Vladimir Putin anunță că a aprobat primul vaccin anti-COVID-19 din lume: „Fiica mea a fost vaccinată”
 

Premierul le-a cerut miniştrilor să finalizeze până pe 1 iunie Ordinele cu normele de aplicare a acestor măsuri.

Ad placeholder
Un nou bilanț ridicat: 1.215 de cazuri noi în ultimele 24 de ore
Recomandări
Un nou bilanț ridicat: 1.215 de cazuri noi în ultimele 24 de ore
 

Ludovic Orban a anunţat şi măsurile de sprijn pentru angajaţi şi angajatori, începând cu 1 iunie, în domeniile unde cei aflaţi în şomajul tehnic revin la muncă. În plus, a spus premierul, pentru cei aflaţi în ultimii zece ani înainte de ieşirea la pensie şi tinerii care nu au mai lucrat se oferă un stimulent pentru ca firmele să angajeze aceste categorii.

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie a anunţat că s-a semnat contractul pentru achiziţia de măşti de protecţie. Ministrul a precizat că în zilele următoare acestea vor fi trimise spre şcoli, prin inspectorate.

UPDATE ora 20.00 Şedinţa de Guvern întârzie. Trebuia să înceapă la ora 19.30 însă, potrivit unor surse, s-a prelungit reuniunea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

UPDATE ora 17.10 Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, după şedinţa de la Palatul Cotroceni cu reprezentanţii Guvernului, că primele măsuri de relaxare, după 15 zile de stare de alertă, se referă la redeschiderea teraselor şi a plajelor.

Ad placeholder
Nelu Tătaru, la Adriana Nedelea LA FIX: „Propunerea mea ca ministru al sănătății este de a prelungi starea de alertă”
Recomandări
Nelu Tătaru, la Adriana Nedelea LA FIX: „Propunerea mea ca ministru al sănătății este de a prelungi starea de alertă”
 

De asemenea, ieşirea din localitate se va face fără declaraţie pe proprie răspundere. Se dă drumul şi transportului internaţional, rutier şi feroviar.

Se reiau spectacolele în aer liber şi competiţiile sportive în aer liber, fără prezenţa spectatorilor în tribune.

Înainte de ședința de Guvern, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, condus tot de Ludovic Orban, se va întruni pentru a transmite recomandările către Executiv.

Pe 18 mai, România a intrat în stare de alertă, iar autorităţile au anunţat că vor evalua situația cazurilor de coronavirus la două săptămâni şi, în funcţie de datele de la acel moment, vor decide dacă relaxează şi alte măsuri sau reinstaurează unele restricţii.

Românii vor avea liber la terase, cu respectarea distanţei

Astfel, de pe 1 iunie, românii vor putea merge la terase. Vor fi impuse mai multe reguli, precum obligativitatea purtării măştii de către angajaţi, distanţă între mese. Verificarea temperaturii se va face personalului teraselor, însă nu şi clienţilor.

Ad placeholder

Guvernul întârzie o decizie privind litoralul, pentru a vedea efectul deschiderii teraselor, iar dacă datele arată bine, va lua măsura deschiderii plajelor şi a restaurantelor după 15 iunie, la următoarea evaluare a situaţiei.

O decizie care va fi inclusă în Hotărârea de Guvern de joi este cea privind verificarea temperaturii în spaţiile închise.

Guvernul vrea să introducă în Hotărârea de Guvern o marjă de eroare şi posibilitatea reverificării temperaturii, după câteva minute, când aceasta depăşeşte 37 de grade Celsius.

Ministerul Sănătăţii a anunţat deja că la măsurarea temperaturii care se va realiza prin termometrul noncontact se va adăuga marja de eroare prevăzută în prospectul dispozitivului.

Mai mult, în cazul în care temperatura depășește 37,3 grade Celsius se poate repeta procedura după o perioadă de 2-5 minute de repaus.

Ad placeholder

Liber la spectacole şi teatre în aer liber

Guvernul va permite, de asemenea, de la 1 iunie, organizarea spectacolelor artistice şi a teatrelor în aer liber, acolo unde spaţiul permite.

Decizia a venit în urma discuţiilor cu reprezentanţii din mediul artistic, afectat grav, în această perioadă, de criza coronavirusului, după închiderea teatrelor şi a sălilor de spectacole şi cinema.

Gina Pistol i-a ruinat cariera unei vedete în doar 7 luni de relație: „Ce face cu ea? E mai mare ca el! Îi mănâncă toți banii”
PARTENERI - GSP.RO
Gina Pistol i-a ruinat cariera unei vedete în doar 7 luni de relație: „Ce face cu ea? E mai mare ca el! Îi mănâncă toți banii”
Ion Iliescu, în doliu! A făcut anunțul morții în urmă cu câteva minute
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Ion Iliescu, în doliu! A făcut anunțul morții în urmă cu câteva minute
Horoscop 11 august 2020. Leii trebuie să decidă, clar și limpede pentru oricine, ce e mai important pentru ei
HOROSCOP
Horoscop 11 august 2020. Leii trebuie să decidă, clar și limpede pentru oricine, ce e mai important pentru ei
RECOMANDĂRI