Mergi direct la conținut »
Guy Verhofstadt amenință ALDE cu excluderea dacă nu încep să respecte statul de drept
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

Guy Verhofstadt amenință ALDE cu excluderea dacă nu încep să respecte statul de drept

Guy Verhofstadt, preșditeele ALDE la nivel european, a amenințat formațiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu cu excluderea din familia europeană dacă nu vor respecta statul de drept și cerințele MCV.

Într-un mesaj scris, miercuri, pe contul său de Facebook după întâlnirea cu parlamentarii ALDE din România, Verhofstadt a spus că ”Mesajul meu către parlamentari este că România se află la o răscruce de drumuri: poate fie să respecte și să apere principiile democratice, respectând pe deplin statul de drept, fie să alege o cale iliberală. Îi voi încuraja să aleagă prima opțiune, dar dacă o aleg pe a doua, mesajul meu este clar: nu în numele nostru și cu siguranță nu cu numele nostru!”

Marți, liderul grupului ALDE din Parlamentul European, a răspuns într-o scrisoare criticilor formulate de preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, după votul din PE asupra rezoluţiei privind statul de drept din ţara noastră, avertizând că România se află „la o răscruce” şi are de ales între calea iliberală şi respectarea standardelor UE.

Adresându-i-se cu formula „Dragă Călin”, Guy Verhofstadt îşi exprimă surprinderea că liderul liberal român s-a plâns că textul rezoluţiei, adoptată săptămâna trecută de Parlamentul European cu susţinerea a două treimi din grupul ALDE, a fost pregătit „fără consultări”, că s-a bazat pe informaţii „părtinitoare”, că Parlamentul European „se dedă unei practici de acuzare publică”.

„Aşa cum bine ştiţi, lucrurile stau exact invers: rezoluţia a fost rezultatul unei consultări aprofundate atât între interlocutorii Parlamentului European şi Guvernul român, cât şi între grupul ALDE şi partidul pe care îl conduci”, a scris liderul ALDE din PE în deschiderea scrisorii sale, obţinută marţi de Agerpres.

Călin Popescu-Tăriceanu a transmis, pe 18 noiembrie, grupului european ALDE o scrisoare în care afirma că Rezoluţia PE privind statul de drept are la bază opinii partizane şi că liberal-democraţii români sunt „profund îngrijoraţi” de punerea în scenă a unei acţiuni după modelul procuraturii.


Citește și: Un sat locuit de români a dat lovitura cu o afacere care are succes pe 5 continente! Cu banii câștigați, locuitorii și-au asfaltat un drum!


 

Close
Închide
  Close