Mergi direct la conținut »
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Un sat locuit de români a dat lovitura cu o afacere care are succes pe 5 continente! Cu banii câștigați, locuitorii și-au asfaltat un drum!

Un sat locuit de români a dat lovitura cu o afacere care are succes pe 5 continente! Cu banii câștigați, locuitorii și-au asfaltat un drum!

Satul ucrainean Voloka, în care populația este formată în proporție de 95% din etnici români, este situat aproape de orașul Cernăuți și iese în evidență prin drumurile bune și arhitectura modernă. Dar localitatea este renumită în toată lumea în primul rând datorită sutelor de oameni de afaceri de aici care și-au dedicat viața producției de rochii de mireasă.

În satul cu o populație de 3.000 de persoane, există cinci fabrici și aproape patru sute de întreprinderi individuale. Toată lumea se ocupă, însă, cu același lucru: face rochii de mireasă.

Pe strada principală pot fi văzute halele unde sunt cusute rochiile de mireasă. În multe fabrici și manufacturi poate fi văzută tehnică din Elveția, aparate destul de costisitoare. Iar pentru ca transportul să fie mai ușor, dar și pentru a se mândri cu satul lor, sătenii au adunat mână de la mână 300.000 de dolari și și-au asfaltat drumul din sat.

Oamenii nu sunt, însă, foarte încântați să vorbească cu presa despre afacerile lor, considerând că nu au nevoie de publicitate. Rochiile de mireasă pe care le realizează se vând în toată lumea, din Cernăuți, principala piață de desfacere, și Kiev, capitala Ucrainei, până în Lisabona sau Polonia. Rochiile lor de mireasă au ieșit chiar din Europa și s-au vândut în Africa, Asia și alte colțuri ale lumii.

Singurul care a fost de acord să vorbească cu reporterii currenttime.tv, cei care au realizat un reportaj despre satul de creatori de rochii, a fost Marin Guraluk, un fost profesor de matematică, devenit între timp proprietarul uneia dintre cele mai mari fabrici din Voloka.

Înalta Curte repune pe rol cazul de prelevare de organe, relatat de Libertatea, și-i recheamă la audieri pe procurorul și pe medicul acuzați de DNA că au luat ilegal organele!
Recomandări

Înalta Curte repune pe rol cazul de prelevare de organe, relatat de Libertatea, și-i recheamă la audieri pe procurorul și pe medicul acuzați de DNA că au luat ilegal organele!

El povestește că nu știa nimic despre creatul rochiilor de mireasă până când a cunoscut-o pe soția sa. Bărbatul spune că până la nunta sa știa doar că viitoarea soție coase ceva cu prietenele. Dar când în ziua nunții a văzut-o pe aleasa inimii sale îmbrăcată cu o rochie cusută de ea însăși, i-a venit ideea de a deschide o afacere cu asemenea produse.

„Acum patru ani, când a început Maidanul, apoi Crimeea și Donbasul, mă gândeam să-mi duc familia în România, iar eu să merg pe front. Apoi m-am gândit: cine are nevoie de viața mea? Aici măcar fac ceva, aşa că m-am luat în mâini și ne-am apucat de lucru”, mărturisește bărbatul.

În prezent, prețurile pentru rochii variază de la 300 de dolari unele simple, până la 1.000 de dolari cele mai complicate și cu broderie manuală. Cea mai scumpă rochie realizată de Guraluk s-a vândut cu 8.000 de dolari.


Citește și: Subteranele grevei de la metrou. Culmea legislației: protestul care afectează 700.000 de oameni trebuie să aibă loc pentru a se stabili dacă e legal sau nu!


 

Close
Închide
  Close