Sursă: Facebook/Codruț Sebastian Neguț

Expert: „El a fost cel mai probabil introdus artificial”

În mijlocul acestui scandal, expertul Codruț Sebastian Neguț, specializat în comunicare vizuală și cu peste un deceniu de experiență în retuș digital, a publicat o analiză tehnică detaliată a imaginilor. Concluziile sale sunt ferme: fotografiile sunt falsificate.

Codruț Sebastian Neguț, a studiat la Birmingham City University, unde a obținut o diplomă de licență în arte, specializarea  Comunicare vizuală, potrivit profilului său de LinkedIn. În ultimii cinci ani a fost fotograf editorial colaborator pentru revista Glamour și Director de creație și fotograf la Aspirin.

„În scandalul curent, mi-am dat seama că sunt printre puținii oameni din România cu expertiza necesară pentru a analiza în mod profesionist dacă o imagine este reală sau falsificată. Am studiat Comunicare Vizuală și lucrez cu retuș digital complex de peste 10 ani”, a scris Codruț pe Facebook.

„Am analizat comparativ două dintre imaginile publicate de Elena Lasconi: una cu Victor Ponta și una cu Nicușor Dan, aparent realizate în același cadru. Concluzia la care am ajuns este clară: avem de-a face cu o singură imagine master, modificată digital pentru a părea două fotografii diferite. În imaginea cu Nicușor Dan, el a fost cel mai probabil introdus artificial, iar mașina din stânga a fost ștearsă digital”, a explicat profesionistul.

Rapoarte CIA despre falimentul economiei românești, desecretizate. Cum vedeau americanii criza datoriilor din România, din anii 80
Recomandări
Rapoarte CIA despre falimentul economiei românești, desecretizate. Cum vedeau americanii criza datoriilor din România, din anii 80

„Dovezi evidente” de manipulare a fotografiilor

Codruț Sebastian Neguț a identificat mai multe semne clare de manipulare, pe care le consideră „dovezi evidente” :

  • „Crop-ul și ușoara «strivire» a imaginii lui Nicușor Dan au fost modificate strategic pentru a ascunde faptul că mașina nu era prezentă în original.
  • Zgomotul de imagine este natural în fotografia cu Ponta, dar curățat digital în cea cu Nicușor Dan – o metodă folosită frecvent pentru a masca intervențiile.
  • O plantă din prim-plan, care în mod normal ar fi trebuit să acopere parțial fața lui Nicușor Dan, lipsește complet în acea imagine – semn că a fost eliminată intenționat.
  • Frunzele din dreapta sunt identice, la pixel, în ambele imagini. Fără un trepied și fotografiere simultană, acest lucru ar fi imposibil, mai ales dacă între cadre a trecut ceva timp. TOTODATĂ, plantele par că se mișcă agresiv!, dar DOAR planta care acoperă mașina lui Ponta, dovada că umplerea generativă a schimbat complet planta aceea (de aici și diferența majoră de poziție care te-ai aștepta să existe și în dreapta imaginii)
  • Reflexia din colțul stânga-jos, care apare pe mașina lui Ponta, a fost luată în calcul de către generarea automată (probabil cu generative fill) și reinterpretată drept «lumini în fundal» în poza cu Nicușor Dan.
  • Zona cu gardul unde era imaginea lui Ponta din imaginea cu Nicușor Dan este complet lipsită de detalii – algoritmul nu a reușit să creeze acolo un fundal coerent, motiv pentru care a fost mascată”.
Cine era Robert Lupu, zis Wolf, bărbatul care a împușcat-o pe Teodora Marcu în complexul rezidențial Cosmopolis
Recomandări
Cine era Robert Lupu, zis Wolf, bărbatul care a împușcat-o pe Teodora Marcu în complexul rezidențial Cosmopolis

O singură fotografie, „modificată”

În plus, metadatele fotografiilor, care pot fi verificate de oricine salvează fotografiile în computer și le trece apoi printr-un program de verificare, indică toate aceeași dată – 20 martie 2018, ora 09:14:29, un detaliu tehnic care subminează versiunea prezentată de Lasconi.

Sunt destul de sigur că este o fotografie unică, modificată în două variante.

„Pentru a crea impresia a două imagini diferite, autorii au operat modificări evidente: diferențe de crop, de culoare (una color, una alb-negru), una e un pic mai strivită decât cealaltă și intervenții digitale punctuale. Sunt destul de sigur că este o fotografie unică, modificată în două variante”, a concluzionat Codruț Sebastian Neguț.

„Ceva ce niciun jurnalist sănătos la cap nu ar face”

O fostă locuitoare din Cosmopolis, cartierul în care a fost împușcată Teodora, spune de ce a simțit nevoia să se mute după 12 ani: „Mă înfioram de vecinii pe care îi aveam”
Recomandări
O fostă locuitoare din Cosmopolis, cartierul în care a fost împușcată Teodora, spune de ce a simțit nevoia să se mute după 12 ani: „Mă înfioram de vecinii pe care îi aveam”

Jurnalista Codruța Simina, cunoscut expert în fact-checking și combaterea dezinformării, spune că postarea Elenei Lasconi era programată și că aceasta nu a verificat detaliile.

„Ceea ce a făcut (n.r. – Elena Lasconi) în seara asta, programat de aseară, e ceva ce niciun jurnalist sănătos la cap nu ar face: a postat niște imagini primite pe mail de la o sursă pe care nu o dezvăluie, dar care susține că e paparazzi. Fără să verifice nimic, fără vreun context altul decât cel din mailul care e blurat, așa cum i se solicita în mail. În imagini sunt niște oameni care apar în fața aceleiași construcții. Nici măcar nu știi dacă au fost acolo în aceeași seară, același an sau ceva”, a scris Codruța Simina pe Facebook.

Experta în dezinformare spune că aceste momente sunt „construite, montate, greu de verificat și lansate exact când nu mai pot fi gestionate”. În plus, nu Elena Lasconi trebuie să dea explicații.

Codruța Simina a mai arătat că o singură fotografie „este autentică”: cea cu Victor Ponta.

„Restul sunt marcate drept fiind fie generate, fie s-a intervenit pe ele. Acum rămâne să-l întrebăm pe domnul ViPi unde e locația”.

Postarea Elenei Lasconi

Elena Lasconi a sugerat că fotografiile, primite pe e-mail, au fost surprinse în decembrie 2024, după anularea primului tur al alegerilor prezidențiale și că ar fi legate de negocieri politice subterane. 

„Cred că era aranjamentul pentru candidatură”, a insinuat Lasconi, referindu-se la prezența lui Ponta în aceste cadre.

„Am primit un e-mail cu niște probe, în acest sens, și am vrut să văd dacă, întrebându-l, va recunoaște”, a declarat Lasconi într-o intervenție la Europa FM.

Fotografiile, postate pe pagina sa publică, îi arată, pe rând, pe Victor Ponta și Nicușor Dan, în fața aceleiași clădiri. 

În postare, Lasconi a cerut explicații directe: „În spiritul adevărului, cred că avem cu toții nevoie de niște explicații pentru aceste fotografii”.

Confruntarea cu Nicușor Dan

Dezvăluirile au fost precedate de un moment tensionat în cadrul unei dezbateri recente la Antena 3, când Lasconi l-a confruntat direct pe Nicușor Dan: „Aţi spus la un moment dat că v-aţi întâlnit cu Florian Coldea o singură dată la Ambasada Franţei. V-aţi mai întâlnit cu el şi în ce context?”. 

Nicușor Dan a dat un răspuns evaziv, referindu-se la un incident din octombrie 2024, ceea ce a provocat o reacție furibundă din partea contracandidatei sale. 

„Nu-mi place că ai minţit de mai multe ori şi pot să îţi dovedesc, dar nu vreau să te umilesc”, a mai spus Lasconi.

Reacția lui Victor Ponta

Atât Nicușor Dan, cât și Victor Ponta au respins vehement autenticitatea imaginilor.

Nicușor Dan a spus că pozele postate de Elena Lasconi „sunt un fals grosolan”.

„Această pretinsă întâlnire n-a avut loc niciodată”, a adăugat primarul Capitalei.

Victor Ponta și Nicușor Dan au anunțat că vor depune plângere penală împotriva Elenei Lasconi. 

Într-o conferință transmisă live pe Facebook, Ponta a spus: „Am în față Biblia și vreau să jur – nu m-am întâlnit nici cu Coldea, nici în 2025, nici în 2024, nici în 2023”. 

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.