UPDATE 12.00: DNA cere pedeapsă cu executare pentru Dragnea.  Procurorii au cerut în fața judecătorilor de la Curtea Supremă ca Liviu Dragnea să fie închisoare cu executare, în procesul în care este judecat pentru pentru instigare la abuz în serviciu.

„Apreciem că în cazul tuturor legea veche este  cea favorabilă. Mai ales în cazul celor cu câte două infracțiuni din cauza regulii concursului. Privind activitatea acestora, noi credem că a fost în măsură să încalce regula instituției publice, iar aceștia au încălcat flagrant statutul funcționarului public, care e o lege primară. Conduita, valorile încălcate, duc la cererea de executare în detenție a pedepsei închisorii”, a declarat procurorul DNA.

Pentru ceilalți inculpați, procurorul DNA a cerut pedepse de trei ani și șase luni de închisoare.

„Pentru Adriana Botorogeanu, Mirela Chera, Ionel Marineci, având în vedere conduita acestora, de recunoaștere a faptelor, dar cu nuanțare, aplicați pedepse orientate către minimum de trei ani pentru abuz și minim pentru abuz de șase luni”.

În ceea ce îl privește pe liderul PSD, procurorul DNA a cerut șapte ani de închisoare pentru faptele comise de Liviu Dragnea. Aceeași pedeapsă a fost cerută și pentru Alesu Floarea și Miloș Rodica. „Orientați pedepsele spre mediu de șapte ani și șase luni pentru abuz și doi ani și jumătate mediul pentru fals”, a mai spus procurorul DNA.

Totodată, procurorii DNA au punctat că faptele comise în acest dosar de către Liviu Dragnea sunt „concurente cu faptele din dosarul referendumul, astfel că se impune anularea suspendării executării pedepsei și transformarea într-o pedeapsă cu executare”.

În ceea ce o privește pe Bombonica Prodana, fosta soție a lui Liviu Dragnea, pentru că și-a plătit prejudiciul.

UPDATE 10.00: Procesul lui Liviu Dragnea, la final. ICCJ a constatat ca fiind încheiată cercetarea judecătoarească și dă cuvântul procurorului DNA.

UPDATE 9.30: Supliment de declarație pentru Alesu Floarea și Miloș Rodica.

Alesu Floarea:

ICCJ: Când ați devenit director cele.foua persoane erau deja angajate da?,

Alesu Floarea: Da, Botorogeanu și Stoica erau deja angajate. Erau deja semnate contractele de munca ale acestora.

ICCJ: Când au fost angajate?

Alesu Floarea: Una a fost angajată pe vremea lui Marineci. Pe întreaga perioadă în care cele două au avut contract de muncă au avut calitatea de personal contractual și nu funcționar public în sensul legii 188. Existau comisii de disciplină separate pentru funcționari și pentru personalul contractual.

Miloș Rodica:

ICCJ: Dvs ați semnat contractele de munca?

Miloș Rodica: Nu contest că eu am semnat acele două contracte. S-a făcut legal urmare unui concurs. Domnul procuror era în fața mea când dădeam declarație de suspect a doua oară. Am foat chemată pentru lămuriri. Nu am înțeles lămuririle. În schimb procurorul îmi flutura o hârtie prin fata și mi-a spus ca el poate să-mi dea NUP, dar că nu vrea pentru că nu știe cu cine țin eu. Mi-a spus să mă descurc cu Justiția. În sensul că mă va trimite în judecată.

A început cu presiunea ca rămân pe drumuri, ca pierd serviciul, ca o sa mor de foame.

Cred ca a făcut asa pentru ca vroia sa ajungă la domnul Dragnea. Știți unde vrem să ajungem, mi a spus expres procurorul.

Eu pe Dragnea l-am întâlnit profesional în două situații. Consider că a este un proces injust. Am ajuns aici fără niciun fel de vina. Mi-am făcut treaba acolo la locul de muncă.

DNA a respins susținerile Rodicăi Miloș și a spus că această am fost asistată de avocat ales la acel moment, iar declarația despre care insinuează ca ar fi fost dată sub presiune a fost înregistrata audio.

UPDATE 9.00: Liviu Dragnea a ajuns la Curtea Supremă, unde vor fi prezentate pledoariile finale în cazul în care este judecat pentru instigare la abuz în serviciu. La sosire, președintele PSD nu a făcut nicio declarație. 


Dosarul a fost trimis în instanţă de Direcția Națională Anticorupție (DNA) în iulie 2016, iar procesul a început pe fond în ianuarie 2017, având 13 termene de judecată.

Liviu Dragnea a fost întâmpinat în mai multe rânduri de protestatari în faţa Instanţei supreme, având loc şi incidente, aşa cum s-a întâmplat în octombrie 2017, când secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a venit însoţit de bodyguarzi, care s-au îmbrâncit atât cu protestatarii, dar şi cu jurnaliștii, chiar dacă la faţa locului se afla un dispozitiv impresionant de jandarmi.

Fosta soţie a lui Dragnea, Bombonica Prodana, a fost singurul inculpat care a refuzat să dea o declaraţie în faţa magistraţilor, în schimb a ridicat o excepţie de neconstituţionalitate a unui articol din Codul Penal, care reglementează infracţiunea de abuz în serviciu.

Mai mult, în martie 2018, ea a cerut încetarea procesului împotriva sa, susţinând că a achitat prejudiciul în acest dosar.

Au recunoscut totul

Trei dintre inculpaţi – Adriana Botorogeanu, Gheorghe Nicuşor şi Anisa Stoica – şi-au recunoscut vinovăţia şi au cerut judecare prin procedură simplificată, însă cererea lor a fost respinsă de preşedintele completului de judecată, Ştefan Pistol.

Cele mai importante declaraţii în dosar au fost date de Floarea Alesu, fosta şefă a DGASPC Teleorman, care spunea, în mai 2017, că Liviu Dragnea ştia de situaţia celor două angajate care nu veneau la serviciu şi lucrau de fapt la sediul PSD Teleorman.

De asemenea, Mirela Chera (martor), şef serviciu asistenţă socială în cadrul DGASPC Teleorman, declara la un termen al procesului din noiembrie 2017 că Liviu Dragnea era perceput în judeţul Teleorman ca “Dumnezeu” şi toţi îl ascultau deoarece “nimeni nu făcea altfel, să nu îl supere”.

Anisa Stoica, angajată de la DGASPC Teleorman, dar care şi-a desfăşurat activitatea la organizaţia locală a PSD, a declarat în sala de judecată că îi era frică de Liviu Dragnea, dar că nu făcea parte din “gaşca” acestuia şi nici nu s-a simţit protejată de el.

Părerea lui Dragnea

Liviu Dragnea a fost audiat pe 21 martie 2018, el susţinând în faţa magistraţilor că a fost trimis în judecată de DNA fără probe, doar pe “declaraţii, bârfe şi zvonuri auzite la şpriţ”.

Dragnea a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, a infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual.

În acelaşi dosar, a fost trimisă în judecată şi fosta soţie a lui Dragnea, Bombonica Prodana, la data comiterii faptei coordonator al Complexului de servicii destinate copilului şi familiei şi şef serviciu Secretariat din DGASPC Teleorman, cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.

De asemenea, au fost deferiţi justiţiei Floarea Alesu, fost director general al DGASPC Teleorman; Ionel Marineci, fost şef serviciu în cadrul Complexului de servicii destinat copilului şi familiei; Olguţa Şefu, la data faptelor director executiv adjunct al DGASPC Teleorman; Valentina Mirela Marinca, la data faptelor şef al Complexului de recuperare şi coordonator al Complexului de servicii destinate copilului şi familiei; Nicuşor Gheorghe, la data faptelor şef al Serviciului Administrativ, Patrimoniu, Tehnic, Aprovizionare; Constantin Claudiu Balaban, fost şef al Complexului de servicii destinate copilului şi familiei din municipiul Alexandria; Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica, ambele funcţionare în cadrul DGASPC Teleorman; Rodica Miloş (fostă Ogrija, fostă Drăghici), director executiv adjunct al DGASPC Teleorman, trimisă în judecată pentru angajări fictive la DGASPC Teleorman.

Ținute pe banii statului ani de zile

Conform DNA, Dragnea a intervenit pentru menţinerea în funcţie şi plata drepturilor salariale pentru două angajate de la DGASPC Teleorman, deşi ştia că acestea lucrau de fapt în cadrul organizaţiei PSD Teleorman.

Ancheta în acest caz a început în anul 2012, după ce procurorii au primit informaţii că Floarea Alesu, director executiv al DGASPC Teleorman, ar fi cerut mită de la familiile care doreau urgentarea procedurilor de adopţie în cazul copiilor instituţionalizaţi.

Ulterior, în decembrie 2013, procurorii au înregistrat o sesizare din oficiu cu privire la faptul că Floarea Alesu, în schimbul unor foloase necuvenite, proceda la menţinerea ilegală în posturi a două angajate de la DGASPC Teleorman, Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica.

Conform DNA, Adriana Botorogeanu era încadrată din anul 2005 la DGASPC Teleorman în funcţia de inspector de specialitate în cadrul Serviciului administrativ, în condiţiile în care ea figura şi ca salariat în cadrul unei societăţi comerciale din Alexandria.

De asemenea, Anisa Niculina Stoica era încadrată, din anul 2006, în funcţia de referent la Serviciul administrativ din DGASPC Teleorman.

Potrivit procurorilor, cele două angajate nu s-au prezentat la serviciu şi nici nu au prestat vreuna dintre activităţile înscrise în contractul lor muncă semnat cu DGASPC Teleorman, desfăşurându-şi de fapt activitatea la sediul organizaţiei judeţene PSD Teleorman. Cele două femei pretins protejate de Dragnea erau văzute la DGASPC doar când ridicau adeverințe

DNA susţine că, în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, Liviu Dragnea coordona şi controla activitatea DGASPC Teleorman, instituţie în cadrul căreia au fost încadrate Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica.

Procurorii susţin că Liviu Dragnea a determinat-o pe Anisa Niculina Stoica să se angajeze şi să fie remunerată în cadrul DGASPC Teleorman.

Dragnea mai este acuzat că a contribuit, prin influenţa pe care o avea în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, ca Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica să fie menţinute în funcţie la DGASPC Teleorman.

Citește și OMS se pregătește pentru “cel mai negru scenariu”: 34 de cazuri de Ebola au fost raportate în ultima lună

Urmărește-ne pe Google News
Abia eliberat din pușcărie, un fost fotbalist din Liga 1 a plecat în Anglia și lucrează ca livrator: "Ce sunt, animal?! Ce am văzut acolo m-a șocat"
PARTENERI - GSP.RO
Abia eliberat din pușcărie, un fost fotbalist din Liga 1 a plecat în Anglia și lucrează ca livrator: "Ce sunt, animal?! Ce am văzut acolo m-a șocat"
Ce a scris în biletul de adio tânăra polițistă care s-a sinucis în gara din Strehaia. Ți se rupe sufletul
Playtech.ro
Ce a scris în biletul de adio tânăra polițistă care s-a sinucis în gara din Strehaia. Ți se rupe sufletul
Poliţistul care a accidentat-o mortal pe Raisa pe trecerea de pietoni a recunoscut scena cu bocancul. Cum îşi justifică, însă, gestul
Observatornews.ro
Poliţistul care a accidentat-o mortal pe Raisa pe trecerea de pietoni a recunoscut scena cu bocancul. Cum îşi justifică, însă, gestul
Horoscop 21 ianuarie 2022. Capricornii sesizează avantajele contextului, dar nu le pot fructifica, pentru că sunt incomplete
HOROSCOP
Horoscop 21 ianuarie 2022. Capricornii sesizează avantajele contextului, dar nu le pot fructifica, pentru că sunt incomplete
Țările cu cele mai puternice armate din lume. Pe ce loc se clasează România
Știrileprotv.ro
Țările cu cele mai puternice armate din lume. Pe ce loc se clasează România
Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre fostul patron al lui Poli Timişoara
Telekomsport
Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre fostul patron al lui Poli Timişoara
AZI PENTRU MÂINE. La ce să ai grijă și acum, chiar dacă sărbătorile s-au terminat
PUBLICITATE
AZI PENTRU MÂINE. La ce să ai grijă și acum, chiar dacă sărbătorile s-au terminat