În Parcul Copou, care este acoperit toamna de un covor impresionant de frunze multicolore, echipele sunt la datorie.

„Pe zona asta sunt 10 oameni, cu turbo suflante. Le adunăm şi mecanic, şi manual, cu grebla, apoi le încărcăm în camion”, explică o angajată de la Servicii Publice Iași.

Copou este zona cu cele mai multe spații verzi și cei mai mulți copaci, ceea ce înseamnă și cel mai mare volum de lucru pentru angajații serviciului de salubrizare. Din acest loc se strâng zilnic 3-4 camioane de frunze.

Toate resturile vegetale din Iași ajung ulterior la stația locală de compostare, unde sunt transformate în îngrășământ ecologic.

Laurențiu Ivan, directorul Servicii Publice Iași, explică modul de funcționare a instalației: „Putem vorbi undeva la peste 150 de metri cubi de frunze. Batalul nostru are o capacitate de 400 de metri cubi. Producem această cantitate de compost, îl sortăm, durează undeva la două luni și jumătate și îl folosim.”

Compostul rezultat este utilizat primăvara pentru întreținerea spațiilor verzi ale orașului, însă o parte semnificativă este destinată vânzării.

Locuitorii pot cumpăra compostul obținut din frunzele orașului la prețuri accesibile:

  • 20 de litri – 16 lei
  • 50 de litri – 31 de lei

Produsele sunt căutate de grădinari și de cei care își amenajează spații verzi private.

Dacă frunzele ar fi lăsate pe spațiile verzi, acestea s-ar degrada complet până primăvara. Prin compostare, Iașiul reușește să transforme un deșeu sezonier într-o resursă utilă.

Stația de compost funcționează de trei ani, iar investiția inițială a fost de 400.000 de lei.

Abonați-vă la ȘTIRILE ZILEI pentru a fi la curent cu cele mai noi informații.
ABONEAZĂ-TE ȘTIRILE ZILEI
Urmărește cel mai nou VIDEO
Comentează
Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.