Președintele Nicușor Dan a declarat recent că trebuie făcute reduceri de 30 de miliarde de lei pentru reducerea deficitului la 7,5%, după ce în campania electorală a promis că nu va crește TVA.

Reduceri de cheltuieli

Mediul de afaceri a afirmat răspicat că nu este de acord cu noi creșteri de taxe, după ce deja au fost crescute de trei ori în ultimii trei ani.

Președintele Confederației Concordia, Dan Șucu, a cerut joi reduceri de cheltuieli, afirmând că mediul de afaceri nu este de acord cu creșteri de taxe.

„Noi avem un punct de vedere foarte clar – taxele plătite deja de către societăți sunt foarte mari. Din punctul nostru de vedere, problemele în ceea ce privește deficitul sunt legate de cheltuirea mult prea largă a banului public. Din punctul nostru de vedere, repet a zecea oară, nu suntem de acord cu creșterea de taxe”, a spus acesta, după întâlnirea mediului de afaceri cu președintele Nicușor Dan.

Programul Anghel Saligny

Consultantul fiscal Emilian Duca a dat mai multe exemple de cheltuieli ce se pot reduce masiv.

În primul rând este vorba de programe precum Anghel Saligny sau PNDL, unde primarii fac investiții în localități pentru drumuri sau conducte de gaze.

„Haiducii Dobrogei”, canalul de Telegram unde Eugen Sechila îl promova pe Călin Georgescu și organiza tabere de supraviețuire asociate cu legionarismul
Recomandări
„Haiducii Dobrogei”, canalul de Telegram unde Eugen Sechila îl promova pe Călin Georgescu și organiza tabere de supraviețuire asociate cu legionarismul

Însă PSD și UDMR se opun acestei idei.

„Ideal ar fi să se facă din reduceri de cheltuieli. Trebuie analiză și trebuie viteză. Nu sunt optimist, interesele sunt divergente. PSD trăiește în iluzia că primarii îi aduc voturi și vrea să îi protejeze”, a spus Duca.

Iar dacă statul dorește ca autoritățile locale să aibă bani de investiții, atunci comunele ar trebui unite, astfel încât să existe comune de 30.000-40.000 de oameni, fără a mai sta după fonduri guvernamentale.

emilian-duca-zf-ro-2-683x1024
Emilian Duca. Foto: zf.ro

Programele de antreprenoriat și subvențiile

„Apoi trebuie să eliminăm tot ce înseamnă fonduri date de stat pe programe de antreprenoriat, precum Start Up Nation, Femeia Antreprenor etc. S-a dovedit că nu au efect de antrenare în economie”, mai spune Duca.

Avocatul Gabriel Biriș dă și el alte exemple de cheltuieli ce pot fi reduse: Programul Rabla, subvențiile pentru partide, sumele forfetare acordate la Parlament, construcția de stadioane de către Compania Națională de Investiții (CNI).

Înțelegerea dintre Nicusor Dan și Ilie Bolojan pe tema majorării TVA. Când și cu cât va crește
Recomandări
Înțelegerea dintre Nicusor Dan și Ilie Bolojan pe tema majorării TVA. Când și cu cât va crește

„Ele nu par mari, dar se adună miliarde de lei”, punctează Biriș.

Abia după epuizarea reducerilor ar trebui trecut la alte măsuri, mai spun experții.

Evaziune la TVA

Una dintre problemele mari pentru care România are probleme financiare o constituie necolectarea la buget a taxelor actuale. Mai exact, este problema Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA).

România are trei cote de TVA: 5%, 9% și 19%. Cota de 5% se aplică în principal la energia termică, cea de 9% la alimente și medicamente, iar cea de 19% la restul produselor.

Dar România nu încasează nici măcar sumele datorate prin aceste cote din cauza fraudelor generalizate la TVA.

România are o gaură de 8 miliarde de euro la colectarea TVA, o treime din total, conform companiei de consultanță Forvis Mazars, citată de ȘtirileProTV.ro.

Taxa nu este plătită deoarece este decontată prin suveici de firme care își facturează între ele servicii și bunuri, iar la final intră în insolvență.

Taxarea inversă generalizată

Avocatul și finanțistul Gabriel Biriș a propus de ani buni ca măsură taxarea inversă. Aceasta va permite statului colectarea mai multor bani la buget.

„Eu zic că ne îndreptăm spre 10% deficit dacă nu facem nimic. Taxarea inversă se aplică și acum la cereale, imobile, telefoane și calculatoare peste 5.000 de euro. Dar ce spun eu este că în primul rând trebuie taxare inversă generalizată. Taxarea inversă ne rezolvă 5 miliarde de euro la buget dintr-un foc. Apoi e cam haos la ANAF, trebuie făcută ordine”, a declarat Biriș pentru Libertatea.

Nicușor Dan l-a nominalizat pe Ilie Bolojan prim-ministru I VIDEO
Recomandări
Nicușor Dan l-a nominalizat pe Ilie Bolojan prim-ministru I VIDEO

Taxarea inversă este un mecanism care permite evitarea fraudelor la TVA. Practic, fiecare firmă de pe un lanț de tranzacții va fi obligată să colecteze TVA de la partenerii de tranzacții.

Cum poate fi redus deficitul bugetar fără creșteri de taxe. Soluțiile economiștilor: tăierea investițiilor inutile și taxarea inversă la TVA
Gabriel Biriș

Nu strângem nici ce taxe avem

Libertatea a scris încă de anul trecut că una dintre variantele luate în calcul de guvernanți este majorarea cotei de TVA de la 19% la 21%, dar președintele Nicușor Dan a promis că aceasta nu va crește.

Reprezentanții mediului de afaceri au cerut în dese rânduri mai întâi colectarea TVA la nivelurile actuale înainte de creșterea acesteia.

Băgatul fricii în evazioniști

În al doilea rând, trebuie pusă ordine în conformarea voluntară cu privire la plata impozitelor, mai spune Biriș.

„Eu am propus declarații de patrimoniu pentru cei la care Fiscul bănuiește că au averi de peste un milion de euro. Îi înștiințezi, îi lași trei luni să își pună ordine în acte, apoi îi impozitezi cu 70% pe sumele nejustificate. Ei și acum trebuie să dea declarații fiscale dacă ANAF îi selectează pentru control. În al treilea rând, trebuie transparentizate sumele deținute în paradisuri fiscale”, mai spune avocatul.

Taxarea cu 70% a sumelor nejustificate este deja în vigoare din 2023. Îns Fiscul are probleme în a găsi evazioniștii.

Tăieri de sporuri la bugetari

În fine, Biriș mai spune că trebuie tăiate și sporurile la bugetari.

„S-a ajuns prea departe. Avem spor de antenă, spor de complexitate, spor de orice”, a mai precizat Biriș.

Dominic Fritz, președintele USR, a afirmat zilele trecute că doar sumele din sporul de antenă sunt 6 miliarde de lei anual, iar majorarea TVA cu un punct procentual ar aduce 7 miliarde de lei.

Însă consultantul fiscal Emilian Duca spune că nu se vor putea tăia peste tot.

„Mai avem și situații la sporul de antenă, acolo e ca la pensiile speciale: nu poți să tai totul deoarece unii bugetari chiar lucrează în preajma unor antene cu emisii. Dar da, sunt excese și trebuie eliminate”, a precizat acesta.

Consiliul Fiscal nu crede că putem evita taxele

În schimb, Daniel Dăianu – președintele Consiliului Fiscal – spune că nu se va putea reduce deficitul doar din tăieri de cheltuieli, ci trebuie și majorări de taxe.

„Deficitul bugetar este ca o cangrenă pentru economia și societatea românească. Trăim de ani buni peste posibilități, iar vina nu trebuie pusă doar pe umerii sectorului bugetar. Vorbim despre veniturile profesorilor, medicilor, nu doar despre funcționarii din ministere. Problema este profundă și necesită intervenții ferme, nu iluzii politice”, a spus Dăianu în urmă cu câteva zile.

Becali vrea majorarea impozitului pe profit la 20%

Omul de afaceri George Becali, care este și parlamentar AUR, a adus încă o idee: creșterea impozitului pe profit de la 16% la 20%.

Conform acestuia, firmele vor avea ceva mai mult de plătit, dar tot vor fi pe plus, iar o astfel de soluție este preferabilă în fața creșterii impozitului pe venit, care ar duce la scăderea salariilor pentru angajați.

PSD vrea impozitare progresivă

Pe de altă parte, PSD vrea trecerea la un sistem de impozitare progresivă, argumentând că România este printre puținele state din Uniunea Europeană care mai au cotă unică.

România are impozit pe venit de 10%, după ce acesta a fost redus în 2017 de către PSD de la 16%. Scăderea a venit ca urmare a unei alte măsuri luate de PSD, respectiv „Revoluția fiscală”, prin care s-au mutat toate contribuțiile de la angajator la angajat.

Mutarea contribuțiilor a venit la rândul ei pentru a anula majorările de salarii promise de PSD bugetarilor.

În UE, mai au cote unice aplicate veniturilor Bulgaria (10%), Ungaria (15%) și Estonia (20%).

UDMR, PNL și USR cer păstrarea cotei unice

Impozitul progresiv este însă respins atât de către UDMR, care are în acest moment Ministerul Finanțelor, cât și de USR și PNL.

„România, în acest moment, nu este pregătită. Nu știi venitul global, n-ai cum să calculezi venitul global. Fără venitul global, n-ai cum să faci o impozitare progresivă corectă, justă”, a declarat Kelemen Hunor, liderul UDMR, în urmă cu câteva zile.

Suspiciuni printre angajați

În același timp, angajații suspectează că o trecere la impozit progresiv înseamnă, de fapt, o creștere de taxe.

Mai exact, salariații din România s-ar trezi astfel cu o tăiere de salarii, iar pe rețelele sociale s-au pornit dezbateri furibunde cu privire la impozitarea progresivă.

De asemenea, unii susțin că se ajunge la situații ilogice: unii angajați din mediul privat care lucrează 12 ore să fie taxați mai mult decât bugetari care lucrează 8 ore.

În acest moment, chiar dacă impozitul pe venit este la fel, de 10%, cei care au venituri mari plătesc oricum sume mai mari la buget.

Alți critici au însă alt argument: impozitul progresiv nu a rezolvat situația bugetară nici în SUA, Franța sau Italia, toate fiind pe deficit.

Cota unică ne-a ajutat

România a avut impozit progresiv, dar a renunțat la el din 2005, când a fost adoptată cota unică. Aceasta este mai simplă și ajută la atragerea investițiilor străine.

În ultima sa formă, impozitul progresiv avea cinci praguri: 18%, 23%, 28%, 34% și 40%.

Revolta salariaților vine în contextul în care România are deja o taxare generală de 42%. Din salariul brut se rețin contribuții de muncă de 25%, contribuții de sănătate de 10% și impozit pe venit de 10%.

La acestea se adaugă 19% TVA pentru produse, astfel că senzația este că un român lucrează peste 60% din timp pentru stat.

Ce spun sindicatele

Sindicatele susțin, în principiu, cota progresivă, dar nu în modul în care este sistemul fiscal românesc la acest moment.

Mai exact, Bogdan Hossu – liderul Cartel Alfa – spune că sarcina fiscală este injustă, atât prin prisma faptului că toate contribuțiile sunt la angajat, cât și prin faptul că din impozitul pe profit se strâng la buget sume mult mai mici decât cele colectate de la salariați.

Mai exact, din impozitul pe venit s-a colectat în 2024 suma de 49,04 miliarde de lei, în timp ce din impozitul pe venit s-au strâns doar 35,98 miliarde de lei, conform execuției bugetare a Ministerului Finanțelor.

„Trebuie să fie cotă progresivă pentru că nu ne-am trezit noi mai deștepți decât cei din lumea civilizată. Cota unică pune o presiune prea mare pe cei cu venituri mici. În Germania, la un salariu brut de 2.000 de euro, neamțul rămâne cu 1.800 de euro în mână, pe când în România un angajat rămâne la aceeași sumă cu 1.100 de euro”, spune Hossu.

„Înainte de trecerea la cota progresivă trebuie să se rezolve situația repartizării sarcinii fiscale. Noi avem toate contribuțiile pe angajat. Apoi, e normal să se dezbată public chestiunea, nu în cerc închis ca acum. În al treilea rând, reforma trebuie făcută în condiții normale, dar pentru situații speciale bugetare cum este acum trebuie ca măsurile să fie limitate în timp, fie doar pe anul acesta, fie maximum și pe anul viitor”, a spus Hossu.

El spune că majorarea veniturilor trebuie să vină din diminuarea evaziunii fiscale, nu a creșterii taxelor. „Dar evaziunea fiscală alimentează toate partidele, indiferent de culoare”, acuză Hossu.

Liderul Cartel Alfa mai spune și că dacă politicienii vor ca populația să strângă cureaua, atunci ei ar trebui să fie primii care să arate, pentru a întări coeziunea socială. Și acesta spune că trebuie tăiate subvențiile la partide, reducerea numărului de secretari de stat și consilieri.

Cum poate fi redus deficitul bugetar fără creșteri de taxe. Soluțiile economiștilor: tăierea investițiilor inutile și taxarea inversă la TVA
Bogdan Hossu, președintele CNS Cartel Alfa. Foto: Agerpres

Glăvan: problema nu e niciodată la taxe, ci la cheltuieli

Profesorul de economie Bogdan Glăvan a criticat ideea reintroducerii impozitului progresiv și pe cei care o susțin.

„Sfatul socialiștilor a fost deja pus în practică ani la rând. Nu înțeleg de ce se victimizează ideologic. Fix asta au făcut Ciucă și Ciolacu: au mărit birurile, atât pe cele oficiale, cât și pe cel neoficial (inflația). Și? Care a fost rezultatul acestei politici nemaipomenit de înțelepte? La modă. Ei bine, un deficit astronomic. De ce? Eh, uite, aici pare că se termină știința de carte, aici pare că intrăm pe domeniul inexplicabilului. Pur și simplu pare un paradox: cum e posibil să faci cea mai mare inflație din ultimii 20 de ani, să mărești 3 ani taxele și să provoci un deficit în creștere?! Hai să mai încercăm o dată! – ne spun acești economiști”, a scris Glăvan pe Facebook.

Condamnați să guverneze

Consultantul fiscal Emilian Duca avertizeză însă că dacă PSD insistă cu cota progresivă și va rămâne în opoziție, atunci partidul se va sparge, iar Guvernul va fi votat cu parlamentari racolați.

„Multe lucruri depind de PSD, dar dacă PSD nu e de acord și nu intră la guvernare, atunci multă lume se va duce după Victor Ponta, iar George Becali va rupe parlamentari de la AUR și așa se va putea trece Guvernul”, a spus Duca.

Reforma companiilor de stat

Acesta aduce în discuție și reforma companiile de stat.

„Mai e un lucru foarte important: toate societățile de stat care nu sunt măcar pe zero ar trebui să intre în insolvență. Cele mai mari hoții se fac la societățile pe pierderi”, a punctat acesta.

Problema justiției

Duca mai spune și că problema principală în acest moment în România este justiția, atât din cauza corupției, cât și a beizadelelor care au omorât oameni și nu au ajuns în spatele gratiilor.

„Pentru câțiva derbedei care nu au ajuns la închisoare s-a întărit preconcepția populației cum că cei cu bani au tratament diferit și așa s-a întors țara cu fundul în sus la alegeri”, a conchis expertul.

Foto: Shutterstock, Agerpres

Vezi Rezultate BAC 2025 – notele la Bacalaureat 2025 au fost afișate! Cum depui contestație la BAC 2025 – model contestație!

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (7)
Avatar comentarii

misu50 30.05.2025, 10:36

Cel mai bun articol! Sa se inspire Bolojan de aici si cred ca nu se va ajunge la taxe marite. Dar daca isi baga coada iarasi psd-ua va fi vai si amar!

Avatar comentarii

parpalache 30.05.2025, 10:25

„Taxarea inversa” o face doar un stat suveran!Ori se știe ca tot ce ține de fiscalitate- trebuie aprobat de Comisia Europeana!Iar raspunsul il știe oricine-( care judeca cu mintea lui)-având in vedere ca 94% din cifra de afaceri aparține...multinaționalelor!Care ce sa vezi...nu prea sunt multi naționale!Sunt ale„partenerilor”care decid, in Comisia Europeana!Așa ca ramâne tot majorarea...INDIRECTA de TVA-prin tolerarea-daca nu chiar stimularea dublarii prețurilor(sub pretextul dublarii prețurilor la energie),cu dublarea corespunzatoare și a sumelor colectate din TVA- platit de consumatori-adica de cetațenii români!

Avatar comentarii

Moravurinoi 30.05.2025, 09:23

Sa intrebe pe ChatGPT, cum iesim din impas

Vezi toate comentariile (7)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.