Mergi direct la conținut »
Imnul Europei - Beethoven a compus muzica pentru "Odă bucuriei", care a devenit imnul oficial al UE
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Imnul Europei – Beethoven a compus muzica pentru „Odă bucuriei”, care a devenit imnul oficial al UE

Imnul Europei. Poetul și istoricul german Friedrich Schiller scria "Odă bucuriei" (An die Freude, în limba germană-n.r.) în anul 1785, pentru ca apoi să devină cunoscută în special pentru muzica pe care Ludwig van Beethoven a compus-o în a patra mișcare a Simfoniei a IX-a, pentru patru voci solo, cor și orchestră, în 1823.

De Dragoș Tănase,

Ulterior, interpretarea muzicală a lui Beethoven a devenit imnul Uniunii Europene (UE), însă fără versurile lui Friedrich Schiller.

Astfel, în anul 1972, Consiliul Europei a transformat „Odă bucuriei” în propriul său imn, iar în 1985 liderii europeni l-au adoptat ca imn oficial al Uniunii Europene. Un an mai târziu, Comunitatea Europeană a adoptat steagul european.

Așadar, melodia care simbolizează UE este un extras din Simfonia a IX-a compusă în 1823 de Ludwig Van Beethoven, compozitorul care a decis să transpună în muzică versurile poemului „Odă bucuriei”, scris de Friedrich von Schiller în 1785.

Imnul Europei simbol al valorilor comune are țărilor membre UE

Fără cuvinte, în limbajul universal al muzicii, acest imn dă glas idealurilor europene de libertate, pace și solidaritate. El nu simbolizează doar Uniunea Europeană, ci Europa în sens mai larg.

Totuși, imnul european nu își propune să înlocuiască imnurile naționale ale țărilor membre, ci să celebreze valorile lor comune.

Imnul Europei, interpretat cu ocazia ceremoniilor oficiale

Imnul Europei este interpretat în cadrul ceremoniilor oficiale la care este reprezentată Uniunea Europeană și, în general, la diferite evenimente cu caracter european, scrie Europa.eu.

Programul pentru achiziționarea de calculatoare pentru copiii săraci, inaccesibil de 16 ani. Profesor de la sat: “Nici unul dintre elevii mei nu se încadrează în condițiile absurde”
Recomandări

Programul pentru achiziționarea de calculatoare pentru copiii săraci, inaccesibil de 16 ani. Profesor de la sat: “Nici unul dintre elevii mei nu se încadrează în condițiile absurde”

 

Astăzi, 9 mai, pe lângă Ziua Europei, se sărbătorește Ziua Independenţei României, dar și Ziua Victoriei aliaţilor în cel de-al Doilea Război Mondial.

Tot astăzi, în Transilvania, are loc SUMMITUL DE LA SIBIU, când liderii europeni se reunesc pentru a decide viitorul Europei.

Anul trecut, sute de români au adus „Odă Bucuriei” în Piața Victoriei, de Ziua Europei (VIDEO). Atunci, mai mulți artiști, sub conducerea maestrului Nicolae Voiculeț, Fanfara Jandarmeriei Române și corurile reunite, Tulnicăresele din satul Avram Iancu, alături de alte câteva sute de români au organizat un flas-mob şi au adus „Odă Bucuriei” în Piața Victoriei de Ziua Europei.

Poemul „Odă bucuriei” exprimă viziunea idealistă a lui Schiller, care își dorea ca toți oamenii să se înfrățească – viziune împărtășită și de Beethoven.

Două măști pierdute în starea de alertă. Scenetă mută dintr-un salon de frizerie
Recomandări

Două măști pierdute în starea de alertă. Scenetă mută dintr-un salon de frizerie

 

Imnul Europei – „Odă bucuriei” – versuri (Friedrich Schiller, 1785):

Slavă ție stea curată
Voie bună pe Pământ
Sol din Rai cu Soare sfânt
Vrajă ta aduce iară
Pe popor lângă popor
Toți pe lume, frați noi suntem
Unde vii ușor în zbor.

Cine a avut norocul
De prieten bun să dea
Cine știe ce-i iubirea
Lângă noi cântind să stea
Fericit un suflet drag
Te poate face pe Pământ
Cine n-a simțit iubirea
Plece dintre noi plângând.


Citește și:

VIDEO/ CORESPONDENȚĂ DE LA SIBIU. Ce speră locuitorii orașului de la summitul la care se decide viitorul Europei. ”S-o ducem și noi mai bine, nu?”

SURSE: Socialiștii europeni se întâlnesc la Sibiu, dar nu au vrut să îi invite pe Dragnea și Dăncilă

Apelul Comun pentru Europa înaintea alegerilor europene, semnat de 21 de şefi de stat din UE

FOTO&VIDEO | Ultima tulnicăreasă din Apuseni. La Pătrăhăițești, în Alba, acasă la tanti Paraschiva, ascultând sârba moților și cum curge Arieșul


 

Close
Închide
  Close