Deficitul bugetar: aproape de 3% din PIB în doar patru luni

Execuția bugetară publicată recent de Ministerul Finanțelor arată că România a atins un deficit de aproape 3% din PIB în primele patru luni ale anului 2025.

În 2024, deficitul s-a ridicat la 9,3%, iar ținta pentru 2025 este de 7%, potrivit angajamentelor asumate în fața Comisiei Europene.

În acest context, și președintele Nicușor Dan s-a întâlnit, joi, cu reprezentanții mediului asociativ de afaceri, la Palatul Cotroceni.  

Economistul Iancu Guda a relatat pe Facebook cum a fost contactat de Ilie Bolojan, preşedintele Senatului României, pentru idei de reforme.

„Domnul Bolojan m-a sunat inițial ieri-seară în jur de ora 20.00. \[…] Mi-a scris la 23.30 (atunci a terminat munca dl. Bolojan) și ne-am auzit pentru două minute, scurt și la obiect:  «Dl. Guda, muncim să facem România bine cu cele mai profunde reforme din ultimii 35 de ani. Nu suntem perfecți și nu le știm pe toate. Cu cât ne consultăm cu mai mulți experți și profesioniști, cu atât analizăm mai profund toate problemele și scade riscul să luăm decizii greșite, cu atât cresc șansele să facem bine. Doresc să vă ascult ideile și soluțiile dvs. pentru reducerea deficitului bugetar. Putem să ne vedem mâine? O discuție 1:1, fără presă, doar analize și dezbateri pe economie!»”.

„Haiducii Dobrogei”, canalul de Telegram unde Eugen Sechila îl promova pe Călin Georgescu și organiza tabere de supraviețuire asociate cu legionarismul
Recomandări
„Haiducii Dobrogei”, canalul de Telegram unde Eugen Sechila îl promova pe Călin Georgescu și organiza tabere de supraviețuire asociate cu legionarismul

Astfel, joi după-amiază, la ora două, analistul economic și Ilie Bolojan au stabilit să se întâlnească la Senat pentru a discuta o oră despre soluții legate de creșterea veniturilor, reducerea cheltuielilor și eficientizarea administrării financiare a statului. 

Consultare 1:1 la Senat: 21 de idei pe trei direcții strategice

Iancu Guda a venit pregătit cu patru pagini structurate în 21 de idei pe trei direcții strategice: creșterea veniturilor, scăderea cheltuielilor și o mai bună administrare a activelor și pasivelor statului.

„Am acceptat cu inima deschisă. Apoi am realizat că am prea multe idei pentru o oră”, a precizat Iancu Guda. 

Analistul economic a fost impresionat de profesionalismul lui Ilie Bolojan.

„Am fost prezent la +100 de consultări și dezbateri economice (…) Niciodată, dar niciodată nu mi s-a întâmplat să observ ceea ce am văzut astăzi la dl Bolojan.”

„Mi-a scris la 13:59 că întârzie 5 minute cu întâlnirea precedentă și că îmi mulțumește pentru înțelegere. Asta sincer m-a impresionat.”, a scris Iancu Guda.

„Dl Bolojan a deschis o agendă cu ZECI DE HÂRTII cu foarte multe notițe cu idei, fiecare numerotată… ajunsese astăzi la ideea numărul 178, toate acumulate în săptămâna curentă (3 zile). După discuția noastră, am observat că a mai notat 15 din cele 21 de idei. \[…] Impresionant cât de bine le-a structurat.”, a mai adăugat analistul economic.

Înțelegerea dintre Nicusor Dan și Ilie Bolojan pe tema majorării TVA. Când și cu cât va crește
Recomandări
Înțelegerea dintre Nicusor Dan și Ilie Bolojan pe tema majorării TVA. Când și cu cât va crește

Pe lângă abordarea meticuloasă, Guda a remarcat stilul de lucru orientat spre rezultate:

„Dl Bolojan a ascultat 90% din timp, a notat personal 15 idei și a ridicat niște întrebări extrem de bune și pertinente. Sincer, parcă vorbeam cu un economist, deși nu este de profesie.”

Prioritățile lui Ilie Bolojan: reducerea cheltuielilor înaintea majorării taxelor

Analistul Iancu Guda spune și că i-a plăcut „preocuparea obsesivă a dl Bolojan de a pune accent pe structura și ordinea ideilor”.

„Prima dată reducem cheltuielile (statul trebuie să strângă cureaua), apoi colectăm veniturile mai bine (înainte să creștem taxele, cum le colectăm mai bine pe cele existente) și doar cu aceste măsuri împreună să discutăm de posibile ajustări la unele taxe (în general, capitalul care este astăzi subtaxat în România, iar apoi cei care trăiesc deja bine și au multe active)”, a relatat Iancu Guda.

„Nu poate să sufere doar privatul, trebuie să trecem împreună prin această încercare și statul trebuie  să fie primul care să strângă cureaua, mai ales că este supraponderal”, i-ar fi spus Ilie Bolojan analistului economic. 

Atunci când l-a întrebat dacă poate da detalii despre întâlnire, Ilie Bolojan i-a răspuns: „Faceți ce vreți. Pe mine mă interesează că ne-am văzut și am analizat foarte multe idei bune. Noi vrem doar să facem treaba și să luăm decizii bune!”.

Nicușor Dan l-a nominalizat pe Ilie Bolojan prim-ministru I VIDEO
Recomandări
Nicușor Dan l-a nominalizat pe Ilie Bolojan prim-ministru I VIDEO

Vezi Rezultate BAC 2025 – notele la Bacalaureat 2025 au fost afișate! Cum depui contestație la BAC 2025 – model contestație!

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (1)
Avatar comentarii

ciobanudorin_2006 30.05.2025, 08:22

Omul da ideile lui dar politicienii le pun în practica ?E comic-tragic.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.