Mergi direct la conținut »
UPDATE | Guvernul a demarat proiectul spitalelor regionale, prin aprobarea indicatorilor pentru studiul de fezabilitate al Spitalului Regional de Urgenţă Iaşi
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > UPDATE | Guvernul a demarat proiectul spitalelor regionale, prin aprobarea indicatorilor pentru studiul de fezabilitate al Spitalului Regional de Urgenţă Iaşi

UPDATE | Guvernul a demarat proiectul spitalelor regionale, prin aprobarea indicatorilor pentru studiul de fezabilitate al Spitalului Regional de Urgenţă Iaşi

Guvernul a aprobat, marţi, în şedinţă indicatorii tehnico-economici ai studiului de fezabilitate pentru construcţia Spitalului Regional de Urgenţă Iaşi. E prima acţiune a Guvernului, după acuzaţiile privind nefolosirea fondurilor europene, pentru cele trei spitale regionale. Comisarul european Corina Creţu îi cerea, recent, premierului, să comunice la Bruxelles punctul de vedere oficial al Guvernului în privința celor trei spitale regionale de la Iași, Cluj și Craiova. 

De Valentina Postelnicu,

UPDATE. Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru spitalul regional Iaşi, investiţie al cărui cost total se va ridica la 500,3 milioane de euro, a anunţat marţi ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea. Cele trei spitale regionale, de la Cluj, Craiova si Iaşi au demarat în 2014, în Guvernul Ponta.

„Am aprobat, prin hotărâre de Guvern, indicatorii tehnico-economici pentru spitalul regional Iaşi. Un spital care va avea o suprafaţă desfăşurată de 148.885 de metri pătraţi, va avea 850 de paturi şi va avea 19 săli de operaţii. Paşii următori, după această aprobare a indicatorilor tehnico-economici, sunt depunerea cererii de finanţare la Bruxelles, pregătirea şi derularea licitaţiilor pentru proiectare şi execuţia contractelor, apoi demararea efectivă a construirii spitalului. Durata de realizare a investiţiei, conform studiului de fezabilitate întocmit de către consultanţii Băncii Europene de Investiţii, este de 84 de luni, durata efectivă de construcţie 48 de luni”, a declarat Sorina Pintea, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Ministrul Sănătăţii a precizat că unitatea sanitară de la Iaşi va funcţiona ca spital de urgenţă de nivel înalt şi va fi organizată, în premieră, pe centre de servicii.

„De exemplu, Centrul de cap şi gât, Centrul de chirurgie toracică, Centrul de chirurgie abdominală, Centrul de medicină internă, Centrul pentru mamă şi copil şi va utiliza tehnologii medicale avansate. Acest spital regional de urgenţă va fi dotat şi cu heliport”, a spus Pintea.


„Luăm astăzi (marţi – n.r.) o decizie importantă pentru construcţia Spitalului Regional de Urgenţă Iaşi, un proiect aşteptat de cetăţenii din această regiune. Aprobăm indicatorii tehnico-economici ai studiului de fezabilitate, pasul premergător depunerii cererii de finanţare la Comisia Europeană. Costul Spitalului Regional de Urgenţă Iaşi este estimat la 500 de milioane de euro cu TVA, din care 150 de milioane euro finanţare nerambursabilă”,  spus Dăncilă.

Ea a precizat că Spitalul va avea 850 de paturi în regim de spitalizare continuă şi 45 de paturi pentru spitalizare de zi şi va oferi servicii medicale de înaltă complexitate, inclusiv tehnologii avansate de diagnostic şi tratament pentru cetăţenii din întreaga regiune.

Premierul a adăugat că spitalele regionale reprezintă „un punct strategic” în programul de guvernare şi vor fi realizate „în pofida criticilor şi obstacolelor pe care le ridică adversarii politici”.

„Suntem într-un stadiu avansat şi în această vară vom adopta şi indicatorii tehnico – economici ai studiului de fezabilitate pentru Spitalul de Urgenţă de la Cluj, astfel încât şi acest obiectiv să aibă o perspectivă certă de finanţare şi de realizare”, a menţionat Dăncilă.

Corina Crețu, comisar european pentru politică regională, i-a scris premierului Viorica Dăncilă și i-a cerut acesteia să comunice la Bruxelles punctul de vedere oficial al Guvernului în privința celor trei spitale regionale de la Iași, Cluj și Craiova.

În scrisoarea adresată premierului Dăncilă, Corina Crețu sublinia că sprijinirea implementării cu succes și la timp a celor trei spitale regionale rămâne prioritatea zero pentru ea și pentru Comisia Europeană, iar în acest sens este esențială accelerarea pregătirii proiectelor și îmbunătățirea orientării și a coordonării în cadrul ministerelor de resort (Ministerul Sănătății, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Dezvoltării Regionale).


Citeşte şi:

România va avea un registru național automatizat pentru infractorii sexuali. Legea a pornit de la un avocat din Bacău, șocat de cazul unui pedofil care se plimba nestingherit în fața unei școli

 
 
Close
Close
Închide