De Alina Vlad,

“Lunar Elevator” este cel mai ambiţios program al NASA din ultimii 50 de ani. Tehnologia a fost pusă deja la punct şi construcţia va începe în curând, într-o locaţie ce urmează a fi anunţată.
De menţionat faptul că, la finalizarea liftului spaţial, se vor trimite pachete de circa 100 de kilograme şi abia apoi oameni, după perfecţionarea întregii operaţiuni. Oricum ar fi, întreaga planetă aşteaptă să vadă cum o rachetă urcă pe un cablu spre Lună, până la 55.000 km, într-un loc numit “de ancorare” – Punct Lagrange – unde se va afla o mică bază spaţială.
“Se poate face acest lucru pentru că gravitaţia este mică pe Lună. Dispozitivul trimis de noi va ancora şi se va înşuruba practic în suprafaţa selenară. Va fi un vehicul solar, care are nevoie de 6 zile pentru călătorie”, a explicat un fost specialist al NASA. În ceea ce priveşte cablul – practic, lucrul esenţial pentru “Lunar Elevator”, acesta are, culmea, doar 0,2 milimetri grosime.
E deja disponibil, fiind fabricat de trei companii – una din Olanda, una din Japonia şi una din SUA. “Sunt cel puţin trei materiale care ar putea fi folosite, disponibile deja pe piaţă. Poţi să cumperi Zylon, din Japonia, produs de compania Toyobo. Mai e un material fabricat în Olanda, Dyneema, şi ar mai fi un altul produs în SUA, Magellan M5, dar Guvernul american îl cumpără pe tot, deci nu e disponibil comercial”, a declarat specialistul NASA.

De ce nu poate transporta oameni de la început?

La capătul celor 6 ani de construcţie, cei care vor călători primii spre Lună vor fi roboţei care vor începe sondarea în căutare de informaţii.
De ce nu pot pleca oameni? NASA vrea să se asigure că nu există riscuri, dar e totodată şi scump. În vreme ce încărcătura de 100 kg nu costă mai nimic (cantitatea încadrându-se într-o limită de resurse necesare), fiecare kilogram în plus ar adăuga 22.000 de dolari la preţ.
Pentru transportarea unui om e nevoie de costum spaţial, echipamente, mâncare, apă, ajungând ca încărcătura să atingă 500 kg.
Aşteptăm întrebări şi sugestii la adresa de e-mail [email protected]

Bill Gates, reacție dură după ce a fost acuzat că știa de coronavirus : „Am făcut o ...
GSP.RO
Bill Gates, reacție dură după ce a fost acuzat că știa de coronavirus : „Am făcut o ...
Horoscop 28 mai 2020. Taurii se grăbesc să tragă concluzii greșite
HOROSCOP
Horoscop 28 mai 2020. Taurii se grăbesc să tragă concluzii greșite