Igor Dodon vrea să-l revoce pe ambasadorul Republicii Moldova în România

10 ianuarie 2017 16:54

Igor Dodon a anunţat că va cere Guvernului de la Chişinău revocarea ambasadorului în România, Mihai Gribincea, după ce acesta a declarat că este posibil ca decretul de retragere a cetăţeniei lui Traian Băsescu să fie declarat neconstituţional.

”Sunt surprins că descopăr că unii ambasadori au devenit avocaţi ai unor politicieni din ţara de reşedinţă şi au cam uitat cărui stat servesc”, a scris Igor Dodon, pe pagina sa de Facebook.

Preşedintele Republicii Moldova susţine că este şi mai grav “când aceştia fac comentarii politice în raport cu autorităţile statului care i-a trimis în misiune”.

”Aceasta vorbeşte fie despre calificarea proastă profesională a respectivului ambasador, fie despre angajamentele lui politice în detrimentul propriului stat şi a conducerii acestuia. Anume în aşa mod pot fi etichetate declaraţiile ambasadorului moldovean la Bucureşti, care şi-a permis comentarii impertinente şi incompatibile cu statutul său de Ambasador”, afirmă Dodon.

El anunţă că va cere Guvernului revocarea acestui ambasador şi ”înlocuirea lui cu o persoană care înţelege mai bine atât competenţele diplomatice, cât şi interesele statului Republica Moldova”.

Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Mihai Gribincea, a declarat într-o emisiune la Digi 24, că disputa din jurul cetăţeniei lui Traian Băsescu nu poate zdruncina ansamblul relaţiei bilaterale dintre cele două ţări. El a estimat, totodat[,pe baza celor spuse de unii experţi, că decretul semnat de preşedintele Igor Dodon ar putea fi declarat neconstituţional.

”Din 2014, România este principalul partener comercial al Republicii Moldova – 24,8% din exporturi vin spre România, 13% din importuri vin din România. Deci avem nişte relaţii politice, dar şi la nivel de societate foarte intense, care nu cred că pot fi influenţate foarte mult de acest decret. Cu atât mai mult că, după cum aţi menţionat şi dumneavoastră, unul dintre parlamentarii din Republica Molodva a sesizat Curtea Constituţională cu privire la acest decret de retragere a cetăţeniei. Nu vreau să anticipez rezultatul, dar experţii în domeniu spun că şansele ca acest decret să fie considerat anticonstituţional sunt foarte mari”, a declarat ambasadorul Mihai Gribincea.

Deputatul liberal-democrat din Republica Moldova Grigore Cobzac a contestat la Curtea Constituţională de la Chişinău decizia preşedintelui Igor Dodon de a-i retrage cetăţenia lui Traian Băsescu. Preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon a semnat în urmă cu o săptămână decretul prin care i-a retras cetăţenia moldovenească lui Traian Băsescu.

 

Loading...
Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro