La săniuş
● Verifică, mai întâi, săniuţa: dacă este din lemn sau din placaj, să nu aibă scânduri crăpate sau rupte (aşchiile pot răni copilul). Să nu fie prea mare şi prea grea pentru vârsta lui, să aibă şezutul căptuşit, moale şi confortabil, iar cadrul metalic să fie rezistent.
● Verifică personal locul unde vrea să se dea cu sania: o pantă prea abruptă, denivelările, ochiurile de gheaţă, zonele fără zăpadă, copacii şi bolovanii pot face ca sania să se răstoarne. Ca să nu mai vorbim despre pericolul extrem pe care-l reprezintă “pârtiile” care sfârşesc într-o stradă cu trafic auto!
● Nu-i permite cu nici un chip să lege sania de un vehicul – automobil, căruţă etc.
La patinoar
● Aşteaptă ca micuţul tău să împlinească 3-4 ani, înainte de a-i pune patinele în picioare – abia la această vârstă este capabil să-şi păstreze echilibrul pe gheaţă.
● Verifică dacă patinele sunt fix pe măsura lui şi că sunt bine legate până sus.
● Asigură-te că nu-i vine ideea năstruşnică de a merge să patineze pe suprafaţa de apă îngheţată (o baltă, un lac etc.)!
● Nu-l lăsa să ia cu el bomboane, ciocolată, gumă de mestecat etc. Dacă se îneacă din greşeală, poate să cadă şi să se lovească destul de rău. În plus, un patinator întins pe gheaţă este un obstacol ce declanşează căderi în lanţ, urmate de accidentări mai uşoare sau mai grave.
La schi
● Casca de protecţie, ochelarii cu filtru UV, genunchierele şi cotierele sunt obligatorii!
● Nu-l lăsa să plece pe pârtii neamenajate sau în zone în care este singur.
● Bocancii, clăparii, schiurile trebuie să fie pe măsura copilului.
● Neapărat să aibă, într-un buzunar bine închis, telefonul mobil!
E bine echipat?
Hainele trebuie să fie pe măsura lui (ca să nu-i stânjenească mişcările), confecţionate din materiale impermeabile şi bine căptuşite (pentru a amortiza eventualele căderi). Să aibă mănuşi şi pe cap căciuliţă groasă – cea mai mare cantitate de căldură se pierde la nivelul capului!