Mergi direct la conținut »
Puțini bucureșteni au ieșit din casă zilele acestea. Foto: Dumitru Angelescu / Libertatea Galerie foto
4imagini
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

Klaus Iohannis anunţă redeschiderea teraselor şi a plajelor, de la 1 iunie. „Mesele și șezlongurile vor fi la distanță de cel puțin doi metri”

De Valentina Postelnicu, . Ultimul update Joi, 28 mai 2020, 18:08

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, după şedinţa de la Palatul Cotroceni, măsurile de relaxare care vor fi implementate după data 1 iunie. Se redeschid terasele, plajele, iar ieşirea din localitate se va face fără niciun fel de restricţii, astfel că nu mai este nevoie de completarea unei declaraţii pe proprie răspundere.

Ad placeholder

„Începând din 1 iunie, câteva activităţi care până acum au fost interzise vor redeveni posibile. Astfel, de la 1 iunie, se redeschid terasele. Este însă clar că aici e nevoie de unele măsuri foarte speciale şi acestea vor fi comunicate. Mesele vor trebui să fie la cel puţin doi metri, vor putea să stea maximum patru persoane la o masă şi în acest fel lucrurile vor fi, zicem noi, sub control”, a precizat preşedintele.

El a menţionat că de la 1 iunie se va putea merge la plajă, cu condiţia păstrării unei distanţe de cel puţin doi metri între şezlonguri.

“Tot de la 1 iunie, va fi reluat transportul internaţional, rutier şi feroviar, în condiţii, sigur, de siguranţă, de distanţare şi de igienă. Tot de la 1 iunie, vor deveni posibile spectacolele în aer liber, cu un număr de până la maximum 500 de spectatori, însă aceştia vor trebui să fie aşezaţi pe scaune”.

Preşedintele a mai anunţat că, pentru copiii care sunt bolnavi, în ziua examenelor de Evaluare Naţională sau Bacalaureat, se va organiza un nou examen.

Astfel, Evaluarea Naţională se va desfăşura normal, pe 15 iunie. Pentru copiii bolnavi, izolați, găsiți cu febră la examen, o a doua sesiune a Evaluării Naționale va fi pe 29 iunie, a spus şeful statului.

Principalele declarații ale președintelui:

 • Avem şi astăzi aproape 200 de cazuri noi, aproape 200 de persoane la terapie intensivă, nu putem vorbi de o reducere a epidemiei, atenţie atenţie, atenţie în continuare
 • În privinţa măsurilor de relaxare, avem veşţi pozitive, câteva activităţi vor redeveni posibile
 • De la 1 iunie se redeschid terasele. E clar că e nevoie de unele măsuri foarte speciale: mesele la cel puțin 2 metri, maxim 4 persoane la o masă
 • Vom putea merge la plajă, dar și aici e nevoie de păstrarea distanței de doi metri
 • De la 1 iunie va fi reluat transportul internațional, rutier și feroviar, în condiții, sigur, de siguranță, de distanțare și de igienă.
 • Tot de la 1 iunie, vor deveni posibile spectacolele în aer liber, cu un număr de până la maximum 500 de spectatori, însă aceștia vor trebui să fie așezați pe scaune, la distanțele care sunt impuse de regulile de distanțare, cu un control foarte strict la intrare și, evident, cu respectarea tuturor normelor de igienă.
Ad placeholder
Direcția de Impozite și Taxe Locale a Sectorului 5 a dat 250.000 euro Antenei 3 și unei alte firme abonată la contracte cu Primăria Sectorului 5
Recomandări
Direcția de Impozite și Taxe Locale a Sectorului 5 a dat 250.000 euro Antenei 3 și unei alte firme abonată la contracte cu Primăria Sectorului 5
 

Deplasările în afara localității vor fi libere de la 1 iunie, nu va mai fi nevoie de declarație pe propria răspundere.

 • În ce privește competițiile sportive, avem și aici o veste bună. Se vor putea relua competițiile sportive începând din 1 iunie, dar – atenție! – pentru sporturile care se practică afară, în aer liber, și mai puțin sporturi de contact. Deci sporturile vor fi, competițiile vor fi posibile în aer liber, mai puțin sporturile de contact, și competițiile se vor desfășura în această etapă fără spectatori.
 • Examenele naționale vor avea loc fizic, așa cum au fost planificate și anunțate de câteva săptămâni
 • Evaluarea națională se va face începând din 15 iunie, apoi Bacalaureatul
 • Evaluarea Naţională, din 15 iunie, pentru copiii însă care sunt bolnavi, care sunt găsiţi cu febră, care sunt izolaţi cu familia la domiciliu, care sunt într-o localitate sau cartier care se află în carantină, pentru aceştia se organizează o a doua sesiune de Evaluare Naţională, începând cu 29 iunie
 • Se va organiza şi a doua sesiune de Bacalaureat, în luna august
 • În final, dați-mi voie să vă repet, dragi români, dragi tineri, dragi elevi, dragi copii: cu toții vom reuși să trecem cu bine peste această perioadă de epidemie dacă respectăm distanțarea, purtăm mască în spațiile închise și avem grijă să ne spălăm pe mâini cât mai des.
Ad placeholder
Printr-un document oficial, Raed Arafat și șefa DSP-urilor îi amenință cu închisoarea pe cei scoși din izolare de Curtea Constituțională!
Recomandări
Printr-un document oficial, Raed Arafat și șefa DSP-urilor îi amenință cu închisoarea pe cei scoși din izolare de Curtea Constituțională!
 

Întâlnirea are loc cu câteva ore înainte de şedinţa de Guvern în care se vor lua deciziile privind primul val de relaxare de după declararea stării de alertă.

La şedinţă participă premierul Ludovic Orban, ministrul afacerilor interne, Marcel Vela, ministrul educației și cercetării, Monica Anisie, ministrul sănătății, Nelu Tătaru, ministrul economiei, energiei și mediului de afaceri, Virgil Popescu, ministrul apărării naționale, Nicolae Ciucă, ministrul justiției, Cătălin Predoiu, și Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Preşedintele Klaus Iohannis declara, miercuri, despre epidemia de coronavirus, că România se află încă pe un platou şi depinde de fiecare dacă se va depăşi această etapă.


Ad placeholder
Ad placeholder
Ad placeholder
Ad placeholder
Ad placeholder
Citeşte şi:

Profesor american, despre învățământul online: “Este bine să recunoaștem că nici cel mai mare efort din partea noastră nu-i va satisface pe mulți dintre studenți”

Cum s-au încheiat celelalte epidemii provocate de un coronavirus? Pentru MERS și SARS nu există nici astăzi vaccin sau tratament

Suspendarea zborurilor până pe 16 iunie provoacă revoltă în rândul pasagerilor: “Este strigător la cer. De trei luni suntem blocați în SUA”

Fiica lui Ionel Ganea, acuzații brutale: „A fost violent cu familia, nu știu cum a rezistat mama atât!” » Unde ar fi surprins-o pe amanta fostului internațional
PARTENERI - GSP.RO
Fiica lui Ionel Ganea, acuzații brutale: „A fost violent cu familia, nu știu cum a rezistat mama atât!” » Unde ar fi surprins-o pe amanta fostului internațional
Horoscop 4 iulie 2020. Racii reușesc să restabilească o comunicare sinceră cu apropiații
HOROSCOP
Horoscop 4 iulie 2020. Racii reușesc să restabilească o comunicare sinceră cu apropiații
RECOMANDĂRI
Parteneri
 
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close