Mergi direct la conținut »
Guy Verhofstadt amenință ALDE cu excluderea dacă nu încep să respecte statul de drept
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Guy Verhofstadt amenință ALDE cu excluderea dacă nu încep să respecte statul de drept

Guy Verhofstadt amenință ALDE cu excluderea dacă nu încep să respecte statul de drept

Guy Verhofstadt, preșditeele ALDE la nivel european, a amenințat formațiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu cu excluderea din familia europeană dacă nu vor respecta statul de drept și cerințele MCV.

Într-un mesaj scris, miercuri, pe contul său de Facebook după întâlnirea cu parlamentarii ALDE din România, Verhofstadt a spus că ”Mesajul meu către parlamentari este că România se află la o răscruce de drumuri: poate fie să respecte și să apere principiile democratice, respectând pe deplin statul de drept, fie să alege o cale iliberală. Îi voi încuraja să aleagă prima opțiune, dar dacă o aleg pe a doua, mesajul meu este clar: nu în numele nostru și cu siguranță nu cu numele nostru!”

Marți, liderul grupului ALDE din Parlamentul European, a răspuns într-o scrisoare criticilor formulate de preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, după votul din PE asupra rezoluţiei privind statul de drept din ţara noastră, avertizând că România se află „la o răscruce” şi are de ales între calea iliberală şi respectarea standardelor UE.

Adresându-i-se cu formula „Dragă Călin”, Guy Verhofstadt îşi exprimă surprinderea că liderul liberal român s-a plâns că textul rezoluţiei, adoptată săptămâna trecută de Parlamentul European cu susţinerea a două treimi din grupul ALDE, a fost pregătit „fără consultări”, că s-a bazat pe informaţii „părtinitoare”, că Parlamentul European „se dedă unei practici de acuzare publică”.

„Aşa cum bine ştiţi, lucrurile stau exact invers: rezoluţia a fost rezultatul unei consultări aprofundate atât între interlocutorii Parlamentului European şi Guvernul român, cât şi între grupul ALDE şi partidul pe care îl conduci”, a scris liderul ALDE din PE în deschiderea scrisorii sale, obţinută marţi de Agerpres.

Călin Popescu-Tăriceanu a transmis, pe 18 noiembrie, grupului european ALDE o scrisoare în care afirma că Rezoluţia PE privind statul de drept are la bază opinii partizane şi că liberal-democraţii români sunt „profund îngrijoraţi” de punerea în scenă a unei acţiuni după modelul procuraturii.


Citește și: Un sat locuit de români a dat lovitura cu o afacere care are succes pe 5 continente! Cu banii câștigați, locuitorii și-au asfaltat un drum!


 

Close
Închide
  Close