Reporterii Libertatea Ștefan Pană și Dumitru Angelescu (foto) se află în Sibiu, de unde vor transmite toate informațiile pentru cititorii Libertatea.


Klaus Iohannis: „Discuţiile de astăzi ne-au întărit convingerea că putem scrie împreună viitorul Uniunii Europene”

UPDATE ora 18. 20 „România, ca țară care exercită Președinția Consiliului Uniunii Europene şi ca stat membru profund atașat consolidării proiectului european, a devenit astăzi centrul dezbaterii privind viitorul Uniunii Europene. Europa a venit în România! Este, istoric vorbind, prima reuniune a Consiliului European pe care România a avut șansa să o găzduiască”, a spus preşedintele.

„Europa a venit în România. Discuţiile de astăzi ne-au întărit convingerea că putem scrie împreună viitorul Uniunii Europene. Ne-am dorit şi pot să spun că am reşit să avem un Summit au unităţii, al determinării noastre de a continua proiectul european. Un proiect al stabilităţii, atât spre interior cît şi spre exterior, spre vecinii noştri”, a mai afirmat preşedintele.

El a spus că şi-a dorit, și acum la sfârșit poate să spună că au reușit, să avem un Summit al unității, al determinării noastre de a continua avansarea proiectului integrării europene, ca proiect fără precedent de democrație, prosperitate și pace, un proiect al stabilității atât spre interior, cât și spre exterior, spre vecinii noștri.

„Mă bucur că dinspre România pornește un mesaj pozitiv, unitar, al statelor membre şi al instituțiilor europene, deopotrivă, de a consolida Uniunea Europeană pe baza unui set clar de principii și valori. Acest mesaj de unitate rezonează într-o coerență perfectă cu motto-ul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, gândit în jurul principiului coeziunii, ca valoare comună europeană”, a precizat el.

„Transmitem astel un mesaj de unitate, cu ocazia zilei de 9 mai, Ziua Europei. Sper ca acest mesaj pozitiv să ajungă la cât mai mulţi cetăţeni şi să crească încrederea în forţa Uniunii Europene”, a mai spus preşedintele.

„Trebuie să asigurăm instrumentele necesare pentru a modela viitorul unei Uniuni mai eficiente. Ne dorim o agendă strategică care să reflecte o acțiune ambițioasă. Noua strategie trebuie să se concentreze pe consolidarea creșterii, pe creșterea securității. Ne dorim o comunicare mai bună, mai transperantă, mai intensă cu cetățenii europeni”, a subliniat președintele României.

Donald Tusk îi mulţumeşte preşedintelui Iohannis. în limba română: „Aţi organizat un summit excepţional. Puteţi fi mândri de munca depusă, aşa cum Europa e mândră de dumneavoastră. Pur şi simplu m-am îndrăgostit de Sibiu”

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk a spus că, fără să anticipăm rezultatele acestei dezbateri, pentru că va fi influenţată şi de alegerile pentru PE, poate să spună cu siguranţă, că liderii au demonstrat categoric că doresc să îşi sume deplina răspundere nu doar pentru provocări ci şi pentru Uniunea Europeană, în ansamblul ei.

”Iată ce am primit eu de la Helmuth Duckadam, a spus Tusk, arătând o pereche de mănuși de fotbal. „Am primit și un sfat foarte bun ca să ne apărăm mai bine interesele Uniunii Europene”, a spus el.

„Statele membre şi liderii aleşi democratic vor să formeze calea pe care merge UE, şi cum se dezvoltă. Este de dorit să gândim aşa, pentru a asigura funcţionarea eficientă a societăţii noastre” a spus el.

Preşedintele Consiliului European a anunţat că, imediat pe 28 mai, va convoca o reuniune a celor 28 lideri din UE, pentru a declanşa procesul de numire a conducătorilor instituţiilor europene.

Tusk i-a mulţumit preşedintelui Klaus Iohannis pentru organizarea summit-ului, el vorbind în limba română.

„Mulţumesc pentru organizarea şi găzduirea summitului de la Sibiu, când ne-am întâlnit în ianuarie. Am vorbit sincer, aţi organizat un summit excepţional, puteţi fi mândri de munca depusă, aşa cum Europa e mândră de dumneavoastră. Pur şi simplu m-am îndrăgostit de Sibiu”, a spus el.

Jean Claude Juncker: „România merită o atenție mai mare, ceea ce vom face în următoarele săptămâni”

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a declarat, la rândul lui, că România merită o atenţie mai mare şi că acest lucru se va întâmpla în următoarele săptămâni.

El a fost întrebat şi despre statul de drept din România. „Respectarea statului de drept e o chestiune în vigoare și azi, Timmermans se ocupă de asta”, a răspuns oficialul european.

„Românii își doresc stat de drept, avem și unii politicieni care nu-și doresc stat de drept în România”, a spus şi preşedintele Klaus Iohannis.

UPDATE ora 18.30: Președintele Klaus Iohannis, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și președintele Consiliului European, Donald Tusk, prezintă concluziile summitului de la Sibiu.

UPDATE ora 15.30 Preşedintele Klaus Iohannis a avut o întâlnire bilaterală, în marja Summitului informal al Uniunii Europene, de la Sibiu.

LIVE UPDATE - SUMMITUL DE LA SIBIU | Klaus Iohannis: "Discuţiile de astăzi ne-au întărit convingerea că putem scrie împreună viitorul Uniunii Europene"

UPDATE ora 15.30 Şefii de stat şi de guvern au un Dejun de lucru, la Muzeul Brukenthal din Sibiu.

LIVE UPDATE - SUMMITUL DE LA SIBIU | Klaus Iohannis: "Discuţiile de astăzi ne-au întărit convingerea că putem scrie împreună viitorul Uniunii Europene"

UPDATE ora 14.30 DECLARAȚIA DE LA SIBIU a fost adoptată, joi, de liderii Uniunii Europene. Este vorba de 10 angajamente, printre care apărarea „unei singure Europe”, o Europă ce va fi „un lider mondial responsabil”.

Textul declaraţiei a fost redactat de președintele Klaus Iohannis, cu ajutorul președintelui Comisiei Europene și al președintelui Consiliului European.

Întrebat, înaintea Summitului, dacă a redactat sau a scris cu pixul pe hârtie pe Declaraţia de la Sibiu, preşedintele Klaus Iohannis a declarat: „Am contribuit un pic la Declaraţia de la Sibiu”.

LIBERTATEA vă prezintă textul Declaraţiei de la Sibiu:

Noi, liderii Uniunii Europene, ne-am întrunit la Sibiu pentru a discuta și a privi înainte spre viitorul nostru comun.
Peste câteva săptămâni, cetățenii europeni își vor alege reprezentanții în Parlamentul European, la patruzeci de ani după exercitarea, pentru prima dată, a acestui drept fundamental. O Europă reunită în pace și democrație este doar una dintre numeroasele realizări. Încă de la începuturile sale, Uniunea Europeană, cu valorile și libertățile sale ca forță motrice, a oferit stabilitate și prosperitate în întreaga Europă, în interiorul granițelor Uniunii și dincolo de ele. De-a lungul anilor, a căpătat un rol important pe scena internațională. Cu o populație care se ridică la aproximativ jumătate de miliard de cetățeni și o piață unică competitivă, Uniunea Europeană este un lider în comerțul internațional și conturează politica mondială.
Ne reafirmăm convingerea că, uniți, suntem mai puternici în această lume tot mai neliniștită și care prezintă tot mai multe provocări. Recunoaștem că avem responsabilitatea, ca lideri, de a face Uniunea noastră mai puternică și de a ne crea un viitor mai bun, recunoscând totodată perspectiva europeană a altor state europene. De aceea, convenim astăzi în unanimitate asupra a zece angajamente care ne vor ajuta să ne ridicăm la înălțimea acestei responsabilități:
1. Vom apăra o singură Europă – de la est la vest și de la nord la sud. În urmă cu treizeci de ani, milioane de oameni s-au luptat pentru unitate și pentru a fi liberi și au doborât Cortina de fier care a împărțit Europa în două timp de mai multe decenii. Nu vom lăsa loc de diviziuni care vin în contra interesului nostru colectiv.

2. Vom rămâne uniți, la bine și la greu. Vom da dovadă de solidaritate în vremuri dificile și vom sta întotdeauna alături unii de ceilalți. Putem să ne exprimăm și ne vom exprima la unison.

3. Vom căuta întotdeauna soluții comune, ascultându-ne unii pe ceilalți într-un spirit de înțelegere și respect.

4. Vom continua să protejăm modul nostru de viață, democrația și statul de drept. Drepturile inalienabile și libertățile fundamentale ale tuturor cetățenilor europeni au fost dobândite cu mari greutăți și le vom prețui întotdeauna cum se cuvine. Vom apăra valorile și principiile noastre comune consacrate în tratate.

5. Vom obține rezultate acolo unde contează cel mai mult. Europa va continua să fie un actor important în chestiunile importante. Vom continua să acordăm atenție preocupărilor și speranțelor tuturor cetățenilor europeni, aducând Uniunea mai aproape de cetățenii noștri, și vom acționa ca atare, cu ambiție și hotărâre.

6. Vom respecta întotdeauna principiul echității, nu doar pe piața muncii, ci și în serviciile sociale, în economie sau în transformarea digitală. Vom reduce într-o mai mare măsură diferențele dintre noi și îi vom ajuta întotdeauna pe cei mai vulnerabili din Europa, punând oamenii pe primul loc, și nu politica.

7.  Ne vom înzestra cu mijloacele potrivite ambițiilor pe care le avem. Vom oferi Uniunii mijloacele necesare pentru a-și realiza obiectivele și a-și duce la îndeplinire politicile.

8. Vom proteja viitorul următoarelor generații de europeni. Vom investi în tineri și vom construi o Uniune pregătită pentru viitor, capabilă să reziste celor mai presante provocări ale secolului XXI.

9. Ne vom proteja cetățenii și le vom oferi siguranță investind în puterea pașnică și în puterea coercitivă și colaborând cu partenerii noștri internaționali.

10. Europa va fi un lider mondial responsabil. Provocările cu care ne confruntăm astăzi ne afectează pe noi toți. Vom continua să colaborăm cu partenerii noștri la nivel internațional pentru a menține și a dezvolta ordinea internațională bazată pe norme, pentru a valorifica pe deplin noile oportunități comerciale și pentru a aborda împreună probleme globale, cum ar fi conservarea mediului și combaterea schimbărilor climatice.

Deciziile pe care le luăm vor urma spiritul și litera acestor zece angajamente. Uniunea de astăzi este mai puternică decât cea de ieri și dorim să continuăm să o facem tot mai puternică pentru ziua de mâine. Acesta este angajamentul nostru pentru generațiile viitoare. Acesta este spiritul de la Sibiu și spiritul unei noi Uniuni în 27 pregătită să își îmbrățișeze viitorul ca un corp unitar„.

UPDATE ora 13:45. Reuniunea Consiliului European cu preşedintele Parlamentului European s-a terminat, iar acum liderii europeni s-au strâns pentru a face fotografia de familie. Liderii UE au făcut baie de mulțime, în timp ce lumea strânsă în Piața Mare din Sibiu i-a aplaudat și a strigat „Europa” și „Iohannis”.

LIVE UPDATE - SUMMITUL DE LA SIBIU | Klaus Iohannis: "Discuţiile de astăzi ne-au întărit convingerea că putem scrie împreună viitorul Uniunii Europene"

Angela Merkel, baie de mulțime la Sibiu (Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

 

LIVE UPDATE - SUMMITUL DE LA SIBIU | Klaus Iohannis: "Discuţiile de astăzi ne-au întărit convingerea că putem scrie împreună viitorul Uniunii Europene"

Summitul de la Sibiu, fotografia de familie (Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

 

LIVE UPDATE - SUMMITUL DE LA SIBIU | Klaus Iohannis: "Discuţiile de astăzi ne-au întărit convingerea că putem scrie împreună viitorul Uniunii Europene"

Imagine din timpul primei sesiuni de lucru

UPDATE ora 12:42. Emmanuel Macron a ajuns la summitul din Sibiu, în aplauzele mulțimii. Președintele Franței discută mult timp cu jurnaliștii prezenți în fața Primăriei Sibiu.

LIVE UPDATE - SUMMITUL DE LA SIBIU | Klaus Iohannis: "Discuţiile de astăzi ne-au întărit convingerea că putem scrie împreună viitorul Uniunii Europene"

Emmanuel Macron, la Sibiu Foto: Dumitru Angelescu

 

LIVE UPDATE - SUMMITUL DE LA SIBIU | Klaus Iohannis: "Discuţiile de astăzi ne-au întărit convingerea că putem scrie împreună viitorul Uniunii Europene"

Emmanuel Macron, la Sibiu Foto: Dumitru Angelescu

 

LIVE UPDATE - SUMMITUL DE LA SIBIU | Klaus Iohannis: "Discuţiile de astăzi ne-au întărit convingerea că putem scrie împreună viitorul Uniunii Europene"

Klaus Iohannis și Emmanuel Macron (Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

UPDATE ora 12:25. Angela Merkel a fost întâmpinată de Klaus Iohannis. Mulțimea prezentă în Piața Mare a aplaudat venirea cancelarului german.

LIVE UPDATE - SUMMITUL DE LA SIBIU | Klaus Iohannis: "Discuţiile de astăzi ne-au întărit convingerea că putem scrie împreună viitorul Uniunii Europene"

Angela Merkel, la Sibiu Foto: Dumitru Angelescu

 

LIVE UPDATE - SUMMITUL DE LA SIBIU | Klaus Iohannis: "Discuţiile de astăzi ne-au întărit convingerea că putem scrie împreună viitorul Uniunii Europene"

Angela Merkel, la Sibiu Foto: Dumitru Angelescu

 

LIVE UPDATE - SUMMITUL DE LA SIBIU | Klaus Iohannis: "Discuţiile de astăzi ne-au întărit convingerea că putem scrie împreună viitorul Uniunii Europene"

Klaus Iohannis și Angela Merkel (Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

UPDATE ora 12:03. Liderii europeni încep să ajungă la Primăria Sibiu, unde sunt întâmpinați de președintele Klaus Iohannis.

LIVE UPDATE - SUMMITUL DE LA SIBIU | Klaus Iohannis: "Discuţiile de astăzi ne-au întărit convingerea că putem scrie împreună viitorul Uniunii Europene"

Klaus Iohannis și premierul ungar Viktor Orban (Foto: Inquam Photos, / Octav Ganea)

 

LIVE UPDATE - SUMMITUL DE LA SIBIU | Klaus Iohannis: "Discuţiile de astăzi ne-au întărit convingerea că putem scrie împreună viitorul Uniunii Europene"

Alexis Tsipras, premierul Greciei Foto: Dumitru Angelescu

 

LIVE UPDATE - SUMMITUL DE LA SIBIU | Klaus Iohannis: "Discuţiile de astăzi ne-au întărit convingerea că putem scrie împreună viitorul Uniunii Europene"

Jean Claude Juncker, președintele Comisiei Europene Foto: Dumitru Angelescu

UPDATE ora 12:00. Un avion în care se afla delegaţia oficială a Marii Britanii pentru Summitul UE a lovit în zbor o pasăre, pasagerii fiind în siguranţă, potrivit purtătorului de cuvânt al aeroportului sibian, Alexandra Păcurar.

UPDATE ora 11:32. Președinele Klaus Iohannis a ajuns în Piața Mare din Sibiu, unde îi va întâmpina, la Primăria Sibiu, pe liderii europeni care participă la summit. „Este o zi mare pentru România. Începe summitul de la Sibiu. Va exista o declarație comună. Declarația va arăta că știm ce vrem, dorim să ne implicăm pentru un viitor al UE. Astăzi, Europa vine la noi. Europa contează, România contează, a spus șeful statului.

LIVE UPDATE - SUMMITUL DE LA SIBIU | Klaus Iohannis: "Discuţiile de astăzi ne-au întărit convingerea că putem scrie împreună viitorul Uniunii Europene"

Klaus Iohannis, la Sibiu Foto: Dumitru Angelescu

 

LIVE UPDATE - SUMMITUL DE LA SIBIU | Klaus Iohannis: "Discuţiile de astăzi ne-au întărit convingerea că putem scrie împreună viitorul Uniunii Europene"

Covorul roșu din fața Primăriei Sibiu, pregătit pentru liderii europeni Foto Dumitru Angelescu

UPDATE ORA 10:30. Puțin după ora 10, Președintele Iohannis a deschis Summitul Grupului Partidului Popular European, cel mai mare grup din Parlamentul European familia politică europeană din care face parte și PNL.

Șeful statului a vorbit și despre importanța alegerii orașului Sibiu drept gazdă pentru acest summit și despre ce înseamnă evenimentul pentru România.

„Aceste evenimente importante se desfășoară într-un loc cu o semnificație deosebită, în Sibiu, orașul care a fost, în 2007, Capitala Culturală a Europei. Sibiul este un oraș profund european și este locul cel mai potrivit pentru a găzdui o dezbatere la cel mai înalt nivel despre viitorul Uniunii Europene. Momentul este unul istoric pentru România, și nu doar pentru că dimensiunea și importanța Summitului sunt fără precedent pentru țara noastră, ci și pentru că, după treizeci de ani de la căderea comunismului, am adus Europa acasă, aici, în România”, a mai spus președintele.

Ce a mai declarat președintele Iohannis, AICI

La rândul său, Joseph Daul, președintele PPE, a spus că „temerile românilor se aud la Bruxelles” și a lăudat curajul românilor care au ieșit în stradă să apere justiția.

Daul a spus că liderii PPE s-au întâlnit la Sibiu și fiindcă au vrut să acorde un sprijin Președintelui României și societății în lupta pentru statul de drept și împotriva corupției. „Nu îi vom lăsa să strice viitorul României”, a spus Daul.

VIDEO – Imagini de la Sibiu. Discursurile încep la minutul 15:50


Joi au loc și întâlniri are popularilor europeni și ale socialiștilor europeni. Ce înseamnă aceste întâlniri.

Reporterul Libertatea Ștefan Pană, trimis special la Sibiu:

„Aceste întâlniri sunt importante pentru că liderii de stat trebuie să discute înainte o agendă a Consiliului European. La Sibiu, întâlnirea este importantă pentru că are loc înainte de alegeri. De aceea se adună și popularii europeni și socialiștii europeni. Este surprinzător că liderii PSD nu au fost invitați. Nici Liviu Dragnea, nici Viorica Dăncilă, care ar fi avut drept să participe, mai ales că întâlnirea are loc în România”.

După întâlnirile popularilor europeni și socialiștilor europeni începe summitul liderilor UE.

Reporterul Libertatea Ștefan Pană, trimis special la Sibiu:

„Pe la 11:45, Iohannis se va afla în fața Primăriei din Sibiu, undeva va primi toți liderii europeni. Undeva la ora 12:30 va începe întâlnirea Consiliului European, care este foarte importantă pentru că precede o altă discuție care va avea loc în iunie. Practic, La Sibiu se stabilește agenda pentru viitori 5 ani, 2019-2024. Ce se va întâmpla în UE atât din perspectiva diplomatică, economică, dar și de securitate. Migrația, Brexitul, toate acestea vor fi discutate astăzi, la Sibiu”.


Programul summitului de la Sibiu

Liderii europeni se reunesc începând cu ora 10:00, la Sibiu, la Summitul Partidului Popular European, la Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA Sibiu, urmând ca ulterior preşedintele Klaus Iohannis să aibă declaraţii de presă comune cu preşedintele PPE, Joseph Daul, liderul Grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, precum şi cu preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, scrie Mediafax.

La ora 11:45, şefii statelor şi guvernelor UE, printre care cancelarul Germaniei, Angela Merkel, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, precum şi premierul Ungariei, Viktor Orban, vor sosi la Primăria Sibiu, unde se desfăşoară Summitul informal al şefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană.

Întâmpinarea șefilor delegațiilor are loc la ora 12:00, în Piața Mare, iar la ora 12:30 va avea loc reuniunea Consiliului European cu preşedintele Parlamentului European, în Sala Atrium de la Primăria Sibiu.

Liderii europeni vor face o fotografie de familie la ora 13:15 în Piaţa Mare, iar de la 13:30 vor participa la un dejun de lucru la Muzeul Brukenthal din Sibiu, urmând ca la 15.30 să înceapă a doua sesiune de lucru a summitului informal al Consiliului European.

La ora 15:30 începe a doua sesiune de lucru.

La ora 18:00 are loc conferința de presă comună a președintelui Klaus Iohannis cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, și cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker

Iohannis: „Europa vine în România. Este dovada că românii contează”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, într-un interviu acordat TVR, că joi, 9 mai, se scrie istoria la Sibiu, prin Summitul informal al şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană.

„Eu cred că summitul de mâine (joi, 9 mai – n.r.) înseamnă pentru mine ce înseamnă şi pentru toţi românii. Europa vine în România, şi România este în Europa. România contează, românii contează”, a spus el.

„Vom discuta despre viitorul UE. Vă daţi seama, Europa vine în România, viitorul UE se clarifică de aici, de la noi, din România, de la Sibiu. Noi, românii, suntem de 12 ani în UE şi faptul că se întâmplă acest summit în România arată că am parcurs un drum lung şi un drum bun. Nu ne-a fost uşor, nu ne-a dat nimeni nimic pe gratis, am muncit, am parcurs acest drum convinşi că locul României este în Europa, şi mâine, dovedim că locul Europei este în România”, a spus preşedintele.

5 teme pe care liderii UE vor insista la Sibiu:

1. Mai multă apărare

„Vom apăra Europa – de la est, la vest, de la nord, la sud”. Ideea aceasta s-ar putea regăsi în textul declaraţiei de la Sibiu, potrivit jurnaliştilor de la Politico, care au văzut un draft al documentului. Indiferent de cum va fi frazată problema, ceea ce liderii UE îşi doresc e să transmită cetăţenilor sentimentul că Uniunea îi poate apăra. Indiferent că este vorba despre terorism, migraţie sau conflicte armate, politicienii din Europa vor să combată euroscepticismul inversând argumentele populiştilor: nu graniţele naţionale şi zidurile ne vor proteja, ci o colaborare strânsă, între toate statele membre.

2. Mai multă bunăstare

Euroscepticismul ameninţă Uniunea Europeană din interior, iar o cale de a-l combate este de a arăta că proiectul european funcţionează. Un mod de a face asta este de a asigura cetăţenilor UE un standard de viaţă cât mai înalt. Totul depinde de măsurile luate de fiecare Guvern în parte, însă Uniunea Europeană vrea să creeze cadrul ideal. Înseamnă, printre altele, o cât mai mare integrare financiară şi economică. Piaţa unică există, însă ea trebuie să acopere cât mai multe domenii. La Sibiu, Uniunea Europeană vrea să dea un semnal în această direcţie, mai ales că summitul precede euroalegerile.

3. Cum vor fi pedepsite derapajele în UE

Polonia şi Ungaria sunt de mult consideraţi „băieţii răi” ai Uniunii Europene. Asta din cauza alunecării pe panta populismului, naţionalismului virulent şi încălcării statului de drept. Recent, şi România a fost admonestată de liderii UE pentru astfel de comportamente. S-a vorbit despre sancţiuni financiare şi de restrângerea dreptului de vot în cadrul Consiliului. Pedepsele riscă însă să aibă efectul contrar: să accelereze derapajale, să închidă Guvernele şi mai mult în ele. Consiliul European va adopta o declaraţie prin care aceste state nu vor fi nominalizate, însă derapajele de care se fac vinovate vor fi subliniate.

4. Ce vom face cu refugiaţii

Migraţia este unul dintre cele mai sensibile subiecte. Sunt ţări care au avut de a face cu refugiaţii mai mult decât altele. Italia şi Germania, de exemplu. Pentru ele, discuţia despre „solidaritate” este dureroasă – simt că restul statelor nu au făcut suficient. În Italia, acesta a devenit subiect de campanie internă şi a ridicat partide extremiste la putere. Fiind un subiect care divide, liderii UE vor evita să ia atitudine în acest moment. Doresc ca la Sibiu să se vorbească pe o singură voce. Ultimul lucru pe care l-ar dori este un şef de stat care să iasă cu un mesaj critic după reuniune.

5. UE, un lider global

Uniunea Europeană a fost în primul rând o uniune economică. Lumea arată complet diferit de 1992, când a fost semnat tratatul de la Maastricht, sau chiar 2007, când a fost semnat tratatul de la Lisabona. Aceste acte au definit Uniunea Europeană modernă, însă ambiţiile UE au fost modeste în privinţa unui rol mondial. Statele Unite au făcut, sub Donald Trump, un pas înapoi de pe scena internaţională. Uniunea Europeană vrea să îşi ia un angajament de a umple acest spaţiu. Vrea să fie considerată o putere globală nu doar economic, ci şi diplomatic.

Fotografii: Libertatea / Dumitru Angelescu; Inquam Photos / Octav Ganea


Citește și:

Apelul Comun pentru Europa înaintea alegerilor europene, semnat de 21 de şefi de stat din UE

VIDEO/ CORESPONDENȚĂ DE LA SIBIU. Ce speră locuitorii orașului de la summitul la care se decide viitorul Europei. ”S-o ducem și noi mai bine, nu?”

Viitorul Uniunii Europene se decide la Sibiu. 5 lucruri asupra cărora liderii UE vor cădea de acord în România

Klaus Iohannis anunţă miza Summitului de la Sibiu: „Europa vine în România. Este dovada că românii contează”. Ce spune despre liderii populişti

Jean Claude Juncker, la Sibiu: „Nu sunt mulţumit de anumite lucruri care se întâmplă în România”. Klaus Iohannis: „Suntem doi”

Anamaria Prodan, confundată cu o prostituată la Londra! Dialog INCREDIBIL: „Aveți voi bani de mine? Vă cumpăr familiile!”
PARTENERI - GSP.RO
Anamaria Prodan, confundată cu o prostituată la Londra! Dialog INCREDIBIL: „Aveți voi bani de mine? Vă cumpăr familiile!”
Diana Șoșoacă l-a lăsat fără cuvinte pe Victor Ciutacu. Replica halucinantă pe care i-a dat-o
Playtech.ro
Diana Șoșoacă l-a lăsat fără cuvinte pe Victor Ciutacu. Replica halucinantă pe care i-a dat-o
OMS ştie când va fi sfârşitul pandemiei. Hans Kluge: "Cel mai rău scenariu s-a încheiat"
Observatornews.ro
OMS ştie când va fi sfârşitul pandemiei. Hans Kluge: "Cel mai rău scenariu s-a încheiat"
Horoscop 25 februarie 2021. Fecioarele încep o perioadă cu mai puține turbulențe în relația de cuplu
HOROSCOP
Horoscop 25 februarie 2021. Fecioarele încep o perioadă cu mai puține turbulențe în relația de cuplu
O tânără și-a făcut cel mai controversat tatuaj din pandemie, pe mână. A fost nevoită să poarte numai bluze cu mânecă lungă
Știrileprotv.ro
O tânără și-a făcut cel mai controversat tatuaj din pandemie, pe mână. A fost nevoită să poarte numai bluze cu mânecă lungă
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Telekomsport
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Cum să vinzi și să cumperi în siguranță pe OLX (Publicitate)
PUBLICITATE
Cum să vinzi și să cumperi în siguranță pe OLX (Publicitate)